http://stylowepodlogi.pl/galeria/db-bre ... ka-lita-4v
Jakie podłogi drewniane ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: jakie podłogi drewniane ?
Ja również polecam Dębową dechę, kupiliśmy podbieloną deskę z Hajnówki, jakość konkretna nie żaden bubel jak te deski z sieciówek i kolor bardzo przypasował do mebli. Kupiliśmy deskę w firmie stylowe podłogi w lublinie i wygląda jak tutaj na fotkach, wiem, że fotografie przekłamują ale prawie identyczna. 
-
mieszkanie1
- Aktywny

Dąb nie musi być drogi bo można kupić deskę warstwową a nie litą typu barlinecka i będzie o połowę taniej (szczególnie jak się samemu ułoży).
jako klient podłogi Hajnówka (uściślę o którego producenta chodzi: http://www.parkiethajnowka.pl ) nie polecam. W skrócie chodzi o to, że droga olejowana podłoga szybko została pogryziona przez robaki, a naszą reklamację odrzucono. Tutaj jest wszystko opisane: http://www.parkiet-hajnowka.pl. Fotki pogryzionych desek też są.
-
mieszkanie1
- Aktywny

Kiepska historia!! Dawaj znać jak sprawy się mają.
Dąb to uniwersalna a zarazem twarda podłoga. Pasuje do każdego pomieszczenia. Myślę, że godne uwagi są też egzotyki Jatoba, Merbau, tak ostatnimi czasy modne.
Ja właśnie zastanawiam się nad zastosowaniem dębu, ale to co napisałeś o egzotyce też mnie zaciekawiło muszę powertować Podłogi drewniane i ich rodzajesundaysun pisze:Dąb to uniwersalna a zarazem twarda podłoga. Pasuje do każdego pomieszczenia. Myślę, że godne uwagi są też egzotyki Jatoba, Merbau, tak ostatnimi czasy modne.
No bo dąb to bezpieczny wybór, ale rzeczywiście warto rozejrzeć się po innych gatunkach. Sporo tego jest obecnie na rynku. Ja akurat u siebie mam jesion i cenię sobie to drewno, ale nie zamierzam nikomu bezwzględnie polecać. Fachowcy też powinni coś doradzić. U mnie tak było.
ja szukałem alternatywy dla wszystkich tradycyjny paneli i parkietów- chciałem, żeby to wyglądało bardziej surowo, naturalnie. Na próżno było szukać takiego drewna w sklepach, dlatego zdecydowałem się na deskę podłogową z www.pako-bud.pl - jest dokładnie tak, jak sobie chciałem i wydaje mi się, że bardzo solidnie.
A można wiedzieć, kto taki ujmował się u Ciebie kładzeniem podłogi? Bo szukam kogoś, z kim mógłbym to też skonsultować.Brissa pisze:No bo dąb to bezpieczny wybór, ale rzeczywiście warto rozejrzeć się po innych gatunkach. Sporo tego jest obecnie na rynku. Ja akurat u siebie mam jesion i cenię sobie to drewno, ale nie zamierzam nikomu bezwzględnie polecać. Fachowcy też powinni coś doradzić. U mnie tak było.
Oczywiście, że można wiedzieć, kładli ludzie z ParkietStudio. Polecam ci ich, bo jakość wykonania jest naprawdę wysoka. Poza tym wszystko sprawnie przebiegło.Vasulij pisze: A można wiedzieć, kto taki ujmował się u Ciebie kładzeniem podłogi? Bo szukam kogoś, z kim mógłbym to też skonsultować.
A może podłoga z korka? Sam takiej nie mam, ale widzę, że rozważasz różne możliwości więc może ta Ci się spodoba? Co prawda nie wiem jak z wytrzymałością, ale jest tutaj wielu ekspertów, którzy z całą pewnością dodadzą.
A może podłoga z korka? Sam takiej nie mam, ale widzę, że rozważasz różne możliwości więc może ta Ci się spodoba? Co prawda nie wiem jak z wytrzymałością, ale jest tutaj wielu ekspertów, którzy z całą pewnością dodadzą.
moim zdaniem w domu najlepiej sprawdzają się podłogi drewniane - to tradycyjne podejście, dlatego idę na ustępstwa - podłoga może być warstwowa, niekoniecznie z litego drewna.
Trudy dnia codziennego dobrze znoszą podłogi olejowane - są podobno jeszcze bardziej wytrzymałe od lakierowanych. I tyle pewników - dalej juz same niewiadome..
zastanawiam się nad producentem i konkretnym wzorem - możecie kogoś polecić?
Trudy dnia codziennego dobrze znoszą podłogi olejowane - są podobno jeszcze bardziej wytrzymałe od lakierowanych. I tyle pewników - dalej juz same niewiadome..
zastanawiam się nad producentem i konkretnym wzorem - możecie kogoś polecić?
madame333
Właśnie dlatego polecam olejowane podłogi z drewna. Kolażanka ma w domu od 5-6 lat takie.Olej jest naturalnym środkiem zabezpieczającym powierzchnię. Co jakiś czas raz na 5-6 m-cy trzeba powtórzyć takie olejowanie i podłoga jest wtedy jak nowa. Odwiedziłam wczoraj kilka sklepów z podłogami - wpadły mi w oko olejowane deski firmy Boen - szerokie, z dęba bielonego - po prostu bajka.
madame333
-
Przemysław Kalicki
- Zaawansowany

a czy podłogę warstwową na sklejce, można olejować ?