Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Odradzam zaczynać od końca - najpierw rekuperator, potem plan jak rozprowadzić a na końcu kanały!
Co do zmieszczenia się w cenie... są rekuperatory:
złe i tanie
złe i drogie
przyzwoite i tanie
przyzwoite i drogie
bardzo dobre i drogie
Przy własnym wykonaniu - w 10 tys brutto 23% można się bez problemów zmieścić z "bardzo dobrym" reku.
Co do zmieszczenia się w cenie... są rekuperatory:
złe i tanie
złe i drogie
przyzwoite i tanie
przyzwoite i drogie
bardzo dobre i drogie
Przy własnym wykonaniu - w 10 tys brutto 23% można się bez problemów zmieścić z "bardzo dobrym" reku.
Dziekuje za zainteresowanie.
Panie Tomaszu, zadam więc pytanie jaki rekuperator poleca pan zastosować w moi przypadku?
Chodzi mi o konkretny model i wydajność w m3/h
Panie Tomaszu, zadam więc pytanie jaki rekuperator poleca pan zastosować w moi przypadku?
Chodzi mi o konkretny model i wydajność w m3/h
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Będzie gwc?
Z zaznaczeniem, że znam temat na podstawie informacji zawartych w wątkach na forach budowlanych, kominek musi mieć oddzielną komorę spalania od WM. W innym przypadku rekuperator nie będzie w stanie odzyskiwać ciepła, bo to co wepchnie do domu wyleci kominem. Pomijam już fakt czy z punktu widzenia przepisów to możliwe (niebezpieczeństwo zaczadzenia, itd. -- nie znam pozostałych dozwolonych konfiguracji).lipatl pisze: Budynek parterowy z użytkowym poddaszem, ogrzewany piecem Gazowym kondensacyjnym, w salonie planujemy kominek - pytanie czy nie bedzie to przeszkadzało w działaniu wentylacji.
To samo tyczy się kotłowni. Niektórzy (np. ja
Ogólnie, jeżeli dobrze łapie koncept WM, to dom ma być szczelny. Co oznacza, że wlot i wylot powietrza odbywa się tylko przez wrzutnie i wyrzutnie rekuperatora i pozwala maksymalizować odzysk ciepła.
Do Pana Tomasza
GWC nie jest planowane, przyjamniej na razie (nie pozwloą na to koszty).
Do Celafon
Co do kominka to jest taki plan aby go zamontować, i raczej sugeruję sie tu obawą o zbyt duże rachunki za gaz niż checią posiadania kominka dla komina:).
Zamysł jest taki jak napisałeś , piec kondensat z zamiknieta komorą wyrzut z pieca przez scianę.
Kotłowni brak , piec umiejscowiony w łazience.
Dom chcę, aby miał jak najmniejsze straty ciepła, będzie ocieplony 15cm styropianem grafitowym o lambdzie 0,32- 0,35, w połodze 15cm styropianu , między krokwiami wełna 15cm-20cm lamda 0,33. Okna trzyszybowe z szybą 0,5. , na parterze podłogówka na górze grzejniki.
Jeżeli nie bedzie kominka to chcę całkowicie zrezygnować ze wszystkich otworów wentylacyjnych, poza rekuperatorem.
Do Celafon
Co do kominka to jest taki plan aby go zamontować, i raczej sugeruję sie tu obawą o zbyt duże rachunki za gaz niż checią posiadania kominka dla komina:).
Zamysł jest taki jak napisałeś , piec kondensat z zamiknieta komorą wyrzut z pieca przez scianę.
Dom chcę, aby miał jak najmniejsze straty ciepła, będzie ocieplony 15cm styropianem grafitowym o lambdzie 0,32- 0,35, w połodze 15cm styropianu , między krokwiami wełna 15cm-20cm lamda 0,33. Okna trzyszybowe z szybą 0,5. , na parterze podłogówka na górze grzejniki.
Jeżeli nie bedzie kominka to chcę całkowicie zrezygnować ze wszystkich otworów wentylacyjnych, poza rekuperatorem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

--Nie przesadzajmy - kominek zabiera znikome ilości powietrza ( 7-9 m3/kg!!!) - w domach izolowanych ( takich nie da się kominkiem ogrzewać ) są tradycyjne kominki otwarte! Bo takie przy małych potrzebach ciepła sprawdzają się najlepiej.
- Co do kotłowni!!! PRZECIEŻ ODZYSK CIEPŁA Z WENTYLACJI ZOSTAŁ WYMYŚLONY I WPROWADZONY GŁÓWNIE PO TO BY NIE ROBIĆ KOTŁOWNI!!! i poprawić komfort!
- Co do kotłowni!!! PRZECIEŻ ODZYSK CIEPŁA Z WENTYLACJI ZOSTAŁ WYMYŚLONY I WPROWADZONY GŁÓWNIE PO TO BY NIE ROBIĆ KOTŁOWNI!!! i poprawić komfort!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-Lambda materiału nie ma znaczenia - gdy jest on za stałym odbiornikiem ciepła ( ściana na fundamencie) .lipatl pisze:Do Pana Tomasza
Do Celafon

-Brak paroizolacji spowoduje zawilgocenie styropianu, więc i "po lambdzie"
- Przy identycznych grubościach izolacji - np 15 cm styropianu - do gruntu ucieka więcej ciepła niż ścianami i dachem razem - suchy piach minimum 6 x lepiej odbiera ciepło niż powietrze za ścianą. W latach 90-tych jako minimum styropianu od gruntu było 30 cm styropianu w XXI wieku - 40-50cm.
"Buty zimą to podstawa - muszą być ciepłe i suche - kurtka i czapka... mogą być lżejsze"

Oki,
Panie Tomaszu mając powyższe informacje oraz znając fakt iz nie planuj GWC, Jaki konkretny Rekuperator poleca Pan zakupić?
Do instalacji będę się zabierał gdzieś w połowie marca, więc mam jeszcze chwilkę czasu , aby się rozejrzeć. chciałbym aby ta jednostka była : dobrej jakości, cicha, i widomo abym zmieścił się z całą instalacją w załozonych pieniądzach.
Panie Tomaszu mając powyższe informacje oraz znając fakt iz nie planuj GWC, Jaki konkretny Rekuperator poleca Pan zakupić?
Do instalacji będę się zabierał gdzieś w połowie marca, więc mam jeszcze chwilkę czasu , aby się rozejrzeć. chciałbym aby ta jednostka była : dobrej jakości, cicha, i widomo abym zmieścił się z całą instalacją w załozonych pieniądzach.
Niestety mój dom juz stoi i nie mam mozliwość wykonania takiej izolacji:(
Dom był budowany w latach 70-tych, jedyne co mam zamiar zrobic to odkopać i zaizolować fundamenty. podłogi parteru są na wysokości ok 60cm od poziomu gruntu, powierzchnię pomiedzi gruntem a podłogą narazie wypełnia paisek.
Dom był budowany w latach 70-tych, jedyne co mam zamiar zrobic to odkopać i zaizolować fundamenty. podłogi parteru są na wysokości ok 60cm od poziomu gruntu, powierzchnię pomiedzi gruntem a podłogą narazie wypełnia paisek.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zdecydowanie najcichszy 25db/100m3/h oszczędny 12W przy 100m3/h i ogromny spręż - onyx dream 200. Koszt filtrów dobrych niemieckich G4 3 zł . cena na Bartyckiej 6000zł brutto 23%
Bardzo dziekuję za informacje.
Oglądałem dokładnie ten Rekuperator, ale myślalem że będzie za mały:)
Zakładając zastosowanie wspomnianego już Onyx Dream 200 mogę dalej planować instalacje.
1.) Kanały czerpni i wyrzutni robię pionowo wyprowadzam ponad dach.
a kanały nawiewu i wywiewu doprowadzam odpowiednio do skrzynek rozdzielczych takich jak w linku:
http://sklep.termokontrol.com.pl/skrzyn ... zewna.html, odpowiednio nawiew 8x0,75 i wywiew 5x 0,75.
Powietrze chcę doprowadzić przewodem izolowanym "Przewód 125 /10mb izolowany TERMOFLEX "
link tylko przykładowy: http://allegro.pl/przewod-125-10mb-izol ... 76928.html
2.) od skrzynek prowadzę kanały wentylacyjn3 75 mm PE-FLEX bezpośrednio do skrzynek rozprężnych
link przykładowy: http://sklep.termokontrol.com.pl/skrzyn ... zewna.html
Czy tak wykonana instalacja bedzie i cicha i wydajna?
Oglądałem dokładnie ten Rekuperator, ale myślalem że będzie za mały:)
Zakładając zastosowanie wspomnianego już Onyx Dream 200 mogę dalej planować instalacje.
1.) Kanały czerpni i wyrzutni robię pionowo wyprowadzam ponad dach.
a kanały nawiewu i wywiewu doprowadzam odpowiednio do skrzynek rozdzielczych takich jak w linku:
http://sklep.termokontrol.com.pl/skrzyn ... zewna.html, odpowiednio nawiew 8x0,75 i wywiew 5x 0,75.
Powietrze chcę doprowadzić przewodem izolowanym "Przewód 125 /10mb izolowany TERMOFLEX "
link tylko przykładowy: http://allegro.pl/przewod-125-10mb-izol ... 76928.html
2.) od skrzynek prowadzę kanały wentylacyjn3 75 mm PE-FLEX bezpośrednio do skrzynek rozprężnych
link przykładowy: http://sklep.termokontrol.com.pl/skrzyn ... zewna.html
Czy tak wykonana instalacja bedzie i cicha i wydajna?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wyrzutnie - tak, ale czerpnia NIE! Na ścianie, w podbitce...1.) Kanały czerpni i wyrzutni robię pionowo wyprowadzam ponad dach.
Kanały... Pan je w betonie prowadzi? Czy pod GK?
Skrzynki rozprężne - Będzie Pan łączył wentylację z klimą i grzaniem z invertera?
Dzięki , juz poprawiam i podsyłam informacje.
1.) Wyrzutnia w dach, czerpnia na połodniowej ścianie budynku.
2.) Kanały chcę zamowować bezposrednio przy suficie pod płytą GK
3.) Nie będzie to z niczym połączone, tylko rozprowadzenie powietrza z rekuperatora.
Klimy nie planuję, ogrzewanie podłogowo - grzejnikowe.
1.) Wyrzutnia w dach, czerpnia na połodniowej ścianie budynku.
2.) Kanały chcę zamowować bezposrednio przy suficie pod płytą GK
3.) Nie będzie to z niczym połączone, tylko rozprowadzenie powietrza z rekuperatora.
Klimy nie planuję, ogrzewanie podłogowo - grzejnikowe.
A jakie opinie macie o Onyx 250 SKY. Myślałem o tym ze względu na mocowanie pod sufitem. No i jak ten model ma się do dream 200?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zdecydowanie najcichszy 25db/100m3/h oszczędny 12W przy 100m3/h i ogromny spręż - onyx dream 200. Koszt filtrów dobrych niemieckich G4 3 zł . cena na Bartyckiej 6000zł brutto 23%
Witam,
Jako, że na wiosnę mam zamiar żwawo ruszyć z murami i stropem muszę już teraz przemyśleć dokładnie projekt wentylacji mechanicznej.
Jako, że instalację będę kłaść samemu chcę już na etapie budowy wykonać niezbędne przepusty.
Tu pojawia się moja prośba do Was o ocenę projektu oraz rozmieszczenia anemostatów.
Przyjąłem nawiewy i kubaturę jak poniżej:

Rekuperator umieszczony został w kotłowni dwa główne przewody (nawiew i wywiew) o (średnicy 180mm) wychodzą na stryszek gdzie umieszczone zostały dwie skrzynki rozdzielcze. Przewody ze skrzynek poprowadzone są w dół na podłogę poddasza (będą zalane w posadzce) oraz pod podłogę stryszka (będą nad podwieszonym sufitem).
Nie obliczyłem jeszcze strat oraz potrzebnego sprężu, jednak wstępnie założyłem, że rekuperator o sprawności 400m3 będzie odpowiedni - w chwili obecnej skłaniam się do RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT., dodatkowo przewody od skrzynek będą miały średnicę 90 bądź 100 mm2 co zapewni prędkość przepływanego powietrza w granicach 1,7-2 ms. Muszę jeszcze przemyśleć gdzie umiejscowić wyrzutnię i czerpnię (czy na dachu czy w ścianie).
Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.
Jako, że na wiosnę mam zamiar żwawo ruszyć z murami i stropem muszę już teraz przemyśleć dokładnie projekt wentylacji mechanicznej.
Jako, że instalację będę kłaść samemu chcę już na etapie budowy wykonać niezbędne przepusty.
Tu pojawia się moja prośba do Was o ocenę projektu oraz rozmieszczenia anemostatów.
Przyjąłem nawiewy i kubaturę jak poniżej:

Rekuperator umieszczony został w kotłowni dwa główne przewody (nawiew i wywiew) o (średnicy 180mm) wychodzą na stryszek gdzie umieszczone zostały dwie skrzynki rozdzielcze. Przewody ze skrzynek poprowadzone są w dół na podłogę poddasza (będą zalane w posadzce) oraz pod podłogę stryszka (będą nad podwieszonym sufitem).
Nie obliczyłem jeszcze strat oraz potrzebnego sprężu, jednak wstępnie założyłem, że rekuperator o sprawności 400m3 będzie odpowiedni - w chwili obecnej skłaniam się do RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT., dodatkowo przewody od skrzynek będą miały średnicę 90 bądź 100 mm2 co zapewni prędkość przepływanego powietrza w granicach 1,7-2 ms. Muszę jeszcze przemyśleć gdzie umiejscowić wyrzutnię i czerpnię (czy na dachu czy w ścianie).
Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.