Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

celafon
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: celafon »

Uszanowanie!

Zabrałem się za projekt WM do mojego przyszłego domu. Chciałbym już teraz wiedzieć jak będą przebiegać rury, żeby przy wylewaniu stropów nie było wątpliwości. Mam projekt z101 (L), lekko zmodyfikowany (szczegóły moich modyfikacji oraz dokładne rzuty są na moim blogu: http://goo.gl/3Yq6t -- niestety forum wycina linki z blogspota, więc musiałem skrócić, sorry).

Wg moich oszacowań zapotrzebowanie na powietrze to jakieś 250 m^3/h.

W domu, koło kuchni planuję zrobić pralnię/kotłownie (piec gazowy z zamkniętą komorą spalania). Wydaje mi się, że takie pomieszczenie najlepiej będzie odseparować od reszty domu i zrobić oddzielną wentylację. Zakładam, że może być tam zimniej niż w pozostałej części domu więc nie planuje robić tam ogrzewania. Druga sprawa, że zapewne piec i zasobnik ciepłej wody i tak będą dogrzewać. Czy przy takich założeniach ma to sens? Czy może jednak uwzględnić to pomieszczenie w WM?

Myślałem o kupnie rekuperatora Jan Gaz WNW 0420 EC (charakterystyka: http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Wy ... kterystyki - trzeba przewinąć w dół). Czy taki reku dla instalacji na skrzynkach rozdzielczych wydoli? Nie chciałbym zejść poniżej 2 m/s dla najniższego biegu, a spadków ciśnienia póki nie mam rozrysowanej instalacji nie jestem w stanie określić.

Wg mojego schematu mam 3 nawiewy i 1 wywiew na poddaszu oraz 3 nawiewy i 2 wywiewy na parterze. Czy rozkład jak na schemacie niżej jest wg Was OK?

(Oczywiście ten wywiew na poddaszu to jest w łazience -- nie dopisałem na schemacie)

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i sugestie!

Bartek

Obrazek

Obrazek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Porównaj te ceny z Onyxem. I będziesz miał porządny reku za niewielką dopłatą.
http://sklep.klimatyzacjekrakow.pl/44-onyx

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

- Przede wszystkim - nie należy wierzyć DRT -kom i reklamom .
dobry wentylator AC/EC ( nie samo EC) - przy 100m3/ bierze do 18W .
Starsze wentylatory mogą brać 40W .
- Na postawie czego wyszło 250m3/h
- średnice i rodzaj kanałów - dobiera się do centrali wentylacyjnej i koncepcji rozprowadzenia nawiewu. NIE ODWROTNIE

celafon
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze: - Na postawie czego wyszło 250m3/h
- średnice i rodzaj kanałów - dobiera się do centrali wentylacyjnej i koncepcji rozprowadzenia nawiewu. NIE ODWROTNIE
Dziękuję za odpowiedź.

1. Przyjąłem 5-osobową rodzinę * 50 m^3/h.
2. Wobec tego przyjmijmy, że chciałbym wykorzystać wspomniany wcześniej reku z rurą 160mm. Reku będzie w kotłowni. Pobór powietrza także w kotłowni (przez ścianę). Wyrzut przez kanał wentylacyjny w kominie. W jaki sposób dobrać do tego kanały?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki odnośnie metody kalkulowania tego -- wędka, zamiast ryby ;)

BTW: właśnie znalazłem takiego guide'a:

http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/ ... ej-czesc-1
http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/ ... ej-czesc-2
http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/ ... ej-czesc-3

wygląda rzetelnie, co myślicie?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Wykonywanie WM na trójnikach w budownictwie mieszkaniowym to porażka.
Chcesz wypuścić wylot z reku przez komin wentylacyjny? Masz komin wentylacyjny fi 160?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Obrazek
Kompletnie się autorzy nie znają na wentylacji.
Bez problemów można wykazać - budując taki układ, że przy 100m3/h prawie wszystko pójdzie pierwszym anemostatem - a przy ponad 200m3/h na pierwszym może już być zasysanie.
Kolejna sprawa to opory.
Gładkie kanały blaszane dają duże opory ( napięcia powierzchniowe przy ściankach) dla zmniejszenia oporów kanały wentylacyjne są perforowane lub karbowane ) Autorom się wydaje, że przy płynach i gazach jest tarcie jak przy ciałach stałych!!!
I najważniejsze - poziom szumów - najcichsze ( laminarne ) przepływy są przy OPTYMALNEJ PRĘDKOŚCI POWIETRZA W KANALE - wynosi ona od 2 do 5 m/sek z tym, że poziom szumów przy górnej granicy nie jest aż tak ważny ( górna V nie chodzi w nocy) dlatego można ją podnieść nawet do normy 8m/sek.
Dane na podanej przez Pana stronie są kompletnie wyssane z palca - nie będę nawet zgadywał z którego.

celafon
Początkujący
Początkujący

Bolas pisze:Wykonywanie WM na trójnikach w budownictwie mieszkaniowym to porażka.
Chcesz wypuścić wylot z reku przez komin wentylacyjny? Masz komin wentylacyjny fi 160?
Chciałbym zrobić to na skrzynkach rozdzielczych. Umieścić je w okolicy sufitu parteru i potem już jednakowe przewody rozprowadzić. Komin mam systemowy. Przewód wentylacyjny ma przekrój prostokątny 120x170 mm, czyli pole pokrywa się z polem przekroju rury 160.

Wychodzi, że dla 6 nawiewów średnica każdego przewodu powinna mieć 65mm. Co dla:

144 m^3 daje V = 2 m/s
240 m^3 daje V = 3.3 m/s
360 m^3 daje V = 5 m/s

Z moich obliczeń wynika, że przewody nawiewne będą miały następujące długości:
Parter: 9, 8, 8
Piętro: 10, 10, 10

wywiewne:
Parter: 5, 6
Piętro: 7

Ma to ręce i nogi? Zastanawiam się jakich użyć przewodów. Co sugerujecie?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie wyjdą tak długie przewody nawiewne od skrzynki! Pięknie pasują to kanały ASF 68mm czy Atlantic 63mm ( wewnątrz)
Skrzynka 160 lub 127 / 7 x 62mm
wywiew na 100mm x 3

celafon
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wyjdą tak długie przewody nawiewne od skrzynki! Pięknie pasują to kanały ASF 68mm czy Atlantic 63mm ( wewnątrz)
Skrzynka 160 lub 127 / 7 x 62mm
wywiew na 100mm x 3
Dziękuję za odpowiedź. Mogę prosić o rozwinięcie zdania odnośnie długości przewodów? Dlaczego nie wyjdą? Co w takim razie sugeruje Pan zrobić, żeby zagrało?

Z góry dzięki.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

W domu 8x10 odchodzące kanały od centralnej skrzynki po 9-10m dł. Nie można ich prościej i krócej rozprowadzić?

celafon
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:W domu 8x10 odchodzące kanały od centralnej skrzynki po 9-10m dł. Nie można ich prościej i krócej rozprowadzić?
Racja. Źle to policzyłem. Licząc na prosto od skrzynek ustawionych centralnie wychodzi 5-6m maks.

Jeszcze odnośnie wspomnianych kanałów: ASF, czy też Atlantic - to nazwa producenta? modelu? Oczywiście moim podstawowym narzędziem w tym momencie jest Google :) ale w tej kwestii niczego mi nie ułatwia. Gdzie to można nabyć?

celafon
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za wskazówki!

Panie Tomaszu. A co Pan sądzi na temat kanałów typu Uniflex+. Widzę, że cieszą się sporą popularnością. Dlaczego lepiej te elastyczne aluminiowe? Opory? (flexy są gładkie, ale niby antystatyczne). Izolacja cieplna? Izolacja akustyczna? Pytam, bo flexy kuszą łatwością instalacji. W moim przypadku na parterze wpuściłbym je w strop w czasie robienia wylewki. Chciałbym usłyszeć jakieś argumenty przeciw, bo wszędzie wszyscy na potęgę chwalą...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Gładkie nie są!!!
Obrazek
Jak Pan sam robi - do bardzo dobre kanały - na Pana dom - nawiew to 2500 zl - . wywiew ( już nie musi być uni... jak Pan sam robi ) 500 zl . ceny brutto 23%.

Przy kanałach PE należy uważać co kupujemy. Wyjaśnię o co chodzi : otóż są identycznie wyglądające a znacznie tańsze kanały osłonowe do kabli itp. Kanały wentylacyjne robi się z "dziewiczego" półproduktu, kanały osłonowe z recyklingu . Wyrzucamy np. bańkę po oleju silnikowym czy innych chemikaliach - i z tego są robione kanały osłonowe . Jako firma robimy wszystko na atestowanych oryginałach, ale jak ktoś sam robi - to np. wywiew można zrobić na AROT ( pod warunkiem, że centrala ma odseparowany nawiew od wywiewu. Te zaoszczędzone złotówki można dołożyć do lepszej centrali.
Proszę nie łączyć mojego doradzania z wykonywaniem przez nas wentylacji - jako wykonawcy OSZCZĘDNOŚCI NIE ROBIMY . Pomijam sprawy jakościowe ( bo na wywiewie kanały sterylne nie mają znaczenia ) chodzi o rozliczanie się... gdy przychodzi do płacenia, niektórzy inwestorzy stają się ( i słusznie) bardzo drobiazgowi - a więc atesty muszą być na wszystkie kanały!

lipatl
Początkujący
Początkujący

Post autor: lipatl »

Witam

Jestem tu nowy i od kilku dni przegladam tematy związane z WM z odzyskiem ciepła.
Zabieram się za remont domku 110m2 i chciałbym zastosować rozwiązanie wentylacji z rekuperacją.
Budynek parterowy z użytkowym poddaszem, ogrzewany piecem Gazowym kondensacyjnym, w salonie planujemy kominek - pytanie czy nie bedzie to przeszkadzało w działaniu wentylacji.

Na parterze: Salon, Gabinet, kuchnia , łazienka, przedpokój i witrołap (z tego co wyczytałem : przedpokoju i witrołapu nie biorę po uwagę) , poddasze to 3x sypialnia , garderoba łazienka.

Wychodzi:
Parter:
2x nawiem w Salonie
1x nawiew w Gabinecie
1x wywiew w Kuchni
1x wywiew w Łazience
Poddasze:
1x nawiew sypalnia 1
1x nawiew sypialnia 2
1x nawiew sypialnia 3
1x wywiew Łazienka.

W domu będą mieszkać 4 osoby, 2 dorosłych i 2 dzieci.

Kwota do wydania to między 8-10 tys. zł na całą instalacje wraz z urzadzeniem.
Chciłbym wykonac instalacje samodzielnie, wykorzystać do tego celu kanały
Kanał wentylacyjny 75 mm PE-FLEX i rozprowadzic na parterze instalacje pod podwieszanym sufitem, na podaszu nad ocieplonym stropem.

Mam kilka pytań, proszę o pomoc:
1.) Jaki rekuperator i jakiej mocy wybrać ?
2.) Czy wystarczy zastosować 1x skrzynke rozdzielczą do wywiewu i 1x skrzynke rozdzielczą do nawiewu, dla obu kondygnacji ?
3.) Czy zastosowanie tego typu skrzynki rozprężnej będzie dobrym wyborem?
http://sklep.termokontrol.com.pl/skrzyn ... zewna.html
4.) Czy dam radę zmieścic się w podanych kwotach?

Z góry dzięki za odpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”