Proszę kogoś o odpowiedź!!!!!
Jestem na etapie budowy domu (zaczynam ściany). Chciałbym zainstalować w nim wentylację mechaniczną.
W związku z tym mam parę pytań:
1. Jakie rzeczy należy przewidzieć podczas etapu budowy, aby później sprawnie zainstalować wentylację mechaniczną?
2. Na projekcie mam kanały wentylacyjne tradycyjne, w łazienkach, kuchni, przy kominku i w kotłowni - gdzie są one nie potrzebne (planuję zostawić jeden w kotłowni i jeden przy kominku)?
2 pytania o wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Czesc, tez chce zalozyc mechaniczna ale z reku.
Przedewszystkim musisz miec jakis projekt zeby np. zostawic otwory do przejscia kanalow wentyl. przez sciany i strop. Musisz wiedziec gdzie chcesz miec nawiew/wyciag (dokladnie w jakim miejscu danego pomieszczenia, bo wyciagi sa w lazienkach,kuchni a nawiew w salonie,jadalni,sypialniach)
Obnizy to Twoje koszty pozniejsze na niepotrzbne kucie etc.
Ja zamierzam zrezygnowac z kominow wszystkich oprocz spalinowych rzecz jasna i wentylacji grawitacyjnej w kotlowni (gdyby nie daj boze brak pradu nastapil to zeby sie zabezpieczyc przy piecu gazowym)
Pzdr.
Przedewszystkim musisz miec jakis projekt zeby np. zostawic otwory do przejscia kanalow wentyl. przez sciany i strop. Musisz wiedziec gdzie chcesz miec nawiew/wyciag (dokladnie w jakim miejscu danego pomieszczenia, bo wyciagi sa w lazienkach,kuchni a nawiew w salonie,jadalni,sypialniach)
Obnizy to Twoje koszty pozniejsze na niepotrzbne kucie etc.
Ja zamierzam zrezygnowac z kominow wszystkich oprocz spalinowych rzecz jasna i wentylacji grawitacyjnej w kotlowni (gdyby nie daj boze brak pradu nastapil to zeby sie zabezpieczyc przy piecu gazowym)
Pzdr.