Wodomierz nalicza od konca ...

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Re: Wodomierz nalicza od konca ...

Post autor: DolceVita »

Witam Pana,
sprawdzilam zgodnie z Pana wskazowkami. Wszystko wydaje sie w porzadku.

Ale odkrylam, ze gdy odkrecam w kuchni ciepla wode teraz "pracuje" wodomierz z ciepla woda zgodnie z ruchem wskazowek i wodomierz od zimnej wody tez pracuje ( rownolegle!)
Taka sama sytuacja jest gdy odkrecam wode w kranie w lazience:(.
Sciagnelam tego fachowca ktory mi instalowal zawor zwrotny i on twierdzi, ze sa zainstalowane poprawnie.Zasugerowal mi, ze moze jednak te wodomierze sa wadliwe?

A jakie jest Pana zdanie?
M
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Może być jeszcze jedna opcja gdy kręcą się oba wodomierze i naliczają w prawidłowy sposób to a baterie nie są termostatyczne to gdzieś na instalacji może być założony zawór antypoparzeniowy/mieszający. Stosuje się go gdy na sieci może wystąpić woda o wyżej temp niż 50'C a tak pewnie jest w rurociągu. Powoduje on podmieszanie wody ciepłej zimną w taki sposób by osiągnąć zadaną na nim temperaturę (podobnie działa bateria termostatyczna).
Obrazek
Obrazek

Może pani zrobić zdjęcie tym licznikom i instalacji którą widać?

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Witam,
zrobilam zdjecia wodomierzy i nie jakis zaworow ( to chyba te zwrotne ). Mam nadzieje,ze oto Pan prosil?,

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Pani Magdo jeżeli dobrze widzę na zdjęciu to zawór zwrotny jest tam gdzie zaznaczyłem strzałką. Jeżeli może pani to proszę zrobić jeszcze zdjęcie całości rurek które widać wokół liczników. Wystarczy jedno ogólne powinienem coś zobaczyć. Ciężko wróżyć z fusów.
Te zawory które pani ma na fotkach to zwykły zawór odcinający kulowy.

Obrazek

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Witam, na pewno Pan dobrze widzi bo mi instalowano zawor zwrotny - tak przynajmniej zlecilam.Aha
udalo mi sie porobic kilka zdjec.Mam nadzieje,ze cos na nich widac.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziekuje za pomoc!
Magda
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

OK. Teraz pytanie o jakiej temperaturze leci woda aktualnie. Jeżeli jest względna lub zdatna do kąpania to ok. Proszę teraz zakręcić ten czerwony zawór przy liczniku z zimną wodą i odkręcić gdziekolwiek ciepłą wodę. Jeżeli woda leci słabiej ale za to gorąca oznacza to że gdzieś na instalacji jest jeszcze zainstalowany wyżej wspomniany zawór mieszający co znów usprawiedliwia kręcenie się obu liczników na raz.

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Dzien dobry Panu,

odpowiadajac kolejno :
- woda ciepla w kuchni jest od razu po odkreceniu kranu zas w lazience ( kran przy umywalce ) jest srednio ciepla ale z panela prysznicowego ( co ma mieszacz) jest od razu ciepla.

- wykonujac "cwieczenie" zadane przez Pana(po zakreceniu zaworu przy liczniku zimnej wody) w kuchni byla woda mega goraca i w kranie w lazience ( nad umywalka ) rowniez mega goraca.

Co to oznacza dla mnie?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Magda
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak jak pisałem wcześniej gdzieś jest założony zawór mieszający / antypopażeniowy. Jego rolą jest dopuszczenie do gorącej wody z sieci zimnej tak by była ona wystarczająca i bezpieczna dla użytkownika. Tym właśnie sposobem kręci się licznik wody zimnej. Myślę że cel wspólnymi siłami osiągnięty bo licznik wody ciepłej nalicza teraz prawidłowo - jeżeli dobrze zrozumiałem.

DolceVita
Początkujący
Początkujący

A czy ten zawor mieszajacy/antypopazeniowy to zostal zalozony przez dewelopera ? Moja ekipa remontowa nie dotykala sie do hydrauliki ( oprocz przylaczania osprzetu), tak wiec skad on sie wzial i jak go zlokalizowac. Teraz owszem wodomierze obracaja sie prawidlowo. Ale to chyba nienormalne aby przy odkrecaniu cieplej wody, pracowal rownlolegle wodomierz od zimnej wody? Ja w ten sposob pojde z torbami przez te wode...:(.
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Prawdopodobnie został założony przez hydraulików którzy wykonywali instalację. To nie jest źle jest bardzo dobrze. Przeważnie w budownictwie wielorodzinnym CWU z sieci ma wysoką temperaturę aby pokryć ewentualne straty. Nic pani nie zyskuje ani nie traci. Zawór dopuszcza zimnej wody do gorącej tak by powstała zdatna do użytku. W innym przypadku musiałby pani sama kręcić pokrętłem w baterii by to wszystko wyregulować w ten sposób zawór działa jak bateria termostatyczna i dopuszcza wody za panią. Wychodzi na to samo.

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Staram sie to zrozumiec i przyjmuje do wiadomosci.
Ale po co zatem instalowalam zawor zwrotny ? Owszem wodomierz nie cofa sie ale za to kreca sie 2 wodomierze jak korzystam z cieplej wody. Bede ponosic duze koszty za wode a Pan pisze ze zyskuje. Prosze mi wskazac ten zysk :)
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Postaram się to wytłumaczyć ze zrozumieniem.
Problemem był cofający się licznik ciepłej wody który powodował iż licznik ciepłej pozornie nabijał bardzo duże rachunki sama pani napisała że naliczał:
( tak,ze po pol roku okazalo sie ze zuzywam wode jak 4 osobowa rodzina przez 1 rok!).
Jako że licznik nie powinien nabijać wstecz a tak się dzieje doradziłem zamontowanie zaworu zwrotnego. Nie jestem pewien też czy przy któreś z wizyt ktoś nie obrócił źle zamontowanego licznika (mnie tam nie było).
Teraz gdy kazałem zakręcić pani zimną na liczniku a okazało się że leci "mega gorąca" co świadczy o tym że gdzieś po drodze te dwie wody się mieszają. Z fachowego punktu widzenia gdzieś jest zamontowany zawór mieszający który dopuści do "mega gorącej" zimnej tak by była ciepłą wodą użytkową. W ten sam sposób zacznie się kręcić licznik zimnej wody wraz z licznikiem ciepłej wody.
Jaki są tego plusy? A no takie że nie pani reguluje sobie na wylewce (mieszaczu) temperaturę zadaną a robi to bezpośrednio zawór mieszający. Nie zużyje pani ani więcej ani mniej wody niż dotychczas. Zapłaci pani tyle ile pani zużyje.
Obrazek
Nie napisałem że pani zyska ale plusem może też być to iż baterie będą pracować na niższych temperaturach co może wpłynąć na ich dłuższą żywotność.

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Dziękuje za wyjaśnienie. Zrozumiałam cały ten mechanizm:) Wciaz jednak nie daje mi spokoju kwestia : wodomierz cieplej wody i zimnej obraca sie w momencie korzystania tylko z cieplej wody. Skoro sie obraca wodomierz zimnej wody to nalicza mi wode i ponosze koszt, bo mam zainstalowany zawor antypopazeniowy ? Nie da sie go zdemontowac ?
Czy w tej sytuacji mam cisnac administratora/dewelopera o zmiane tych wodomierzy ?
Magda

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

A skąd ma zawór mieszający brać zimną wodę do dopuszczania jej do gorącej? Chyba normalne że bierze ją z sieci licznika z zimną wodą - dlatego się obraca jednocześnie. Tak więc jeżeli nie będzie zaworu mieszającego poleci pani gorąca woda nabijając szybciej na liczniku ciepłej wody. Teraz pytanie co jest tańsze zimna czy ciepła woda? Jeżeli miałaby pani baterie termostatyczne można by się było pokusić na wyrzucenie tego zaworu ale to tylko byłaby zmiana jego położenia.
Coś rozjaśniłem? Bo kończą mi się pomysły jak to zobrazować a nie potrafię znaleźć animacji która by to zobrazowała.

DolceVita
Początkujący
Początkujący

Na prawde wszystko zrozumialam, napisal Pan jak prawdziwy dydaktyk;).Dziekuje.

Nie odpowiedzial mi Pan czy jednak zlecic deweloperowi wymiane tych wodomierzy, skoro od cieplej wody naliczal mi ( przez ponad pol roku ) wstecz ?
Magda

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”