koszt budowy nowoczesnego domu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: koszt budowy nowoczesnego domu
Generalnie materiały są bardzo drogie. Mi dużo kasy pochloneły same formalności potrzebny mi był dobry notariusz wrocław. Cennik chciałem zeby był przystępny i w koncu coś znalazłem ale i tak płaci się jak za zboże. Opłaty Opłaty i jeszcze raz opłaty....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najtaniej w inwestycji wychodzą domy :
w kolejności
1) 10-30kWh/m2 rocznie
2) ponad 120kWh rocznie
3) zeroenergetyczne
4) 30-120 kWh rocznie.
w kolejności
1) 10-30kWh/m2 rocznie
2) ponad 120kWh rocznie
3) zeroenergetyczne
4) 30-120 kWh rocznie.
Najtaniej w inwestycji wychodzą domy :
w kolejności
1) ponad 120kWh rocznie
2) 30-120 kWh rocznie.
3) 10-30kWh/m2 rocznie
4) zeroenergetyczne
w kolejności
1) ponad 120kWh rocznie
2) 30-120 kWh rocznie.
3) 10-30kWh/m2 rocznie
4) zeroenergetyczne
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Domy drogie i źle izolowane bardzo łatwo rozpoznać. Mają centralny ( pośredni) system ogrzewania. Nie mają izolacji ścian ( liczy się ta przed odbiornikiem i zabezpieczona paroizolacją)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Najtaniej w inwestycji wychodzą domy :
w kolejności
1) 10-30kWh/m2 rocznie
2) ponad 120kWh rocznie
3) zeroenergetyczne
4) 30-120 kWh rocznie.
Mają też mnie niż minimum styropianu od gruntu ( 40 cm)
Szkoda kasy na złe budowanie!
ad. 1)Lutek pisze:Najtaniej w inwestycji wychodzą domy :
w kolejności
1) ponad 120kWh rocznie
2) 30-120 kWh rocznie.
3) 10-30kWh/m2 rocznie
4) zeroenergetyczne
to jak budowa garazu, kazdy pseudobudowlaniec potrafi zbudowac, niewazne parametry, grunt aby cos tam stalo i wygladalo jak dom
ad. 2)
troche myslenia i staranosc
ad. 3)
bardzo duzo myslenia, bardzo dokladna starannosc .... brak wykonawcow, czyli albo samemu albo ekipa z internetu za cene razy 5
ad. 4)
to jak szklane domy, niby mozna zbudowac ale ...
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Brak myślenia to budowa zużywająca ponad 30kWh/m2 rocznie - Czyli więcej niż dom normatywny. Dom nowoczesny, to 10-15kWh/m2 rocznie -
Wyrzucenie centralnego ogrzewania - nie jest inwestycją - jest oznaką pełnej świadomości. To nie podnosi kosztów.
Wyrzucenie centralnego ogrzewania - nie jest inwestycją - jest oznaką pełnej świadomości. To nie podnosi kosztów.
-
mieczysław38
- Początkujący

I zaczęła się dyskusja, a facet chciał tylko poznać cenę ;-D
@ grudzien70 - nie ma szans, że ktoś ci poda realną cenę na podstawie takiego opisu. Potrzebne są jakieś rysunki (projekt), wytyczne materiałowe, itp.
Najlepiej zgłoś się do 2-3 firm, które mają dobrą opinię i niech oni ci wyceniają. Osobiście znam kilka z Jaworzna i Katowic - wystarczy, że poszukasz w Googlach.
A jak firma będzie konkretna, to wyceni ci wariant tradycyjny i energooszczędny. Bo nawet, jeśli dom nie był od początku projektowany na zużycie energii poniżej 40 kWh, to można materiałami i starannością wykonania poprawić trochę jego osiągi i zbliżyć się do tej wartości.
@ grudzien70 - nie ma szans, że ktoś ci poda realną cenę na podstawie takiego opisu. Potrzebne są jakieś rysunki (projekt), wytyczne materiałowe, itp.
Najlepiej zgłoś się do 2-3 firm, które mają dobrą opinię i niech oni ci wyceniają. Osobiście znam kilka z Jaworzna i Katowic - wystarczy, że poszukasz w Googlach.
A jak firma będzie konkretna, to wyceni ci wariant tradycyjny i energooszczędny. Bo nawet, jeśli dom nie był od początku projektowany na zużycie energii poniżej 40 kWh, to można materiałami i starannością wykonania poprawić trochę jego osiągi i zbliżyć się do tej wartości.
dużo też zależy od tego, jakie Ty masz wymagania? Bo wiesz jeśli chcesz mieć przede wszystkim tanio to nie koniecznie dom może spełniać Twoje oczekiwania, ale ja postawiłabym raczej na jakość wykonania i to, żeby dom jednak był solidny, a jeśli chodzi o ciekawe projekty to te http://finskiedomy.pl/ mnie się bardzo podobają.
koszty budowy takiego domu moga byc bardzo rozne wlasciwie to wszystko zalezy od podejscia indywidualnego i wymagan osoby. Hanlo buduje bardzo ladne domy, ekipa zgrana, sasiadowi budowali dom, wiem ze stawiają tez domy z prefabrykatow
myślę, że taki domek 140m2 w miare dobrze urządzony będzie kosztować przynajmniej 500 tys
Dom pasywny tej wielkości kosztuje ok. 300 tys. Warto zapoznać się z ofertą firmy Cadacasa: http://cadacasa.eu/pl/
Tak samo jak wyżej - na nowoczesne to mi to nie wygląda 
Niby co nie wygląda na nowoczesne?krakser pisze:Tak samo jak wyżej - na nowoczesne to mi to nie wygląda
wiadomo dom to duży wydatek, koszt budowy na pewno zależy od projektu moim zdaniem bardzo ciekawą ofertę ma GAMEBO-dom
-
Askorpdomy
- Zainteresowany

Akurat tutaj polecam zastanowić się nad budową domu energooszczędnego, co niesie za sobą przyszłe korzyści i właśnie wspomniane oszczędności na rachunkach, chociażby za każdy sezon grzewczy. Jeżeli będą dodatkowe pytania, to chętnie odpowiemy i doradzimy.