opłata za podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kasiaz1979
Początkujący
Początkujący

opłata za podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej

Post autor: kasiaz1979 »

w rejonie gdzie jest położona moja działka prywatna osoba(właściciel terenu, od którego ja kupilam swoja działkę) instaluje obecnie siec kanalizy i wody. urządzenia wodno-kanalizacyjne instaluje oczywiście do granicy poszczególnych działek. ponieważ za zgodę na przyłączenie sie to tych urządzeń(wpuszczenie urzadzeń kanalizacyjno-wodnych w moja działkę), własciciel tego terenu zażyczył sobie sporą sumę, mam pytanie: czy jest realna szansa na to, zeby gmina odpłatnie przejęła od niego własnośc położonej sieci wodno-kanalizacyjnej(od kierownika budowy wiem, ze gmina niechetnie na to patrzy, gdyż wiąże sie to ze sporym kosztem) na podstawie art 31 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wode( ew.czy ma szanse wygrać takie postępowanie w sądzie z gminą)? bo wydaje mi sie, ze osoba fizyczna, jaką jest właściciel tego terenu, nie moze byc jakby "pośrednikiem" w dostawie wody i ścieków miedzy właścicielami poszczególnych działek a wodociagami( urządzenia są jego własnością ale przecież to nie on dostarcza wode i odprowadza ścieki). i ile kosztuje podłączenie się do sieci wodno-kanalizacyjnej należącej do gminy(bez kosztów materiałów, bo te już mam) i czy gmina, jeśli przejmie te urzadzenia, bedzie mogła zawołac ode mnie kasę i jaką za przyłaczenie się do sieci? czy ktos miał moze podobny problem?
kasia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”