cześć, mam pytanie na działce będę chciał postawić budynek gospodarczy, jak już wiem mogę postawić coś o powierzchni 25M2 po elewacji na zgłoszenie,
pytanie moje takie czy mogę zrobić sobie podpiwniczenie? proszę o jakieś mądre wypowiedzi
budynek gospodarczy podpiwniczony
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
budynek gospodarczy podpiwniczony
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
Re: budynek gospodarczy podpiwniczony
Witam
Możesz go podpiwniczyć. Piwnica musi mieć min. 2,00 metry w świetle. Miałem taki przypadek, że było również poddasze. Nadzór budowlany podczas kontroli tego nie zakwestionował, ponieważ przepisy nie określają czy taki budynek może mieć piwnicę czy też nie. Ma mieć po obrysie 25m2 dla jednego budynku na działce do bodajże 5arów. Na większej można dwa.
Możesz go podpiwniczyć. Piwnica musi mieć min. 2,00 metry w świetle. Miałem taki przypadek, że było również poddasze. Nadzór budowlany podczas kontroli tego nie zakwestionował, ponieważ przepisy nie określają czy taki budynek może mieć piwnicę czy też nie. Ma mieć po obrysie 25m2 dla jednego budynku na działce do bodajże 5arów. Na większej można dwa.
Re: budynek gospodarczy podpiwniczony
Niekoniecznie.
Interpretacja "budynek parterowy" - II SA/Gd 286/10 - Wyrok WSA w Gdańsku z 2010-07-14
Interpretacja "budynek parterowy" - II SA/Gd 286/10 - Wyrok WSA w Gdańsku z 2010-07-14
.......Brak jest wprawdzie w ustawie Prawo budowlane definicji "budynku parterowego", o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. a i pkt 2, jednakże utrwalone w języku polskim oraz w budownictwie potoczne rozumienie słowa "parter" tłumaczyć trzeba jako pierwszą kondygnację nadziemną, stanowiącą poziom, na którym znajduje się główne wejście do budynku. .........