Powietrzne pompy ciepła
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Powietrzne pompy ciepła
Powietrzne pompy ciepła do ogrzewania pomieszczeń i podgrzewania wody wykorzystują ciepło zawarte w powietrzu. Powietrzne pompy ciepła >>
Redakcja
Re: Powietrzne pompy ciepła
Tak generalnie rzecz biorąc to szereg ciekawych i przydatnych informacji dotyczących pompy ciepła,oraz ogrzewania podłogowego znajdziecie także u nas www.Spednet.pl w razie pytań służę pomocą na forum.
A tak pompa ciełpa działa na żywo , w moim przypadku jest to GPC
pompa ciepla -24.pl
pompa ciepla -24.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Naprawdę ktoś Pau podłączył pompę ciepła do zasbnika centralnego ogrzewania???
Rodzaje pomp, podłączenia oraz wyliczenia -----> migsystem.pl/kolektory-sloneczne/ <---dużo ciekawych i przydatnych informacji...
Nie ktoś, tylko sam tak wykonałem całą pompe i jej uruchomienie
Na dzień dzisiejszy COP-a. mam 3,3
W ubiegłym roku grzejąc PPC i przy obecnych temp, zew miałem COP-a 2,2 max
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

[quote="pompa24"]Nie ktoś, tylko sam tak wykonałem całą pompe i jej uruchomienie
Przecież to bez sensu!
Inwestycja na 200 m2 dom przekracza nawet 25 000 ( kompletna z instalacją wewnętrzną) z montażem COP jest tylko 3,3 - są straty na pośrednim ( centralnym ) systemie i nie można pompy ciepła jako klimatyzacji wykorzystać . Czyli drogo, mały COP straty na pośrednictwie i brak taniutkiej klimy. KTO PAMU TAK DORADZIŁ??? Pan poda by forumowicze omijali z daleka! Czy może z Muratora Pan tak małe wykorzystanie pompy ciepła wyczytał?
Przecież to bez sensu!
Inwestycja na 200 m2 dom przekracza nawet 25 000 ( kompletna z instalacją wewnętrzną) z montażem COP jest tylko 3,3 - są straty na pośrednim ( centralnym ) systemie i nie można pompy ciepła jako klimatyzacji wykorzystać . Czyli drogo, mały COP straty na pośrednictwie i brak taniutkiej klimy. KTO PAMU TAK DORADZIŁ??? Pan poda by forumowicze omijali z daleka! Czy może z Muratora Pan tak małe wykorzystanie pompy ciepła wyczytał?
Pompe złożyłem z cześci i zamontowałem sam , na podstawie opisów Kolegów z ,,elektrody,,
a klimatyzacje bede miał przy okazji jako klimatyzacja pasywna --widać to na wizualizacji , to te rury które są podłączone z DZ do duzej chłodnicy w mieszkaniu ( juz poprzednim latem wyprobowałem i działa ) z pominieciem PC
a klimatyzacje bede miał przy okazji jako klimatyzacja pasywna --widać to na wizualizacji , to te rury które są podłączone z DZ do duzej chłodnicy w mieszkaniu ( juz poprzednim latem wyprobowałem i działa ) z pominieciem PC
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

elektroda... to nic dziwnego. Pompa ciepła na prąd stały lub z inwerterem mają znacznie wyższy COP pod warunkiem obniżenia temperatury górnego źródła - Bez sensu jest wstawianie górnego źródła do zasobnika co - tam jest temperatura wyższa od pokojowej! Tak się robiło w latach 90-tych. Górne źródło we współczesnych instalacjach ma 23-24st. by COP był ponad 5 by była klimatyzacja i tani montaż - bez gruntowego wymiennika.