Z filmu instruktażowego wiem ,że pierwszą warstwę bloczków z gazobetonu murujemy na tradycyjnej zaprawie cementowej , a kolejne już na zaprawie przeznaczonej do gazobetonu .Jednak kliku zawodowych " budowlańców" powiedziało mi , że powinno się również i pierwszą warstwę budować na zaprawie do gazobetonu bo tylko wtedy płyta gazobetonowa się " nie sparzy "
Koledzy , proszę powiedzcie mi jak być powinno ? . Wykonuję sam remont mieszkania i potrzebane mi jak powietrze Wasze rady i opinie !
Dzikuję
Adam
Bloczki z gazobetonu jaka zaprawa na pierwszą warstwę ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
IWUBE
Re: Bloczki z gazobetonu jaka zaprawa na pierwszą warstwę
jakie ściany ? zewnętrzne czy może wewnętrzne ścianki działowe ??
Scianka działowa wewnetrzna o grubosci płytki gazobetonowej 11,5 cm .
-
IWUBE
klient postanowił postawić ściankę działową to co się stało po roku 

to tylko jeden z przypadków, więc: na pierwszą warstwę zawsze daję pełne uszczelnienie, czyli w to miejsce gdzie ma stać ścianka ładnie równasz, jak są ubytki to je ładnie szpachlujesz albo frezujesz zależy co tam masz
kupujesz sobie izolację ( może być sztywny szlam uszczelniający) 2 razy kładziesz na szerokość 20 cm czyli tak aby ci po 5 cm z każdej strony wystawało, na tak równe podłoże dajesz zwykły klej do tych bloczków, poziomujesz pionujesz i zostawiasz na jeden dzień.
na drugi dzień całą pierwszą warstwę uszczelniasz tym samym co dałeś na spód i murujesz już na gotowo całość. Trochę zabawy ale daję gwarancję że ci cokoły nie podejdą wodą i wilgocią a jak wiesz mokry suporeks to byle co i w ręku się rozpada
ja już ostrzegam ludzi co może im się przydarzyć

to tylko jeden z przypadków, więc: na pierwszą warstwę zawsze daję pełne uszczelnienie, czyli w to miejsce gdzie ma stać ścianka ładnie równasz, jak są ubytki to je ładnie szpachlujesz albo frezujesz zależy co tam masz
na drugi dzień całą pierwszą warstwę uszczelniasz tym samym co dałeś na spód i murujesz już na gotowo całość. Trochę zabawy ale daję gwarancję że ci cokoły nie podejdą wodą i wilgocią a jak wiesz mokry suporeks to byle co i w ręku się rozpada
ja już ostrzegam ludzi co może im się przydarzyć
Bardzo Ci dziekuję za cenne rady , skorzystam z nich na pewno .
Jeszcze raz wielkie dzieki
Pozdrawiam
Adam
Jeszcze raz wielkie dzieki
Pozdrawiam
Adam
-
IWUBE
to akurat ściana nośna zewnętrzna ale zasada na działowych jest taka sama
żebyś wzrokowo zobaczył o co chodzi

żebyś wzrokowo zobaczył o co chodzi