Nieszczelny komin

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Marek00
Początkujący
Początkujący

Nieszczelny komin

Post autor: Marek00 »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

Chciałbym poprosić o komentarz albo jakieś wskazówki odnośnie awarii.

Osoba przeprowadzająca remont w domu była zmuszona skuć tynk. Grubą warstwę bardzo twardego tynku. Ciężko dyskutować o materiałach bo to stary dom. Po odsłonięciu ściany komina okazało się że są ubytki w zaprawie (po napaleniu dymiło ze ściany). Trzeba było prowizorycznie zaklejać gipsem.

I teraz mam zapytanie - bo z kominem nigdy nie było problemów. Jest zbudowany ze zwykłej pełnej cegły w środku nie ma żadnych wkładek i wyściółek. Tynk nigdy nie pękał - (komin oczywiście od pieca). Te ubytki w zaprawie + tynk który powstrzymywał dym przez te 30 lat - to jest prowizorka która jakimś sposobem przetrwała czy jakaś technologia budowlana made in PRL? Zapobiegająca pękaniu komina (a może jedno i drugie?).

No i chciałbym zapytać - czy można po prostu uzupełnić zaprawę + dać nowy tynk?

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Nieszczelny komin

Post autor: Interno »

Marek00 pisze: No i chciałbym zapytać - czy można po prostu uzupełnić zaprawę + dać nowy tynk?
Można i tak jeśli to tylko miejscowe uszkodzenia lub znaleźć firmę, która dokona profesjonalnego remontu z gwarancją.
Jakieś 10 lat temu na komin w podobnym stanie / dymiło się wieloma szczelinami a w kilku miejscach trzeba było wymienić popękane i wypadające cegły / nakleiłem na klej elastyczny CM17 dwie warstwy płyty gipsowej wzmocnionej i trzyma do dzisiaj.

Marek00
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedź - uzupełni się zaprawę najwyżej.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Nie zapobiegnie to przenikaniu CO i CO2 do pomieszczeń! A to tylko pogorszy sprawę i tak już rozkopanego komina. Jedyne słuszne i fachowe jest wykonanie nowego komina systemowego lub wkład w stary komin. Nie wiem czym palisz ale masz wiele możliwości od rękawa po rury do szlamowania komina.

Marek00
Początkujący
Początkujący

Właśnie też się martwiłem o to CO. Ogółem to wynajęty pracownik skuł tynk i obejrzał czy komin jest cały. Cegły były całe mimo iż to nie są typowo kominowe cegły.

Generalnie ten dom był budowany w czasach kiedy o wszystko było trudno podejrzewam że nie on jeden tak ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”