Nadbudowa kondygnacji z poddaszem użytkowym.
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
People_Hate_Me
- Początkujący

Nadbudowa kondygnacji z poddaszem użytkowym.
Witam.
Jestem współwłaścicielem domku jednorodzinnego piętrowego 10x11 (wykonanego z cegły)
aktualnie dach mam jednospadowy (cięzko podać kąt nachylanie ale będzie to około 10 stopni ewentualnie mniej) co do samego fundamentu nie jestem pewien jak wygląda. Natomiast jest pod pewną częśćią domu betonowa piwnica o głębokości około 2m. Dom jest ocieplony itp (ale podejrzewam ze ta informacja jest mniej ważna).
Moje pytanie brzmi czy jest możliwe stworzenie dodatkowej kondygnacji z dachem 2spadowym i zaadaptowaniem tej powierzchni jako poddasze użytkowe? Wysokość pomieszczeń może być bardzo niska oraz nie przeszkadzały by mi skosy, myślałem o wysokości ścian na poziomie100-120cm. (wiem że bez oceny fachowców lub rzeczoznawców nie będę miał tak naprawdę żadnej pewności, aczkolwiek chodzi mi tak naprawdę o informację czy gra jest warta świeczki czy jest sens w ogóle się tym tematem interesować czy sobie poprostu odpuścić)
Jestem współwłaścicielem domku jednorodzinnego piętrowego 10x11 (wykonanego z cegły)
aktualnie dach mam jednospadowy (cięzko podać kąt nachylanie ale będzie to około 10 stopni ewentualnie mniej) co do samego fundamentu nie jestem pewien jak wygląda. Natomiast jest pod pewną częśćią domu betonowa piwnica o głębokości około 2m. Dom jest ocieplony itp (ale podejrzewam ze ta informacja jest mniej ważna).
Moje pytanie brzmi czy jest możliwe stworzenie dodatkowej kondygnacji z dachem 2spadowym i zaadaptowaniem tej powierzchni jako poddasze użytkowe? Wysokość pomieszczeń może być bardzo niska oraz nie przeszkadzały by mi skosy, myślałem o wysokości ścian na poziomie100-120cm. (wiem że bez oceny fachowców lub rzeczoznawców nie będę miał tak naprawdę żadnej pewności, aczkolwiek chodzi mi tak naprawdę o informację czy gra jest warta świeczki czy jest sens w ogóle się tym tematem interesować czy sobie poprostu odpuścić)
-
IWB
Re: Nadbudowa kondygnacji z poddaszem użytkowym.
najprościej zapytaj jakiegoś architekta w swojej okolicy
-
People_Hate_Me
- Początkujący

dzięki za szybką odpowiedz.
Tak też się domyślałem (z tym że nie znam niestety nikogo takiego a za kazde oględziny pewnie będę musiał zapłacić)
a tak dodatkowo jaki może być koszt (przyplizony) takiej inwestycji?
Załóżmy że nie chce budować z jakiegoś badziewia. Powiedzmy średnia półka.
Tak też się domyślałem (z tym że nie znam niestety nikogo takiego a za kazde oględziny pewnie będę musiał zapłacić)
a tak dodatkowo jaki może być koszt (przyplizony) takiej inwestycji?
Załóżmy że nie chce budować z jakiegoś badziewia. Powiedzmy średnia półka.
-
IWB
uuu to temat rzeka ... od 50.000 +
napisz gdzie to coś pomogę
za free wiadomo nic nie ma ( nikt nie jest filantropem)
napisz gdzie to coś pomogę
za free wiadomo nic nie ma ( nikt nie jest filantropem)
-
People_Hate_Me
- Początkujący

I taka odp mnie satysfakcjonuje
aczkolwiek wiem ze jak sie liczy 50 to i tak wyjdzie 75
znana zasadanz tuningu samochodow zakladasz jakas kwote mnozysz razy 1,5 i wychodzi rzeczywisty koszt:)
Lokalizacja Toruń. Wiem ze nie ma nic za darmo
Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie
Lokalizacja Toruń. Wiem ze nie ma nic za darmo
Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie
Architektowi i tak musisz zapłacić swoje. Więc lepiej sprawdź ile kosztuje w Twojej okolicy: beton m3, m3 tarcicy, pokrycie jakie byś chciał itp to bliżej oszacujemy
Dawid2304
Zapytaj kogoś, kto wykonuje takie prace. Dokładniej będziesz mógł opisać co jest, a co ma być. No i ci co wykonują, wiedzą co ile kosztuje (robocizna, materiał).