Brink ... Brookvent
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Brink ... Brookvent
Witam. Czy Brookwent 1.1 (za 4000 zł) ma przeciwprądowy wymiennik z tworzywa, czy można go zamontować poziomo pod sufitem (jak Onyx Sky 250), jak wygląda sprawa z serwisem w przypadku awarii? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja wyrzucam kable "fabryczne" - nie ma sensu ciągnąć zasilania do przełącznika prędkości.Lutek pisze:Brookventa miałem w domu. Lekki, nieduży i najważniejsze to, że działał. Regulacja bezstopniowa to zwykły mały potencjometr... Lekko się zniechęciłem, bo skąd będę wiedzieć czy mam 100 czy 200m3/h? Na oko?
Reku jeszcze nie mam zainstalowanego i nie wiem czy będzie to ten czy inny.
Hałąs: w zależności od ustawienia potencjometru od prawie niesłyszalny do hałasu porównywalnego z dmuchawy. W kotłowni i przy zamontowanych kanałach powinno być dobrze (niesłyszalnie w pokojach).
Jeśli da rade zamontować zwykły przełącznik np. trójpozycyjny, to reku godny polecenia.
Potencjometry są dość precyzyjne i liniowe, maja jeden obrót, więc bardzo łatwo sobie ustawić na podstawowym biegu 20-30, czy 40% - ponieważ są dwie prędkości - to wyłącznik dwupolowy .
Wymiennik RS 160 jest obecnie najlepszym wymiennikiem hybrydowym. Przechodzą na niego właściwie wszyscy liczący się producenci central. Co do słyszalności - centrala 1.2 waży 7 kg kosztuje 4200 brutto 23% 1.1 ważyła 22kg cena 4000zł brutto - trochę słychać być musi.
-
Cobee
To co takiego poczyniono w 1.2 że jest tak lekki ?
Czy jest godnym następcą brookventa 1.1 ?
Czy jeśli nieogranicza mnie miejsce to pozostać przy brookvencie 1.1 ?(dopatrzyłem że gabarytowo 1.1 jest mniejszy od 1.2)
czy w 1.2 bypass już istnieje ?
Jak objawia się ten hałas centrali? - czy to hałas w pobliżu centrali ? czy szum z kanałów?
Pozdrawiam.
Czy jest godnym następcą brookventa 1.1 ?
Czy jeśli nieogranicza mnie miejsce to pozostać przy brookvencie 1.1 ?(dopatrzyłem że gabarytowo 1.1 jest mniejszy od 1.2)
czy w 1.2 bypass już istnieje ?
Jak objawia się ten hałas centrali? - czy to hałas w pobliżu centrali ? czy szum z kanałów?
Pozdrawiam.
-
Cobee
Chiałbym jeszcze podsumować zebrane przeze mnie informację,
-Kubarura pomieszczeń 330m3
-Strop drewniany 3x15cm wełna poddasze nieużytkowe nieocieplone
-Centrala Brookvent 1.1 (umieszczona w pralni lub kotłowni)
-5x nawiew 63mm - elastyczne izolowane zakonczone redukcją ocynk 60/80+anemostat naw.80mm
-4x wywiew 63mm - elastyczne izolowane zakonczone redukcją ocynk 60/80+anemostat wyw. 80mm
- skrzynka rozprężna nawiew 125/5x100 + redukcje 100/60 ocynk
- skrzynka zbiorcza wywiew 125/4x100 + redukcje 100/60 ocynk
- od reku do skrzynek 127mm kanał elastyczny izolowany
- Wyrzutnia dachowa (bursa) na przewodzie elastycznym 127mm
- czerpnia scienna na przewodzie elastycznym 127mm
- posiadam GWC łączna dł 45m na pomarańczowej rurze 160mm (nie będe tego spinał z reku) ew. latem wykorzystam jako niezależny chłodny nawiew (wpięcie wentylatora kanałowego w ... no właśńie gdzie go wpiąć by móc wykorzystać ten chłód?)
Panie Tomaszu proszę o rzucenie okiem, czy podążam w dobrym kierunku ?
przedstawiam plan rozmieszczenia przewodów (na rys. całkowite długości kanałów)

-Kubarura pomieszczeń 330m3
-Strop drewniany 3x15cm wełna poddasze nieużytkowe nieocieplone
-Centrala Brookvent 1.1 (umieszczona w pralni lub kotłowni)
-5x nawiew 63mm - elastyczne izolowane zakonczone redukcją ocynk 60/80+anemostat naw.80mm
-4x wywiew 63mm - elastyczne izolowane zakonczone redukcją ocynk 60/80+anemostat wyw. 80mm
- skrzynka rozprężna nawiew 125/5x100 + redukcje 100/60 ocynk
- skrzynka zbiorcza wywiew 125/4x100 + redukcje 100/60 ocynk
- od reku do skrzynek 127mm kanał elastyczny izolowany
- Wyrzutnia dachowa (bursa) na przewodzie elastycznym 127mm
- czerpnia scienna na przewodzie elastycznym 127mm
- posiadam GWC łączna dł 45m na pomarańczowej rurze 160mm (nie będe tego spinał z reku) ew. latem wykorzystam jako niezależny chłodny nawiew (wpięcie wentylatora kanałowego w ... no właśńie gdzie go wpiąć by móc wykorzystać ten chłód?)
Panie Tomaszu proszę o rzucenie okiem, czy podążam w dobrym kierunku ?
przedstawiam plan rozmieszczenia przewodów (na rys. całkowite długości kanałów)

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tak to się robi. W praktyce, gdy jest około 3m różnicy - robi się łuk 80-90' na krótszym kanale.