Zimno z kanałów wentylacyjnych tzw. cofka- jak rozwiązać?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Zimno z kanałów wentylacyjnych tzw. cofka- jak rozwiązać?
Witam, mam problem wieje mi z kanałó wentylacyjnych zimnem, wczoraj był gość z kamerą termowizyjną i głównym powodem zimna w domu jest zimne powietrze z wentylacji. Są małe nieszczelności na uszczelkach okien lecz to nie główny problem. Ogrzewanie mam z pieca gazowego z otwartą komorą spalania. Mieszkam na 1 piętrze zaś nademną jest nieogrzewany strych. Mam w mieszkaniu 2 kominy i w każdym jest tzw. "cofka" Zastanawiam się czy ocieplenie kominów wentylacyjnych styropianem może pomóc? Jakiej grubości styropian byście radzili?
W ostateczności zastanawiam się nad wstawieniem nasad kominowych tylke że dość kosztowna sprawa(4 nasady). Czy ew. wstawienie kratek z tłoczkiem w jedną stronę da rezultat??
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
W ostateczności zastanawiam się nad wstawieniem nasad kominowych tylke że dość kosztowna sprawa(4 nasady). Czy ew. wstawienie kratek z tłoczkiem w jedną stronę da rezultat??
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Zimno z kanałów wentylacyjnych tzw. cofka- jak rozwiązać
Piec pobiera powietrze przez siebie ogrzewane - zimno to więcej pracuje, więcej pracuje, to więcej wchodzi zimnego. By powietrze wentylacyjne "wchodziło" w temperaturze pokojowej - to potrzebny jest rekuperator. By poprawić komfort i obniżyć rachunki - należy wyrzucić gaz - i zrobić dokładne grzejniki elektryczne.
Problem mam taki że w mieszkaniu jest po prostu zimno, pomimo iż piec chodzi cały dzień, temp. na grzejnikach ok 55 stopni, zużycie gazu od 8:00 do 20:00 to 7m3 gazu a w domu 16 stopni. Jak wspomniałem w mieszkaniu dwa kominu wentylacyjne i z jednego i drugiego idzie zimno. W całym mieszkaniu 4 kratki wentylacyjne(po 2 na komin). Na następnym sezon planuję zmienić piec z wewnętrzną komorą spalania. Jutro przeprowadzę test, rozszczelnię okna i zobaczę co będzie przy kratkach. Czy nasady kominowe mogą poprawić ciąg czy szkoda ładować kasę w to?

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

to potrzebny jest rekuperator. By poprawić komfort i obniżyć rachunki - należy wyrzucić gaz - i zrobić dokładne grzejniki elektryczne.
-
samouk
marqs85 pisze:Problem mam taki że w mieszkaniu jest po prostu zimno,
Jesteś tak zapatrzony w SWÓJ problem, że nie czytasz uważnie poprzednika (T.B.)
Przecież Ci odpowiedział
Jeśli chcesz mieć komfort i Cię na to stać (na starcie
Jeśli nie masz zbyt dużo "kasy" - TEŻ wyrzuć ten kocioł i zainstaluj już teraz taki z ZAMKNIĘTĄ komorą spalania.
Na pewno szkoda "kasy", bo w Twoim przypadku NIC to nie pomożemarqs85 pisze: Czy nasady kominowe mogą poprawić ciąg czy szkoda ładować kasę w to?
A poza tym poczytaj starsze wątki - jest tam wiele informacji na interesujący Cię temat.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Każdy kocioł będzie przewymiarowanv, a zamknięta komora znacznie zmniejszy wentylację, wiec wzrośnie zawilgocenie przegród i rachunki,samouk pisze:marqs85 pisze:Problem mam taki że w mieszkaniu jest po prostu zimno,
Jesteś tak zapatrzony w SWÓJ problem, że nie czytasz uważnie poprzednika (T.B.)
Przecież Ci odpowiedział :D
Jeśli chcesz mieć komfort i Cię na to stać (na starcie :?) - wyrzuć ten kocioł z OTWARTĄ komorą spalania, załóż rekuperator i zainstaluj ogrzewanie elektryczne.
Jeśli nie masz zbyt dużo "kasy" - TEŻ wyrzuć ten kocioł i zainstaluj już teraz taki z ZAMKNIĘTĄ komorą spalania.Na pewno szkoda "kasy", bo w Twoim przypadku NIC to nie pomoże :(marqs85 pisze: Czy nasady kominowe mogą poprawić ciąg czy szkoda ładować kasę w to?
A poza tym poczytaj starsze wątki - jest tam wiele informacji na interesujący Cię temat.
Pozdrawiam
-
samouk
Można pogodzić wentylację z zastosowaniem kotła z zamkniętą komorą spalania stosując odpowiednie rozwiązania 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylację, która nie wychładza?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Można jaśniej - przykładowe odpowiednie rozwiązanie!
-
samouk
Panie Tomaszu,
To była raczej odpowiedź dla autora wątku
Nie mam zamiaru przeszkadzać Panu w reklamie prowadzonej działalności, ale szkoda mojego czasu na przydługie dyskusje, z których (dla czytających) niewiele wynika.
Jak Pan zapewne zauważył, WIĘKSZOŚC z nich poszukuje rozwiązań TANICH NA DZIŚ, a nie tanich w długiej perspektywie z racji rzekomych oszczędności z zastosowania nowatorskiej techniki.
Ja się tylko altruistycznie staram pomóc tym poszukującym tych doraźnych rozwiązań na tyle, na ile sam już sobie poradziłem budując swój dom.
Pozdrawiam
To była raczej odpowiedź dla autora wątku
Nie mam zamiaru przeszkadzać Panu w reklamie prowadzonej działalności, ale szkoda mojego czasu na przydługie dyskusje, z których (dla czytających) niewiele wynika.
Jak Pan zapewne zauważył, WIĘKSZOŚC z nich poszukuje rozwiązań TANICH NA DZIŚ, a nie tanich w długiej perspektywie z racji rzekomych oszczędności z zastosowania nowatorskiej techniki.
Ja się tylko altruistycznie staram pomóc tym poszukującym tych doraźnych rozwiązań na tyle, na ile sam już sobie poradziłem budując swój dom.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie przeszkadza mi Pan... nie reklamuje, a propaguje... i pomagam.Nie mam zamiaru przeszkadzać Panu w reklamie prowadzonej działalności,
Proszę przykład.
http://www.forum.domki.net/budowlane-f3 ... 54-50.html
Można tanio?Napisałem przecież ...
3000zł za komplet (rekuperator , 80m przewodów , 8 anemostatów , 1
centrala). Muszę jeszcze dokupić pier... (nypele do łączenia rur , opaski
, jeden czwórnik i czerepnię/wyrzutnię powietrza)
Ogrzanie o 20 st. 100m3/h ro sporo kWh - by, więc nie wystudzało - musi być grzałka lub odzysk ciepłą
-
samouk
O ile mi wiadomo, to rekuperator służy do komfortowej wentylacji z odzyskiem ciepła.
Czy SAM rekuperator ogrzeje mieszkanie marqs85
Czy SAM rekuperator ogrzeje mieszkanie marqs85
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie grzeje , ale nie wystudza. ponad 20kWh dziennie "mocy chłodniczej..."
-
samouk
No właśnieTomasz_Brzeczkowski pisze:Nie grzeje , ale nie wystudza. ponad 20kWh dziennie "mocy chłodniczej..."
W sumie: 3 + 4 = 7 tysiaków "na dzień dobry" (w najlepszym "układzie"
Niech teraz się wypowie marqs85, czy ma na to ochotę (i "kasę")