Pompa ciepła czy ogrzewanie gazem.
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Darvex1988
- Początkujący

Pompa ciepła czy ogrzewanie gazem.
Witam;) Postawiłem Domek w Myślenicach ma 270m2 z garażem w piwnicy.Okna wstawione 3 szybowe bardzo dobreze ocieplone oraz bardzo dobra izolacja;) Mam dylemat pompa ciepła czy ogrzewanie gazem . Bardzo proszę o szczere opinie;)
Darvex
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Pompa ciepła czy ogrzewanie gazem.
W domach izolowanych prawidłowo ( normatywnie) 30kWh/m2 rocznie - nie ma możliwości założenia centralnego ogrzewania. Tak więc jeżeli dom jest izolowany to tylko prąd i niecentralne .Może być pompa ciepła tylko z bezpośrednim górnym źródłem .
-
Darvex1988
- Początkujący

A co sadziszmo pionowej gruntowej pompie ciepla i zeby w calym domu ogrzewanie podłogowe. Jak myslisz dziekuje za każda radę:)
Darvex
Witam!
Warto porównać koszt inwestycji i koszt eksploatacji oraz konserwacji (napraw) i komfortu.
http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Warto porównać koszt inwestycji i koszt eksploatacji oraz konserwacji (napraw) i komfortu.
http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Technologia poszła do przodu... Drogie i słabo sterowalne ogrzewania nie nadają się do domów o małych potrzebach ciepła. Takie pompy były 20 lat temu. - podobnie ogrzewanie. Poza tym lepiej robić ogrzewanie bezpośrednie - można dużo lepiej wykorzystać pompę sppooooro taniej ją zrobić Można też nią klimatyzować.
Pa na pewno ma dom izolowany? Bo skoro Pan w ogóle dopuszcza stare systemy grzewcze to dom nie może być izolowany!
Pa na pewno ma dom izolowany? Bo skoro Pan w ogóle dopuszcza stare systemy grzewcze to dom nie może być izolowany!