Docieplenie poddasza
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Docieplenie poddasza
Chcę docieplić poddasze wełną.Jaka grubość będzie odpowiednia i co dać na złącza płyt gipsowych, żeby nie było pęknięć.
Re: Docieplenie poddasza
Jeżeli chcesz uzyskać współczynnik przewodzenia ciepła na poziomie przegrody energooszczędnej to zalecam zastosowanie materiału o grubości 27-30cm (przy współczynniku lambda 0,035-0,039 np. TOPROCK lub MEGAROCK). Uzyskany współczynnik przenikania ciepła wynosić będzie wtedy ok. 0,15 W/m2K.
PozdrawiamTomek W.e-konsultant Rockwool
Dzięki bardzo za radę.Pozdrawiam
-
mbcobretti
- Początkujący

- Kontakt:
A żeby nie pękały łączenia płyt gipsowych trzeba zadbać o kilka spraw:
- dobrze wykonana konstrukcja, ja wykonuję podwójną krzyżową, żeby się nic nie bujało, kiwało solidnie poskręcać
- podwójna płyta gk kładziona na przemian
- łączenia nie fabryczne, ścięte, należy fazować i zagruntować
- Vario lub inny gips na łączenia + siatka, fizelina
Robię tak od lat i jakoś pęknięć nie ma, wg mnie liczy się przede wszystkim solidne wykonanie i wtedy mamy sufity bez pęknięć na lata. Pozdrawiam
- dobrze wykonana konstrukcja, ja wykonuję podwójną krzyżową, żeby się nic nie bujało, kiwało solidnie poskręcać
- podwójna płyta gk kładziona na przemian
- łączenia nie fabryczne, ścięte, należy fazować i zagruntować
- Vario lub inny gips na łączenia + siatka, fizelina
Robię tak od lat i jakoś pęknięć nie ma, wg mnie liczy się przede wszystkim solidne wykonanie i wtedy mamy sufity bez pęknięć na lata. Pozdrawiam
co do grubosci izolacji termicznej - rozsadne minimum to 25cm wełna miedzy krokwie nastepna w arstwa w poprzek krokwi
aby uniknac pekniec - oczywiscie odpowiednio wykonany ruszt w pomiszczeniach pow 6m2 na suficie ruszt krzyzowy. skosy profile co 40 cm .
na łaczenia płyt -gips vario lub semin i łaczeniowa tasma papierow -na skosach zastosowac tasme zbrojona wkładkami metalowymi ....
aby uniknac pekniec - oczywiscie odpowiednio wykonany ruszt w pomiszczeniach pow 6m2 na suficie ruszt krzyzowy. skosy profile co 40 cm .
na łaczenia płyt -gips vario lub semin i łaczeniowa tasma papierow -na skosach zastosowac tasme zbrojona wkładkami metalowymi ....
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
- grupa-remontowa
- Aktywny

- Kontakt:
Zgadzam się z przedmówcami , a co do płyt to oczywiściepłyta gipsowa SIGNA - czyli płyta czterostronie fazowana. Panowie przedmówcy jeszcze są w latach 90 - tych ubiegłego wieku. Płyta występuje w długości 2 mb , czyli idealnie pod rozstaw rusztu podwójnego krzyżowego. A oto próbka zabudowy poddasza