Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

DWR
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: DWR »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: A co ma do tego okres grzewczy? Cwu tak samo używam zima i latem. Łączenie ogrzewania pomieszczeń i wody w jednym to zawsze jest błąd, czyli rozrzucanie energii.
Jak już wcześniej pisałem, mam stary dom w którym są dwa mieszkania z jednym ogrzewaniem centralnym. W czasie okresu grzewczego mam wodę przy okazji, wtedy nie potrzebuję żadnego dodatkowego źródła do ogrzewania. Co innego latem, bez sensu opalać piec (o dużej mocy ) dla samej CWU i tu widzę pole popisu dla PC. Latem łatwiej (najlepsza sprawność) podgrzeje wodę a do tego umieszczę czerpnie na szczytowej ścianie która jest na południowy-zachód. Zawsze to kilka stopni więcej na wejściu do PC

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Pęd powietrza w PC jest tak duży że połowa wyleci czerpnią rekuperatora. Dodatkowym problemem jest to że długość rury dostarczającej i wyrzucającej nie może przekraczać 2mb każda i to najlepiej jako prosta rura.
Różnica temperatur nie jest duża nigdy nie mierzyłem ale odczucie nie większe niż 10'C od tego na wlocie. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt iż PC nie chodzi non stop więc i "klimę" będziesz miał wtedy gdy najwięcej wody ściągniesz z podgrzewacza czyli wieczorami.

DWR
Początkujący
Początkujący

To ja może znowu sprowadzę dyskusje do wentylacji mechanicznej.

Na podstawie waszych wypowiedzi w tym temacie rozplanowałem swoją wentylację.
Proszę o zerknięcie okiem i wypowiedz ewentualnie co można poprawić.

Centrala Kinetic B 250
Skrzynki rozdzielcze 125-->8x63(50)
Przewody do reku Termoflex 125
Przewody ro rozprowadzenia smartflex 63/50
anemostaty fi 80
redukcja silikonowa 68/80

Na tym etapie będzie po 5 nawiewów i wywiewów, pozostałe 3 sloty w skrzyniach zaślepione. Docelowo 7naw i 6 wywiewów.

Poniżej w linku screen instalacji którą wrysowałem

https://picasaweb.google.com/dancio83/D ... 7811902610

Reku będzie stało na ocieplonym strychu. Czerpnia w szczycie (na północ) podniesionego dachu a wyrzutnia z drugiej strony. Anemostaty poprzez redukcję podłączone bezpośrednio do kanałów elastycznych. Istnieje możliwość tak wyprowadzenia (podwieszenia) kanału że jego minimalny promień gięcia R300. Myślę że to będzie stawiało mniejsze opory niż wstawianie kolanka 90.
Co do średnic przekrojów za skrzynkami to mam świadomość że minimalnie sprężam powietrze, ale zakładam że normalna praca reku jest na 30% i w tym przypadku prędkości w kanałach będą w prawidłowych granicach. Jedynie przy pracy na 100% prędkości mogą sięgnąć nawet 7m/s ale takie sytuację będą rzadkie i nie będzie to miało miejsca w nocy kiedy cisza jest pożądana.

Muszę tu od razu uargumentować decyzję wywiewu z spiżarni/pomieszczenia gospodarczego oraz czegoś co nazwałem "buty". W pierwszym przypadku chcę uzyskać celowo nieco niższą temperaturę, w spiżarni uważam to za pożądane.
Jeśli chodzi o wnękę na obuwie i odzienie wierzchnie to tu chyba nie można uważać tego za sytuację jak w wiatrołapach (Pan TB już wyjaśniał dlaczego nie wywiew). W moim przypadku ta wnęka będzie połączona z ciepłym salonem i wyobrażam sobie że stamtąd ciepłe powietrze trafi do wnęki i następnie wyciągając powietrze wątpliwej jakości do kanału. Być może moje wyobrażenia mogą być błędne, ale traktuje to jako eksperyment.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

W kuchni masz zaplanowany nawiew? Czy niebieskie to wywiew? Ja bym w spiżarce nie dawał nadal ani jednego ani drugiego. U mnie tylko jedna ściana najkrótsza jest zewnętrzna i w spiżarko garderobie jest chłodno i to znacznie u ciebie widzę dwie zewnętrzne więc sytuacja będzie podobna.
Mój rzut tyle ze schody zewnętrzne są zabudowane jako wiatrołap:
http://www.dom-projekt.pl/projekt-jaworzynka-dw,43.html

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

ale traktuje to jako eksperyment
. Jeżeli Pan to tak traktuje i wykonuje sam sobie - to oczywiście, że wszystko można. Ja czy Pan Bolesław wykonujemy inny, a tam już "eksperyment" może być porażką!
Jeżeli mogę mieć uwagę... Wyrzutni nie robi się w ścianie. Ma Pan piony wentylacyjne, które i tak trzeba zlikwidować. Powodów jest kilka
- gdy braknie zasilania - kanał pionowy działa jak przy wentylacji konwekcyjnej i "coś" tam daje. np. przy minusowej temperaturze i różnicy wysokości między czerpnią a wyrzutnią 5 m - śmigało 70m3/h.
- zimą taka wyrzutnia wspomaga wentylatory, zużywają więc mniej prądu.
- gdy puszczamy wentylację na maksa - mimo, że mamy 95% wymiennik ( 95 % ma przy 130m3/h) nie cała woda jest odbierana z powietrza wywiewanego i mamy mokrą elewacje wokół wyrzutni. Pionowe kanały na dachu doskonale sobie z tym problemem dają radę. Fachowcy - unikają ( jak mogą) wyrzutni na ścianie).

DWR
Początkujący
Początkujący

Panowie bardzo dziękuje za rzeczowe spojrzenie na to co nabazgrałem.
Macie po plusie.
Bolas pisze:W kuchni masz zaplanowany nawiew? Czy niebieskie to wywiew? Ja bym w spiżarce nie dawał nadal ani jednego ani drugiego. U mnie tylko jedna ściana najkrótsza jest zewnętrzna i w spiżarko garderobie jest chłodno i to znacznie u ciebie widzę dwie zewnętrzne więc sytuacja będzie podobna...
Niebieskie to wywiewy(w kuchni wywiew).
Bolas, u mnie spiżarka, a bardziej pomieszczenie gospodarcze jest między kuchnią a łazienką , w środku domu. Tak naprawdę między dwoma ciepłymi pomieszczeniami. Dodatkowo dodam, że tam będzie się znajdował zbiornik na CWU. Co do mojej garderoby (na rogu domu) tu zdecydowanie daje nawiew. Chyba nawet tu na forum było o tym żeby nie ochładzać małego narożnego pomieszczenia bo to grozi wilgocią i stęchlizną.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:... Wyrzutni nie robi się w ścianie. Ma Pan piony wentylacyjne, które i tak trzeba zlikwidować...nie cała woda jest odbierana z powietrza wywiewanego i mamy mokrą elewacje wokół wyrzutni...
Bardzo dziękuję za tą cenną uwagę! Dziś jadąc po osiedlu zwróciłem uwagę na dom, w którym była krata wentylacyjna w ścianie i z niej zwisał prawie metrowy sopel lodu. Zdecydowanie chcę tego uniknąć.
Jak wcześniej pisałem komin wentylacyjny musi pozostać, nie mogę odciąć parteru od wentylacji grawitacyjnej. Jeden kanał jest do wykorzystania. Podczas modernizacji wprowadzę w niego wkład z rury żeby na wyrzutni reku miało jeszcze lżej.
I tu mam pytanie, czy trzeba w takiej sytuacji na dole, kiedy wyjdę w kierunku reku zaplanować jakiś odstojnik na skropliny? Komin będzie wystawał prawie 2m poza zarys dachu więc raczej ten odcinek będzie zimny.

Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Odstojnik... nie - nie musi Pan go robić. To powietrze zimą ma bardzo niską wilgotność bezwzględną. Sporo niższą od wyrzucanego takim kanałem powietrza przez wentylację konwekcyjną, czy z komina kotłowni gazowej, a tam się też nic nie dzieje - jak jest prawidłowo wykonane.
nie mogę odciąć parteru od wentylacji grawitacyjnej.
To Pan nie robi całości? Tak nie można - nie należy łączyć dwóch systemów wentylacji.

DWR
Początkujący
Początkujący

Tak jak wcześniej pisałem:
Dom jednorodzinny z dwoma niezależnymi mieszkaniami, parter 85m2 i piętro w poddaszu 75m2.
i na tej podstawie Pan
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zdecydowanie wentylacja powinna dotyczyć mieszkania . Dwa mieszkania na jednym reku --- odradzam.
Więc zdecydowałem że wentylacja mechaniczna na poddaszu, tam bardziej jest potrzebna. Na dole zostawiam bez zmian- grawitacja.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

OK! trudno wątek za kazdym razem od początku czytać. Przepraszam

DWR
Początkujący
Początkujący

Nie szkodzi.
Teraz pozostaje mi to skompletować i zamontować. Jak się z tym uporam to obiecuje zdać relację.
Jeszcze mi został do rozpoznania temat PC (powietrzna do CWU), ale to już nie będę mieszał w tym wątku.

Pozdrawiam

Mario133
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mario133 »

Witam,

może ktoś mógłby zerknąć na mój projekt wentylacji. Na konkurencyjnym forum niestety nikt sie nie wypowiedział.Poniżej zamieszczam obliczenia dla systemu na rurach PEX 75/63 i skrzynkach rozprężnych.

Obrazek

Obrazek

Generalnie widzę problem, w zbyt małej prędkości na przewodach do anemostatów (1,1 m/s) przy ograniczonej wydajności REKU do ok 100 m3/h. Rozwiązaniem byłoby zmiejszczenie liczby przewodów do anemostatów, ale nie za bardzo widzę gdzie można dokonać redukcji.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Prędkość optymalna w kanałach wynosi od 2 do 5 m/sek... Po co wiec tyle kanałów?
Dokładność anemostatów fi 80mm ( mniejszych nie ma ) to 50m3/h - czyli podawanie takiej dokładności to przerost formy nad treścią - wentylacja wywiewno nawiewna to naprawdę prosta rzecz, nie ma sensu jej komplikować.
Kolejna sprawa... instalacje projektuje się do konkretnego reku .

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Ostrożnie z poradami miszcza T.B. Taki on fachowiec od fizyki budowli jak i pewnie od wentylacji.
Radzę przeczytać od deski do deski, do dzisiaj się nic nie zmieniło:

http://www.forumbudowlane.pl/vt/6182/0/ ... torder=asc

jah
Początkujący
Początkujący

Post autor: jah »

bachus to może jakaś podpowiedź co do projektu a nie tylko krytyka TB :), dobry projekt czy zły i co poprawić?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

jah pisze:bachus to może jakaś podpowiedź co do projektu a nie tylko krytyka TB :), dobry projekt czy zły i co poprawić?
Pozdrawiam
Jach, chcę Ciebie jak i innych przestrzec przed wpakowaniem się w kłopoty. Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc to nie moja dziedzina, ale nim wyciągniesz jakieś wnioski to poczytaj jeszcze:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/4248/0/ ... mieszkania
I wyciągnij wnioski z kim chcesz mieć do czynienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”