Kolektory słoneczne czy warto?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Kolektory słoneczne czy warto?
Pan to widział? Wie Pan czym się różni technologia płyty fundamentowej od ocielonych ścian na fundamencie?
Może Pan z naszym Szanownym Kucharzem o fizyce podyskutować.
Może Pan z naszym Szanownym Kucharzem o fizyce podyskutować.
Nie tylko ja widziałem - choćby projekt domu nagrodzonego: + co najmniej 2 inne z prezentacji (jego) http://www.zrownowazonainfrastruktura.p ... krakow.pdf .
Te z prezentacji mają (o zgrozo) centralne ogrzewanie i (druga zgroza) solary.
Ściany jak byk ocieplone styropianem od zewnątrz,
Te z prezentacji mają (o zgrozo) centralne ogrzewanie i (druga zgroza) solary.
Ściany jak byk ocieplone styropianem od zewnątrz,
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pytałem nie o stare koncepcje a o realizacje!
A zresztą co za różnica - napisałbym, że kolektory maja szansę przy małych inwertorowych pompach ciepła lub pompach ciepła na prąd stały czy przy niecentralnym systemie - to by Pan naśmiewał uważał, kolektory za kretynizm.
Dalej uważam, że fizykę budowli trzeba znać - a ta wyklucza podawanie współczynnika przenikania ciepła gdy ruch ciepła w przegrodzie inny niż prostopadły, gdy zmienia się lambda materiałów i gdy przegroda ma kraniec.
Pozdrawiam.
A zresztą co za różnica - napisałbym, że kolektory maja szansę przy małych inwertorowych pompach ciepła lub pompach ciepła na prąd stały czy przy niecentralnym systemie - to by Pan naśmiewał uważał, kolektory za kretynizm.
Dalej uważam, że fizykę budowli trzeba znać - a ta wyklucza podawanie współczynnika przenikania ciepła gdy ruch ciepła w przegrodzie inny niż prostopadły, gdy zmienia się lambda materiałów i gdy przegroda ma kraniec.
Pozdrawiam.
Czyli Pan Duda w sposób świadomy, bo zakładam ze zna fizykę budowli, okłamuje swoich kontrahentów (jako audytor nr.1) licząc im ŚE ? A trochę tych Świadectw wyliczył i liczy nadal.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dalej uważam, że fizykę budowli trzeba znać - a ta wyklucza podawanie współczynnika przenikania ciepła gdy ruch ciepła w przegrodzie inny niż prostopadły, gdy zmienia się lambda materiałów i gdy przegroda ma kraniec.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan spyta Pan Dudę, dlaczego nie realizuje koncepcji? Pan wie czym się różnią koncepcje od realizacji?
Wykonanie ŚE jest realizacją i to bardzo realną.
Tu raczej chodzi o logikę i stwierdzenie, czy wszyscy co liczą U są głupkami.
Tu raczej chodzi o logikę i stwierdzenie, czy wszyscy co liczą U są głupkami.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Głupek liczy u nie znając definicji współczynnika przewodzenia ciepła .
Czy to sugestia, że audytor nr.1. liczy inaczej niż podano w metodologii ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Głupek liczy u nie znając definicji współczynnika przewodzenia ciepła .
Czyli jak zna i liczy "normowo", to nie głupek ?
Bajbaga, podziwiam Twoją determinację w próbach nauczenia czegokolwiek, ale ostrzegam że dłuższe przebywanie w towarzystwie TB źle wpływa na rozumowanie i na dodatek zapomnij, że on cokolwiek z tego zakapuje 
Witam, Uważam , że w dzisiejszych czasach warto zainwesowac w odnawialne źródła energii. Co prawda nie kozystalam z oferty dostępnej na wymienionej stronie jednak polecma dwie firmy z Wroclawia www.ravisson.com oraz ecodlafirm.pl. W ich ofercie znajda Państwo kompleksowe informacje na temat baterii i kolektorów.
-
kolektory_WATT
- Zainteresowany

- Kontakt:
miałem kiedyś umowę agencyjną z Ravisson. ale niestety, mimo całej gadki marketingowej, oni sprzedają heat pipe oparte na chińskich komponentach. a tej technologii lepiej unikać.
Powinniśmy wspierać polskich producentów - np. Hevalex czy Watt.
Powinniśmy wspierać polskich producentów - np. Hevalex czy Watt.
Witam!
Mam pytanie czy mieliście kiedyś do czynienia z firmą EKOTEC, chcę założyć kolektory próżniowe a marka kolektora to: EKOTEC, model JX-SP/JNSC, typ próżniowo ciśnieniowy HEAT-PIPE, rura: 1800*58mm
Czy jest to dobry kolektor oraz producent??
Mam pytanie czy mieliście kiedyś do czynienia z firmą EKOTEC, chcę założyć kolektory próżniowe a marka kolektora to: EKOTEC, model JX-SP/JNSC, typ próżniowo ciśnieniowy HEAT-PIPE, rura: 1800*58mm
Czy jest to dobry kolektor oraz producent??
-
kolektory_WATT
- Zainteresowany

- Kontakt:
żaden kolektor heat pipe nie jest dobry dla warunków polskich.
głownie ze względu na krótką żywotność (pękają przy mrozach -20 stopni). jak również ze względu na niską sprawność.
lepsze są płaskie. a jeszcze lepsze próżniowe z przepływem bezpośrednim
głownie ze względu na krótką żywotność (pękają przy mrozach -20 stopni). jak również ze względu na niską sprawność.
lepsze są płaskie. a jeszcze lepsze próżniowe z przepływem bezpośrednim