Wiązary z wykorzystaniem istniejącej więźby dachowej.

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

robson28
Początkujący
Początkujący

Wiązary z wykorzystaniem istniejącej więźby dachowej.

Post autor: robson28 »

Witam .
Mam magazyn zbożowy o szerokości 12 m , z więźbą dachową podpartą na słupach i stropie żelbetowym . Chcę wyciąć te słupy i wyburzyć strop . Myślałem ,żeby zrobić więźbę w układzie wiązarowym z wykorzystaniem istniejących krokwi 14*7 ,gdyż są w dobrym stanie .
Czy to wytrzyma jeśli 0,5m nad murłatą dam pas z desek 0,18*0,032 oraz odpowiednio gęsto słupki i krzyżulce .
Proszę o opinie na temat tego pomysłu.

drab
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: Wiązary z wykorzystaniem istniejącej więźby dachowej.

Post autor: drab »

nie chce być złośliwy ani Cie urazić ale potrzebowałeś konsultacji po zamontowaniu rynny, czy na pewno chcesz się brać za tak poważną przeróbkę?

możesz doprowadzić do katastrofy budowlanej jeśli coś zmaścisz i proponuje załatwić projekt takiej przeróbki podpisany przez inżyniera
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.

robson28
Początkujący
Początkujący

Re: Wiązary z wykorzystaniem istniejącej więźby dachowej.

Post autor: robson28 »

Z tymi rynnami to sam doszedłeś do oczywistego wniosku że to menda i jak bym nie zrobił to nie zapłaci .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”