Cegła we wnętrzu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Cegła we wnętrzu
Cegła, kojarzona przede wszystkim z elewacją, coraz częściej pojawia się... w salonach, kuchniach i sypialniach. Przeczytaj temat >>
Redakcja
Cegła we wnętrzu
Jeżeli ktoś by szukał ciekawych cegieł to polecam stronę/skład http://www.anselmo.pl/fasady.php duży wybór, mają ponad 300 rodzajów, więc jest w czym wybierać 
Pozdrawiam
Re: Cegła we wnętrzu
wygląda to bardzo ładnie, ale raczej jako wstawka, w moim odczuciu jeśli byłoby jej za dużo, mieszkanie/dom wydawałby się zimny i przytłaczający
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

wszystko zalezy od przeznaczenia pomieszczenia, nalezy zwrocic uwagę jak wykonać taka sciane bo jezeli jest wkomponowana w inny material moga pracowac obie ze soba iine parametry obu materialów, cegle zawsze mozna zastapic imitujaca plytka i zycie staje sie prostsze 
chyba ze mamy czesc scianki dzialowej widocznej po obu stronach ale to tez mozna uzyskac oklejajac kamieniem wlasciwa sciankę.
chyba ze mamy czesc scianki dzialowej widocznej po obu stronach ale to tez mozna uzyskac oklejajac kamieniem wlasciwa sciankę.
jasne, że można, ale to już nie będzie to samo. To trochę jak płytki, które wyglądają jak panele, a właściwie to dużo gorzej. Jeśli cegła ma budować klimat to musi być cegłą.
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

zgodze sie, ale zauwaz jedno, finalnie gdy porownasz material do imitacji dobrej imitacji, malo kiedy zauwazysz roznice, a chodzi o wyglad bo nic specjalnego sciana z cegly nie wniesie do zycia 
Witam,
Sprzedam cegłę z rozbiórki , czysta bdb jakości , posiadam cegłę w dwóch wymiarach ,zdjęcia na meila
Sprzedam cegłę z rozbiórki , czysta bdb jakości , posiadam cegłę w dwóch wymiarach ,zdjęcia na meila
no wlasnie zmierzam do tego, że jeśli zmiast cegły damy płytki imitujące cegły to będzie można zauważyć różnicę.
Polecam masy tynkarskie oparte o dyspersję akrylową. Umiejętnie nałożone od szablonu, przy zastosowaniu dwóch kolorów z tej samej grupy kolorystycznej daja efekt starej cegły. Do złudzenie przypominają cegłę.

Pozdrawiam,
P_S_O
P_S_O
-
Rustykalny Styl
- Początkujący

hmmm efekt jednolity, ja np preferuje oryginały (cegły które naprawdę posiadają 100 lat ) dla zainteresowanych podaje link ( www.terakota.edu.pl ) w swojej ofercie mają jeszcze piękne ceglane podłogi :0
Witam
Mam w domu ściankę działową z cegły tak zwanej ręcznie formowanej między pokojami dzieci.
Efekt jest naprawdę ciekawy i w użytkowaniu rewelacja, wymuruje się i jest gotowe na zawsze,czy jakoś tak.
Jedyną wadą jest kiepska dźwiękochłonność.
Tak że polecam taki sposób na dzielenie pokoi jeśli nie jest to wasza gorąca sypialnia i pokój dorastającego dziecka.
Pozdrawiam
Mam w domu ściankę działową z cegły tak zwanej ręcznie formowanej między pokojami dzieci.
Efekt jest naprawdę ciekawy i w użytkowaniu rewelacja, wymuruje się i jest gotowe na zawsze,czy jakoś tak.
Jedyną wadą jest kiepska dźwiękochłonność.
Tak że polecam taki sposób na dzielenie pokoi jeśli nie jest to wasza gorąca sypialnia i pokój dorastającego dziecka.
Pozdrawiam
Nered71
Przede wszystkim promieniuje nie cegła, a glina z której ta cegła jest zrobiona. Problemu nie ma, dopuki sprawna jest wentylacja. W starych domach z gliny albo z cegły nie było z tym problemu, bo domy nie były dość szczelne i powietrze wymieniało się w miarę swobodnie. W dzisiejszych czasach panuje trend uszczelniania wszystkiego za wszelką cenę, bez zwracania uwagi na brak koniecznej wentylacji budynków.
Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku zwracałem na ten temat uwagę panu Sroczyńskiemu z Fundacji Cohabitat. Cytuję : "Z wielkim zaskoczeniem stwierdzono w Niemczech, że radioaktywność gliny jest większaniż przypuszczano. Stało się to za przyczyną izolacji budynków. W tradycyjnym budownictwie tzw. Fachwerkhaus nie było problemu, ponieważ występująca radioaktywność była de,facto z pomieszczeń poprzez nieszczelneściany i okna wywietrzona i nie stanowiła zagrożenia dla ludzi. Przy obecnych technologiach i konieczności oszczędzania energii, a tym samym izolowaniem budynków, zamyka się to promieniowanie w środku!!! Stanowi to wysokie ryzyko dla zdrowia i życia mieszkańców. " Niestety jak to zwykle bywa moja informacja pozostała bez odpowiedzi.
W normalnych domach budowanych z cegły jeszcze nikt pomiarów nie robił, więc jest to nowy temat dla ekologów. Nie sądzę, żeby przy normalnej wentylacji budynków istniało jakieś ryzyko.
Większe ryzyko ponoszą mieszkańcy budynków budowanych z pustaków żużlowo-cementowych.
Tam dopiero musi promieniować! Ciekaw jestem czy ktoś już się tym tematem zajął ?
Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku zwracałem na ten temat uwagę panu Sroczyńskiemu z Fundacji Cohabitat. Cytuję : "Z wielkim zaskoczeniem stwierdzono w Niemczech, że radioaktywność gliny jest większaniż przypuszczano. Stało się to za przyczyną izolacji budynków. W tradycyjnym budownictwie tzw. Fachwerkhaus nie było problemu, ponieważ występująca radioaktywność była de,facto z pomieszczeń poprzez nieszczelneściany i okna wywietrzona i nie stanowiła zagrożenia dla ludzi. Przy obecnych technologiach i konieczności oszczędzania energii, a tym samym izolowaniem budynków, zamyka się to promieniowanie w środku!!! Stanowi to wysokie ryzyko dla zdrowia i życia mieszkańców. " Niestety jak to zwykle bywa moja informacja pozostała bez odpowiedzi.
W normalnych domach budowanych z cegły jeszcze nikt pomiarów nie robił, więc jest to nowy temat dla ekologów. Nie sądzę, żeby przy normalnej wentylacji budynków istniało jakieś ryzyko.
Większe ryzyko ponoszą mieszkańcy budynków budowanych z pustaków żużlowo-cementowych.
Tam dopiero musi promieniować! Ciekaw jestem czy ktoś już się tym tematem zajął ?