problem z temperatura
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
balkan1985
- Początkujący

problem z temperatura
mam piec z podajnikiem tlokowym firmy kotspaw 21kw ze sterownikiem tech st37
obecnie mam takie parametry
zadana temp 50
czas podawania 37s
czas przrwy 45s
sila nadmuchu 75
i pale groszkiem zwyklym i jest dobry gatunkowo ino ze nie umie dopasowac ustawien aby piec ossiagnal zadana temp pomoze ktos
obecnie mam takie parametry
zadana temp 50
czas podawania 37s
czas przrwy 45s
sila nadmuchu 75
i pale groszkiem zwyklym i jest dobry gatunkowo ino ze nie umie dopasowac ustawien aby piec ossiagnal zadana temp pomoze ktos
Re: problem z temperatura
Jaka jest zalecana temperatura pracy kotła w instrukcji obsługi?
Do jakiej instalacji jest podpięty kocioł i jak dużą powierzchnię obsługuje bo może być tak że to kocioł jest za mały a nie złe ustawienia.
Jeżeli zakładamy że kocioł jest odpowiedni do zapotrzebowania na energię to zwiększyć dawkę węgla i zmniejszyć przerwę między dokładkami - pod warunkiem że paliwo będzie się dopalało.
Do jakiej instalacji jest podpięty kocioł i jak dużą powierzchnię obsługuje bo może być tak że to kocioł jest za mały a nie złe ustawienia.
Jeżeli zakładamy że kocioł jest odpowiedni do zapotrzebowania na energię to zwiększyć dawkę węgla i zmniejszyć przerwę między dokładkami - pod warunkiem że paliwo będzie się dopalało.
-
balkan1985
- Początkujący

temp kotla jest ustawiona na 50 stopni a dom o powierzchni 120m2
-
Kociol_net
- Aktywny

Parametry wydają się być odpowiednie,ale co z samym paliwem? Być może dorzucasz za mało węgla i stąd występowanie tego problemu. Całość się dopala do końca?
-
zbyszekr114
- Zainteresowany

Witam.Czas podawania zrób na 13sek,podtrzymanie co 30min. przez 25sek
-
balkan1985
- Początkujący

obecnie mam 55s podawanie
45s przerwa
65% nadmuch
opal suchy zwykly groszek nie eko spala sie do konca zostaje sam popiol taki pyl jakby
45s przerwa
65% nadmuch
opal suchy zwykly groszek nie eko spala sie do konca zostaje sam popiol taki pyl jakby
-
zbyszekr114
- Zainteresowany

.Musisz zwiększyć częstotliwość podawania węglabalkan1985 pisze:obecnie mam 55s podawanie
45s przerwa
65% nadmuch