Komin z dziurawki - woda leje się do środka - proszę o pomoc
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Komin z dziurawki - woda leje się do środka - proszę o pomoc
Bardzo proszę o podpowiedź co robić. Po ostatnich ulewach woda wlewa się (prawdopodobnie) poprzez komin do środka budynku. Jak się okazuje, obróbki dekarskie wykonane są prawidłowo i tędy woda się nie przedostaje. Komin na wysokości wykonania z klinkieru jest cały mokry i z zewnątrz i w wewnątrz. Komin jest otwarty od góry (nie ma daszku). Jak się doczytałem w artykule pana Krzysztofa Patoki jest to wina błędu w sztuce, czyli cegły dziurawki - a z takiej jest on wykonany. Proszę o podpowiedź co robić - czy muszę rozebrać komin i budować go od nowa (czego bardzo chciałbym uniknąć)
Krzysztof
Krzysztof
-
Tadeusz Molka
- Początkujący

Jezeli nie są wypełnione spoiny między cegłami, to nalezy je starannie wypełnić zaprawą, aby woda nie zaciekała do kanałów w cegłach. Od wierzchu komina nalezy wykonać tzw. "czapkę" z wylewanego betonu lub zamontować odpowiedni prefabrykat (do nabycia w składach budowlanych). Takie prefabrykowane daszki sa często stosowane przy budowie ogrodzeń. Należy dobrać odpowiedni rozmiar (krawędź daszka powinna wystawać 4-5 cm poza obrys komina) . 
Tadeusz
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
TOMASZKLUS
- Aktywny

A ja niekoniecznie, ponieważ w większości przypadków to właśnie inwestor decyduje się na dziurawkę bo będzie taniej ( taniość widzę, widzę taniość
) a swoją drogą żaden szanujący się murarz nie wybuduje komina z dziurawki ( przynajmniej ja znam takich) a jeżeli już to murarz ma umowę na piśmie że jest to na wyrażne żądanie inwestora na który to komin nie jest udzielana żadna gwarancja analogicznie sprawa sie ma jeżeli chodzi o obróbkę blacharską komina jeżeli dziurawka to gwarancji nima tak jest bynajmniej u mnie bo za oszczędność inwestora niemam zamiaru jeżdzić po każdym większym deszczu, tracić czas i paliwo tylko po to aby wytłumaczyć że woda płynie środkiem komina a nie przez obróbkę choć i tak nie każdy w to wierzy ale to inna para kaloszy. Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Komin z dziurawki - woda leje się do środka - proszę o p
Krótko zwięźle i na temat 
FUGA RÓWNO Z LICEM CEGŁY + IMPREGNACJA HYDROBLOCK jedyny działający środek dostępny na rynku
FUGA RÓWNO Z LICEM CEGŁY + IMPREGNACJA HYDROBLOCK jedyny działający środek dostępny na rynku
Sprawa jest bardzo prosta, komin można stawiać również z dziurawki, ale trzeba przy tym myśleć i zachować odpowiednią staranność wykonania. Ponad 15 lat temu, postawiłem taki komin na swojej chałupie (część ponad dachem), zaprawa z białego cementu z dodatkiem impregnatu który można było dodawać razem z wodą zarobową (coś takiego, dzisiaj nosi nazwę Formplast Hydro Grunt), dokładne wypełnienie fug, aby woda nie zaciekała bokami a na wierzchu czapa z daszków klinkierowych, po wyschnięciu, dodatkowa impregnacja zewnętrzna tym samym środkiem, wszystkich spoin. Do dnia dzisiejszego jest wszystko cacy, żadnych wykruszeń zaprawy, zacieków itp.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wektar
-
wykonawca max
- Zainteresowany

...święte słowa to my wykonawcy jesteśmy odpowiedzialni za to co robimy, posiadamy wiedzę i wszystko trzeba brać na swoje plecy i robić zgodnie ze sztuką budowlaną a niej najtaniej i byle by byłoAndrzej Wilhelmi pisze:A z mojego doświadczenia wynika, że murarz bo na prętach z pustą fugą będzie ładniej a w dziury cegły wejdzie zaprawa i będzie szczelniej! I to są argumenty! Za robotę odpowiada ten kto ją wykonał a nie ten kto ją zlecił! Pozdrawiam.
Zacznij od sprawdzenia fug między cegłami
Nie można budować komina z cegły dziurawki, wg przepisów musi być cegła pełna klasy min. 20 i gatunku I. Ostatnio wykonawca przez mój nakaz rozbierał komin i budował z pełnej. Ale mnie wyzywali