Wilgoć na płycie OSB

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

pokcio7
Początkujący
Początkujący

Wilgoć na płycie OSB

Post autor: pokcio7 »

Witam niedawno wykonałem w domu strop drewniany, belki 8x15 od spodu stelaż metalowy folia paroizolacyjna przyklejona taśmą obustronna od spodu i płyta katron-gips. U góry natomiast wełna 15cm i płyty OSB, dodam że poddasze nie ogrzewane. Po kilku tygodniach odkręciłem płyte OSB i zobaczyłem ze od spodu zbiera sie wilgoć i płyta pleśnieje nie wiem jaka może być tego przyczyna. Pomocy.

IWB

Re: Wilgoć na płycie OSB

Post autor: IWB »

brak wentylacji pod płytą

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Co to za folia "obustronna"?

pokcio7
Początkujący
Początkujący

Czy może być też tego przyczyną ze strop na brzegach nie jest do konca szczelny i dostaje sie tam ciepłe powietrze z pomieszczenia? bo remont nie jest jeszcze dokonczony .

pokcio7
Początkujący
Początkujący

Pomyliłem sie chciałem napisać taśmą przylepną obustronna. Pomyłka.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Przepływające zimne powietrze, gdy się ogrzewa - wodę "zabiera" , gdy przepływające ciepłe powietrze ( z wilgocią) stygnie - wodę "oddaje".
O pierwszym przypadku pisał IWB . Ale brak odbierania - to błąd, ale gdyby paroizolacja była skuteczna - woda by się nie pojawiła, bo skąd?
Folia ( dobrej jakości) powinna, być położona szczelnie, na odpowiednie zakładki! i uszczelniona taśmą nie przyklejana.
Najprawdopodobniej - sam Pan znalazł powód zniszczenia wełny i płyt ( bo wełna tez jest mokra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”