Witam mam pewien problem, dotyczy on niewielkiej (około 5 m2) łazienki w której będzie umywalka prysznic i kibel. Podłoga tego pomieszczenia wykonana jest z desek o grubości 30 mm ułożonych na belkach i jednokrotnie pomalowanych. Stąd moje pytanie co mogę zrobić z podłożem i jakie jest właściwe rozwiązanie żeby było w pełni zdolne do pełnienia swojej funkcji:
1. Czy jest możliwe nałożenie specjalnego lakieru
2. jastrych z podstawy tekturowej płyt gipsowych + płytki
3. 2x płyta OSB + płytki
4. Położenie warstwy drewna tekowego
Pozdrawiam
[łazienka] - podłoga sosna
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: [łazienka] - podłoga sosna
dodam jeszcze tylko ,że pomieszczenie znajduje się na poddaszu, z skosem, pomieszczenie nie ma okna i raczej będzie wentylacja grawitacyjna
Jeżeli w łazience nie ma okna to powinieneś zadbać o jasne kolory. Najlepiej połóż jasne pytki z delikatnym wzorem. A co do podłogi to bardzo modne jest teraz drewno. Podłoga drewniana powiększy pomieszczenie optycznie, jednak musisz pamiętać żeby położyć naturalne drewno ponieważ panele laminowane nie wytrzymają za dużej wilgoci w pomieszczeniu.
tzn. podłoga już jest z naturalnej sosny na pióro i wpust gr. 30 mm tylko głównym problem jest czy wytrzyma jako podłoga łazienki poprzez jakiś specjalny lakier czy trzeba to koniecznie zmienić np. na drzewo egzotyczne lub kafle
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jeżeli planujesz podłogę w drewnie to polecałbym raczej egzotyczne typu bambus,które tutaj sprawdzi się o wiele lepiej niż sosna. Poza tym co z wentylacją,jak masz to wszystko zrobione? Musi być prawidłowy obieg powietrza jak i izolacja samej łazienki aby nie powstał problem z wilgocią.