Na początku chciałem przywitać wszystkich na forum.
Przyjechałem niedawno z zagranicy i dlatego mam problem ze zrozumieniem niektórych zwrotów
budowlanych w języku polskim.
Chcę pomóc mamie w remoncie mieszkania które dostała w starej kamienicy na parterze.
Parter jest na tej samej wysokości co chodnik na zewnątrz, pod mieszkaniem znajdują się piwnice.
Na kartce wskazań co jest do remontu jest punkt "Ułożenie izolacji przeciwwilgociowej i położenie płytek ceramicznych" kuchnia i łazienka.
Czy ktoś może mi wyjaśnić co to znaczy, czy mam położyć jakiś styropian i wylewkę betonową?
Najgorsze jest to że nie ma za bardzo miejsca na żadne podnoszenie podłogi, na stare płytki które trzymają się bardzo dobrze chciałem położyć nowe a odległość starej podłogi do dolnej krawędzi drzwi to około 2cm.
Pozdrawiam
Ułożenie izolacji przeciwwilgociowej.
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
IWB
Re: Ułożenie izolacji przeciwwilgociowej.
demontuje się płytki i cokoły z ceramiki i robi się izolacje pod płytkową z elastomerowych zapraw cementowych, gdzie grubość takiej warstwy izolacji to 3 mm
jeśli to mieszkanie pomieszczenie przylega do ściany która graniczy z chodnikiem sprawa może okazać się dużo bardziej poważniejsza, skoro na ścianie wewnątrz jest coś co nazywamy wilgocią z podciągania kapilarnego należy na ścianie wykonać izolację poziomą wtórną ( quasiprzeponę)
ciężko w jednym zdaniu określić co należy zrobić, na pewno ktoś kto będzie to robił będzie miał na tyle informacji aby dokładnie powiedzieć co trzeba zrobić ( wystrzegaj się firm z ogłoszeń lokalnych lub takich które używają zwrotów jak iniekcja krystaliczna) zostaniesz oszukany i naciągnięty
pozdrawiam
jeśli to mieszkanie pomieszczenie przylega do ściany która graniczy z chodnikiem sprawa może okazać się dużo bardziej poważniejsza, skoro na ścianie wewnątrz jest coś co nazywamy wilgocią z podciągania kapilarnego należy na ścianie wykonać izolację poziomą wtórną ( quasiprzeponę)
ciężko w jednym zdaniu określić co należy zrobić, na pewno ktoś kto będzie to robił będzie miał na tyle informacji aby dokładnie powiedzieć co trzeba zrobić ( wystrzegaj się firm z ogłoszeń lokalnych lub takich które używają zwrotów jak iniekcja krystaliczna) zostaniesz oszukany i naciągnięty
pozdrawiam
Re: Ułożenie izolacji przeciwwilgociowej.
Akurat kuchnia i łazienka nie przylegają do chodnika, jedynie pokój.
Całą robotę chcę wykonać sam bez firm, mam wieloletnie pojęcie budowlane tylko że na polskich technologiach i materiałach się nie znam.
Czy tą izolację pod płytkową mogę zrobić na wyschniętym zagruntowanym kleju do płytek?
Łazienka została niedawno lekko zalana, (pękła sobie stara rura klejonka) rozumiem że do czasu tej izolacji dobrze by było aby ściany trochę doschły.
Pozdrawiam
Całą robotę chcę wykonać sam bez firm, mam wieloletnie pojęcie budowlane tylko że na polskich technologiach i materiałach się nie znam.
Czy tą izolację pod płytkową mogę zrobić na wyschniętym zagruntowanym kleju do płytek?
Łazienka została niedawno lekko zalana, (pękła sobie stara rura klejonka) rozumiem że do czasu tej izolacji dobrze by było aby ściany trochę doschły.
Pozdrawiam
!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik