Dom parterowy tańszy od domu z poddaszem?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Julenka89
Dom parterowy tańszy od domu z poddaszem?
Witam Was! W tym roku mam w planach załatwić wszelkie formalności związane z budową domu czyli przekształcenie działki, zgody, pozwolenia itd. Oczywiście muszę też wybrać plan domu. Marze o małym domu z zagospodarowanym poddaszem - wstępnie wybrałam projekt Czajka (105m.kw.). I tu pojawia sie problem, ponieważ mój teść twierdzi że głupotą jest robienie poddasza bo dach i ocieplenie go pochłonie dużo więcej pieniędzy niż położenie dach na parterówce o tym samym metrażu. Oświećcie mnie troche... Ale na babski rozum - przy takiej samej ilości pomieszczeń dach na parterówce bedzie większy i będzie trzeba zakupić więcej dachówek, pewnie więcej krokwi i innych materiałów, tak? Czyli te pieniądze można zainwestować w ocieplenie poddasza i ewentualnie dołożyć trochę. Czy to faktycznie aż taka różnica kosztów? Pomóżcie mi rozwiązać ten konflikt 
Re: Dom parterowy tańszy od domu z poddaszem?
Podaj zewnętrzne wymiary domu i kształt rzutu w planie, wieczorem dam CI odpowiedź.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Również ( jak Szanowny teść) uważam, że schody we własnym domu to ( dla mnie) nieporozumienie. Młody człowiek nie zdaje tak sobie sprawy, jak szybko czas leci, jakie są życiowe sytuacje. Z wiekiem i chorobami ( odpukać ) schody mogą być poważną barierą. Inne zalety - prosta i tania konstrukcja, izolacja. Banalne rozprowadzenie wentylacji, elektryki, czy nawet miejsce dla małych term do kranów.
Wzrasta też bezpieczeństwo - znam dwa przypadki gdy dzieciaki szalejąc robiły sobie głowy o stopnie.
Jeżeli istnieje możliwość to zdecydowanie bez schodów!
Wzrasta też bezpieczeństwo - znam dwa przypadki gdy dzieciaki szalejąc robiły sobie głowy o stopnie.
Jeżeli istnieje możliwość to zdecydowanie bez schodów!
Witam
Szukałem wątku i znalazłem
Zastanawiamy się z rodziną, który projekt domu wybrać, czy parterowy czy piętrowy. Dom o powierzchni 100- 150 m. Żona lubi przestrzeń, ja jestem za przytulnymi pomieszczeniami - czyli jednak pomieszczenia zamknięte. Dlatego szukamy odpowiedniego domu który sprosta naszym wielkim wymaganiom
Myśleliśmy o projekcie indywidualnym, ale jego koszta są spore a w dzisiejszych czasach wydawać pieniądze tam gdzie to nie konieczne jest szkoda. Dlatego szukamy typówki. m.in. jesteśmy zainteresowani projektem Rozwojowy z prac. Mg Projekt, Miranda również z pracowni Mg projekt i jeszcze projekt Z287 z pracowni Z500. Proszę o pomoc, który dom będzie racjonalnie wybrać 
Pozdrawiam
Sławek
Pozdrawiam
Sławek
-
Julenka89
http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-c ... rzuty_opis
To jest plan domu z poddaszem, z tym że będzie podniesiona ścianka kolankowa o 50cm. Zewnętrzne wymiary 12,5m x 8,5m.
To jest plan domu z poddaszem, z tym że będzie podniesiona ścianka kolankowa o 50cm. Zewnętrzne wymiary 12,5m x 8,5m.
Największe pieniądze w eksploatacji domu idą na ogrzewanie. Tylko projekt indywidualny (właściwa izolacja) zapewni w przyszłości niskie rachunki. Dziś Pan wyda mniej a potem przez całe życie dużo.slawpisar pisze:Myśleliśmy o projekcie indywidualnym, ale jego koszta są spore a w dzisiejszych czasach wydawać pieniądze tam gdzie to nie konieczne jest szkoda.
Pozdrawiam
Sławek
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Przychylam się do wypowiedzi Pana Tomasza. W parterowym większy komfort, mniej utrudnień.
-
Julenka89
Slawpisar!!!
Obejrzałam projekty - fakt nie znam się na tym
ale moje babskie spostrzeżenia są takie:
Projekt rozwojowy - ma wszystko co powienien ale... takie rozmieszczenia pomieszczeń jest równoznaczne z troche bardziej skomplikowaną strukturą samego dachu, a co za tym idzie koszt będzie większy niż dachu dwuspadowego jak w przypadku Mirandy. Ten projekt z kolei podoba mi się najbardziej ale... nie ma spiżarki, a co za tym idzie pani domu nie będzie miała gdzie upychać kuchannych gratów czy wstawić słoiczków z ogorkami
Taka sama sytuacja w przypadku projektu Z287. Niby spiżarka to pier..., ale np ja w wyborze domu sugerowałam sie tym, żeby posiadał on spiżarnię i co najmniej jedną garderobę
Napewno nie masz gdzieś wśrod znajomych znajomych jakiegoś architekta? Ja wybrałam projekt i z tym projektem chce iśc do architekta żeby naniósł małe poprawki - cenę można negocjować bo jak już coś wybrane i tylko ma mysleć nad poprawkami to mam mniej roboty - zwłaszcza że sam projekt nie jest jego autorstwa. A przez internet to przez internet... Potem w trakcie budowy wyjdzie że coś byście chcieli inaczej i problemy się robią...
Obejrzałam projekty - fakt nie znam się na tym
Projekt rozwojowy - ma wszystko co powienien ale... takie rozmieszczenia pomieszczeń jest równoznaczne z troche bardziej skomplikowaną strukturą samego dachu, a co za tym idzie koszt będzie większy niż dachu dwuspadowego jak w przypadku Mirandy. Ten projekt z kolei podoba mi się najbardziej ale... nie ma spiżarki, a co za tym idzie pani domu nie będzie miała gdzie upychać kuchannych gratów czy wstawić słoiczków z ogorkami
Napewno nie masz gdzieś wśrod znajomych znajomych jakiegoś architekta? Ja wybrałam projekt i z tym projektem chce iśc do architekta żeby naniósł małe poprawki - cenę można negocjować bo jak już coś wybrane i tylko ma mysleć nad poprawkami to mam mniej roboty - zwłaszcza że sam projekt nie jest jego autorstwa. A przez internet to przez internet... Potem w trakcie budowy wyjdzie że coś byście chcieli inaczej i problemy się robią...
Stan surowy cena netto:
- parter 124279,00 PLN
- z poddaszem 196428,00 PLN
Przyjąłem rzut prosty bez tych słupów, ścianka kolankowa wewnątrz wysokości 1,00 m (podałaś "wyższa o 50 cm", a nie widziałem od czego, poza tym zrobiłem inne niezbędne założenia). To są ceny minimalne, dla Twoich zamiarów wystarczy proporcja - 1:1,58.
- parter 124279,00 PLN
- z poddaszem 196428,00 PLN
Przyjąłem rzut prosty bez tych słupów, ścianka kolankowa wewnątrz wysokości 1,00 m (podałaś "wyższa o 50 cm", a nie widziałem od czego, poza tym zrobiłem inne niezbędne założenia). To są ceny minimalne, dla Twoich zamiarów wystarczy proporcja - 1:1,58.
Wykonanie projektu indywidualnego wcale nie jest aż takie drogie. Trzeba się trochę potargować z projektantem oczywiście. Projekt gotowy to tylko część wydatków. Projekt ten trzeba zaadaptować do działki, warunków terenowych. Poza tym nawet gdyby było to 10 000 zł to i tak jest to tylko mały ułamek kwoty przeznaczonej na budowę domu a satysfakcja i poziom zadowolenia znacznie wyższy. Można przecież wybudować wtedy dom o jakim się marzy z zastosowaniem materiałów, technologii i wyposażenia jakie się chce. Poza tym projekt ten (dobry projekt) i tak się zwróci w trakcie budowy.
mpawel
Witam wszystkich!
Wybudowałam dom DUDEK
Jak czytam wypowiedź mpawel i Enerbau to mnie trzęsie, co za głupoty opowiadacie, że niby domy gotowe mają złą izolacje.
Mieszkam w nim już 2 lata i nie zauważyłam aby dom był źle docieplony czy uciekało z niego ciepło, domy gotowe są naprawdę starannie zrobione!
budując taki dom ma się też pewność że wszystko jest ok, bo został przez kogoś wybudowany i nie jesteśmy pierwsi.
Dodam że w trakcie budowy miałam cały czas kontakt z autorem projektu! Nigdy nie było z tym problemu, są też doradzcy, którzy chętnie zawsze mi pomagali.
a przypuszczam, że jakbym chciała skontaktować z architektem od projektu indywidualnego to tutaj byłby problem z kontaktem bo pewnie zajęty byłby już nowym klientem.
Więc proszę nie wypisujcie takich bzdur tylko po to aby ludzie nie kupowali projektów gotowych.
Wybudowałam dom DUDEK
Jak czytam wypowiedź mpawel i Enerbau to mnie trzęsie, co za głupoty opowiadacie, że niby domy gotowe mają złą izolacje.
Mieszkam w nim już 2 lata i nie zauważyłam aby dom był źle docieplony czy uciekało z niego ciepło, domy gotowe są naprawdę starannie zrobione!
budując taki dom ma się też pewność że wszystko jest ok, bo został przez kogoś wybudowany i nie jesteśmy pierwsi.
Dodam że w trakcie budowy miałam cały czas kontakt z autorem projektu! Nigdy nie było z tym problemu, są też doradzcy, którzy chętnie zawsze mi pomagali.
a przypuszczam, że jakbym chciała skontaktować z architektem od projektu indywidualnego to tutaj byłby problem z kontaktem bo pewnie zajęty byłby już nowym klientem.
Więc proszę nie wypisujcie takich bzdur tylko po to aby ludzie nie kupowali projektów gotowych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gotowce nie są izolowane - Jeżeli za minimum izolacji przyjmiemy normy na straty ciepła - to nie spotkałem jeszcze izolowanego gotowca .klara2306 pisze:Witam wszystkich!
Wybudowałam dom DUDEK
Jakie Szanowna Pani ma zużycie prądu?
Zawrzało
Tyle odpowiedzi, nie wiem na która odpisać
Działkę mamy dosyć sporą, także parterowy zmieściłby się o założonej powierzchni
Dużo osób mi podpowiada, właśnie żebym wybudował parterowy bo jest oszczędniejszy. Dopiero Panów założenia w moich oczach poskutkowały. W takim razie muszę od nowa rozejrzeć się za projektem, bo Panowie dali mi dużo do namysłu. No cóż ale po to w końcu jest forum, by dowiadywać się o takich sprawach
A ja jestem laikiem. Jak znajdę projekt, dam znać
A co do spiżarni - to jest wielki błąd, że w projektach go brak. Ale znajdą się i tacy, którzy powiedzą że obejdą się i bez niej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wykonanie domu odgrywa bardzo dużą rolę w tym czy płaci się duże czy małe rachunki. Domy gotowe są na ogół źle zaprojektowane. Spełniają tylko najłagodniejszą normę albo nie spełniają jej wcale (mówię o domach tzw" energooszczędnych z katalogów). Wybierając dom z "gotowców" nie wybieramy domu dostosowanego do naszych potrzeb/działki lecz dostosowujemy potrzeby i działkę do gotowca. Nie ma żadnej pewności mimo wielu opini na forum że dom zostanie prawidłowo wykonany i zbudowany. Błędy w projekcie architekt (w dzisiajszych czasach) wyłapuje już na etapie projektu.klara2306 pisze:Witam wszystkich!
Wybudowałam dom DUDEK
Mam niedyskretne pytanie... Czy może Pani napisać ile miesięcznie wydaje Pani na ogrzewanie domu? To wyjaśni sprawę czy projekt i wykonawstwo są na właściwym poziomie.
mpawel
-
Julenka89
Witajcie znowu
Siedziałam wczoraj i dzisiaj nad projektem domu z poddaszem i już dopasowalam w nim wszystko w 100% do moich potrzeb - od ułożenia pomieszczeń po ich metraż. To jest mój wariant nr 1. Teraz zabieram się za szukanie projektu parterowego, a potem zadecyduje. I tu mam do Was pytanie. W projektach parterowych bez podpiwniczeń podłoga w domu jest niemal na tym samym poziomie co grunt a ja chciałbym aby sypialnie i lazienka były o jakieś 1.5metra wyżej niż część dzienna domu. Nie chce żeby mi ktoś przez okno zaglądał do pokoju:) Da radę tak to zrobić? Nie chce mieć żadnego podpiwniczenia w domu, jedynie może pod jeden z pokoi jakoś wrzucić kotłownie. I tutaj mam takie może trochę głupie pytanie
Jak wygląda wtedy wykonanie fundamentów pod tą częścią? Są wyższe tak? A różnice w poziomie trzeba uzupelnić ziemią tak? A co ze strychem? Czy nad tymi pokojami też będzie strych czy będzie juz dach, a one musza być ocieplone pod sufitem? Mam nadzieję nie zakręciłam za bardzo i ktoś z Was mnie zrozumie:)