Rysy, rozwarcie,dop. szerokość w murach z cegły sylikatowej
Rysy, rozwarcie,dop. szerokość w murach z cegły sylikatowej
witam
jeżeli ktoś ma obszerną wiedzę na temat konstrukcji murowych to to uprzejmie proszę o odpowiedz na pytanie:
czi istnieje jakaś norma, wytyczne, warunki techniczne które definiują dopuszczalną szerokość rozwarcia powstałych rys w ścianach z bloków sylikatowych na za prawie zwykłej.
pozdrawiam łukasz
jeżeli ktoś ma obszerną wiedzę na temat konstrukcji murowych to to uprzejmie proszę o odpowiedz na pytanie:
czi istnieje jakaś norma, wytyczne, warunki techniczne które definiują dopuszczalną szerokość rozwarcia powstałych rys w ścianach z bloków sylikatowych na za prawie zwykłej.
pozdrawiam łukasz
-
Jacek Danielewski
Re: Rysy, rozwarcie,dop. szerokość w murach z cegły sylikato
Aspektów jakości wykonania można szukać w:
PN-EN 771-2:2004 Wymagania dotyczące elementów murowych.
Część 2: Elementy murowe silikatowe
- norma zharmonizowana
PN-EN 998-2:2003 Wymagania dotyczące zapraw do murów.
Część 2: Zaprawa murarska
Proponuje też odwiedzić strony producentów np. XELLA GRUPA SILIKATY mają na stronach
instrukcje i wytyczne wykonania.
PN-EN 771-2:2004 Wymagania dotyczące elementów murowych.
Część 2: Elementy murowe silikatowe
- norma zharmonizowana
PN-EN 998-2:2003 Wymagania dotyczące zapraw do murów.
Część 2: Zaprawa murarska
Proponuje też odwiedzić strony producentów np. XELLA GRUPA SILIKATY mają na stronach
instrukcje i wytyczne wykonania.
witam
dziękuje za odpowiedź, niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W tych normach znajdują się jedynie ograniczenia spękań pojedynczych bloków, mnie natomiast interesuje jakie są dopuszczane maksymalne rysy w całych murach także ceramicznych. (np tak jak to jest w el. żelbetowych czyli max to 0,3 mm).
jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc
pozdrawiam łukasz
dziękuje za odpowiedź, niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W tych normach znajdują się jedynie ograniczenia spękań pojedynczych bloków, mnie natomiast interesuje jakie są dopuszczane maksymalne rysy w całych murach także ceramicznych. (np tak jak to jest w el. żelbetowych czyli max to 0,3 mm).
jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc
pozdrawiam łukasz
-
IWB
napisz dokładnie w jakim przypadku i do czego ci tego typu informacje
rysy powstają na skutek sił zginania rozciągania lub zrywania
na ścianach i stropach często są wynikiem złych obliczeń konstrukcyjnych, wadliwego materiału wadliwego wykonawstwa ...
rysy powstają na skutek sił zginania rozciągania lub zrywania
na ścianach i stropach często są wynikiem złych obliczeń konstrukcyjnych, wadliwego materiału wadliwego wykonawstwa ...
rysa powstała na ścianie w nowo budowanym budynku wielorodzinnym, prawdopodobnie na skutek intensywnego dogrzewania pomieszczenia nagrzewnica, informacji tej potrzebuje do poszerzenia swojej wiedzy na temat konstrukcji murowych, nigdzie nie mogę się doszukać tej informacji regulującej dopuszczalną szerokość rys. w murach czy to z ceramiki czy to z sylikatów, dla pojedynczych cegieł owszem natomiast całości nie .
-
IWB
nie sądzę aby to było przyczyną pęknięcia na ścianie, a czy ta rysa się nie powiększa rozszerza czasami ??? W zeszłym roku tu na forum wałkowaliśmy temat rysy, problem tkwił w jeszcze w fundamencie i z tego co pamiętam to źle wyliczone były fundamenty i zbrojenie.
co się stało dalej nie wiem, być się zapadła budowa
dogrzewanie raczej odpada, materiały budowlane aż tak się nie kurczą czy rozciągają aby rysa powstała.
zapuść jakąś fotkę tego z opisów ciężko powiedzieć
co się stało dalej nie wiem, być się zapadła budowa
dogrzewanie raczej odpada, materiały budowlane aż tak się nie kurczą czy rozciągają aby rysa powstała.
zapuść jakąś fotkę tego z opisów ciężko powiedzieć
-
IWB