Kolektory firmy Solver na ścianie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Kolektory firmy Solver na ścianie
Ale zaoszczędzi Pan na rachunkach za cwu - nie robiąc centralnego!
Polecam: Gdzie montaż kolektorów słonecznych najbardziej się opłaca? http://termes.pl/index.php/jeszcze-wiecej
1. Na słońcu
2. Dostępność
3. Zima... jak przez dwa mies (grudzień +) zacienienie 50% to olej. to tylko 5% energii
4. niespodzianka.. w styczniu temp. T2 zdarza nawet 7x st. C (przykład własny), wspomniany luty, to od 14-go mi nie zeszło poniżej 45 st. C bez wspomagania. (zużycie dzienne 100 %)
nie płacę za kanalizę (prawie, płacę za wywóz, fakt troszkę mniej )
5. Moja rada: grzałka el. (dobre, mądre firmy dają "gratis") ustaw na 45 st. C i zapomnij, w prawidłowej inst. zużyje 20-40 zł rocznie, ale da komfort, brak niespodzianek!
6. przykład własny...dodam 2m2 kolektora...na zimę.
1. Na słońcu
2. Dostępność
3. Zima... jak przez dwa mies (grudzień +) zacienienie 50% to olej. to tylko 5% energii
4. niespodzianka.. w styczniu temp. T2 zdarza nawet 7x st. C (przykład własny), wspomniany luty, to od 14-go mi nie zeszło poniżej 45 st. C bez wspomagania. (zużycie dzienne 100 %)
5. Moja rada: grzałka el. (dobre, mądre firmy dają "gratis") ustaw na 45 st. C i zapomnij, w prawidłowej inst. zużyje 20-40 zł rocznie, ale da komfort, brak niespodzianek!
6. przykład własny...dodam 2m2 kolektora...na zimę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ale Pan ma centralne! A tu piszemy o oszczędzaniu! O opłacalności a nie ratowaniu się z bagna!
Ależ się miszcz wyrwał jak "filip z konopii". W 99,9% wszyscy tu mamy centralne i wielokrotnie było to podkreślane. Tylko miszcz jakoś do tej pory nie zdjął klap z oczu. Może warto zauważyć ten fakt i nie robić z siebie pajaca.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ale Pan ma centralne!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Widzi Pan ile złego robi złe wykształcenie projektantów? Czysty brak podstawowej wiedzy! A Pan jeszcze takie szkodnictwo broni!
A może miszcz zdejmie klapy z oczu i jeszcze raz przeczyta co napisałem!!! Te centralne jest i zostało wybudowane 5, 10, 15 lat temu. To może miszcz, jak taki mądry to powie jak zlikwidować centralne i zastąpić nie centralnym ale jednocześnie żeby było dobrze, A z kolei jeżeli miszcz nie ma w temacie nic do powiedzenia to :Tomasz_Brzeczkowski pisze:Widzi Pan ile złego robi złe wykształcenie projektantów? Czysty brak podstawowej wiedzy! A Pan jeszcze takie szkodnictwo broni!
"Mądry gdy ładne ubranie włoży jest dotąd mądrym gdy gęby nie otworzy"
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wystarczy uczyć i uświadamiać - myślący zrozumieją.
Miszczu, to właśnie myślący inwestorzy decydują się na montaż instalacji solarnej. Ogrzewanie i wodę zakładałem już u głupków, ale solarów jeszcze nie 
Pytam po raz kolejny - dlaczego przy braku CO solary się nie opłacają? Jakoś trudno nadążyć za tokiem "myślenia" miszcza...
Pytam po raz kolejny - dlaczego przy braku CO solary się nie opłacają? Jakoś trudno nadążyć za tokiem "myślenia" miszcza...
Nie umiem uwierzyć w to, co tutaj przeczytałem, bo moje kolektory też montowała firma Solver i mam zupełnie inne odczuciashail pisze:Witam.
Kilka dni temu firma z tą ofertą : http://solver.katowice.pl/pl/oferta/zes ... olver.html założyła mi solary ( wersja trio, 3 panele po 15 kg ) na ziemi. Projekt był przygotowany do montażu na ścianie, ale kiedy dowiedzieli się że ściany są zrobione z "MAKSA" ( klinkier maks) i obłożone styropianem stwierdzili że nie mają możliwości zakładania solarów na takiej powierzchni.
Solary zostały założone nisko na ziemi, zasłonięte przez żywopłot sąsiadów i ich dach.
Tutaj przychodzi kolej na moje pytanie czy naprawdę na takiej ścianie nie da się zamontować tak lekkiej ( ~50 kg ! ) instalacji czy oni po prostu zrobili tak jak im było wygodniej i wykorzystali moja nieznajomość tej branży ? Argumentowali to tak że one i tak działają tylko w lato, że wiatr może je zerwać ze ściany i że kołki mogą ją przebić bo nie wiedzą jak jest gruba..
Co o tym sądzicie ?
Jesteś pewien, ze to na pewno oni montowali Ci te kolektory? Może to byli jacyś podwykonawcy? Ja moimi kolektorami cieszę się już 1,5 roku, montaż przebiegł sprawnie i nie mogę powiedziec ani jednego złego słowa o firmie Solver, sami profesjonaliści, robili wszystko dokładnie, uważnie, znali sie na rzeczy. Mam wrażenie, że mówimy o dwóch różnych firmach
Nawet zleceniodawca odpowiada za swoich podwykonawców jedno nie ma nic wspólnego z drugim.
maBolas pisze:Nawet zleceniodawca odpowiada za swoich podwykonawców jedno nie ma nic wspólnego z drugim.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Poza tym... jak można pisać, że fachowcy skoro montują kolektory?
A jak nazywamy "fachowca" który całą wiedzę posiada tylko z internetu a budowę domu widział tylko na filmach? Efektywność domów izolowanych mierzy przez pryzmat swojego garażu ocieplonego od wewnątrz styropianem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Poza tym... jak można pisać, że fachowcy skoro montują kolektory?
Z tym oglądaniem filmów to też bym jednak polemizował. Takich filmów nie grają w kinach.szari pisze: A jak nazywamy "fachowca" który całą wiedzę posiada tylko z internetu a budowę domu widział tylko na filmach?
I tu uprzedzam, nie wydaje mi się by Tomek cokolwiek oglądał na you tube
Masz rację jest zbyt zajęty "chłonięciem" wiedzy wprost z komentarzy za oneciebachus pisze: I tu uprzedzam, nie wydaje mi się by Tomek cokolwiek oglądał na you tube