tekla czy witkowski
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: tekla czy witkowski
chce mołoobsługowy ale mieszkam na wsi i moge kupic tanio drewno wiec przyda sie palenisko zeby je spalic napisz jakis konkretny model kotła poczytam sobie o nin
A w dodatku zobaczylem twoja lokalizacje(widze ze zajmujesz sie sprzedarza) tak ze moze wybiore sie da ciebie w przyszłym tygodniu.Ja jestem z Olesna tak ze daleko nie mam do ciebie
A w dodatku zobaczylem twoja lokalizacje(widze ze zajmujesz sie sprzedarza) tak ze moze wybiore sie da ciebie w przyszłym tygodniu.Ja jestem z Olesna tak ze daleko nie mam do ciebie
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Jak widzisz również mieszkam na wsi 
Podałem ci link do strony na priva także możesz poczytać.
Wizyta jak najbardziej wskazana, zadzwoń tylko przed wyjazdem żebym był na miejscu.
Podałem ci link do strony na priva także możesz poczytać.
Wizyta jak najbardziej wskazana, zadzwoń tylko przed wyjazdem żebym był na miejscu.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Proponuje zapoznać się z opisami kotłów Skam-p Premium i RBR-Ekouniwersal.
Jest również Sztoker ale nie pasuje mocą, 15 trochę na styk a 25kW za duży.
Jest również Sztoker ale nie pasuje mocą, 15 trochę na styk a 25kW za duży.
Dokładnie to co pisze karoka65, unikaj przewymiarowania kotła.karoka65 pisze:O skutkach przewymiarowania możesz doczytać pisze się na forach bardzo dużo.
Jeśli dasz kocioł o zbyt dużej mocy jak na potrzeby budynku, może on pracować z niższą sprawnością od sprawności nominalnej.
Mając dokumentację architektoniczną domu można obliczyć zapotrzebowanie na moc dla budynku, będziesz dokładnie wiedzieć ile kW mocy potrzebujesz. Niech ktoś tobie policzy to w programie OZC
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Masz podpowiedź bardzo rozsądnego człowieka 
Na moje 80m2 mam kocioł 8Kw , budynek nieocieplony , stara budowlanka z połowy lat 80 , nie muszę go prosić żeby osiągnął temperaturę jaką ustawie 
-
trojan
luki co za bzdury opisujesz, że Tekla i Klimosz to to samo?? Klimosz sprzedaje już od lat i ponoć faktycznie ma rozwinięty serwis. Tekla pojawił się niedawno, to świeży gracz. Jeszcze nie przetestowany
-
trojan
dobierz sobie kocioł w taki sposób:
1. dla domów starych, niedocieplonych, stara instalacja z grubymi rurami - 130W/m2, czyli na dom 100m2 kocioł 13kW
2. dla domów nowszych, średnio docieplonych - 100W/m2, czyli na 100m2 domu kocioł 10kW
3. dla domów nowych i dobrze docieplonych 80W/m2, czyli na dom 100m2 wystarczyłby kocioł o mocy ok. 8kW
Przewymiarowanie kotła o kilka kW w zasadzie jest nieodczuwalne, więc nie ma się tu czego bać. Wiele osób na 150m2 dobiera kotły ponad 20kW, czasem 25kW bo takie są najpopularniejsze i wszystko jest ok.
Sprawność faktycznie zwykle najwyższa jest przy pełnej mocy, przy niższej może spadać, ale to kwestia drobnicy. To oczywiście zależy od kotła. Głowę daję, że na niższej mocy nikt nie odczuwa spadku sprawności kotła. Sprawność kotła to przede wszystkim dobry kocioł w dobrych rękach (dobry palacz) i oczywiście dobre paliwo. Wtedy jest pełen sukces.
1. dla domów starych, niedocieplonych, stara instalacja z grubymi rurami - 130W/m2, czyli na dom 100m2 kocioł 13kW
2. dla domów nowszych, średnio docieplonych - 100W/m2, czyli na 100m2 domu kocioł 10kW
3. dla domów nowych i dobrze docieplonych 80W/m2, czyli na dom 100m2 wystarczyłby kocioł o mocy ok. 8kW
Przewymiarowanie kotła o kilka kW w zasadzie jest nieodczuwalne, więc nie ma się tu czego bać. Wiele osób na 150m2 dobiera kotły ponad 20kW, czasem 25kW bo takie są najpopularniejsze i wszystko jest ok.
Sprawność faktycznie zwykle najwyższa jest przy pełnej mocy, przy niższej może spadać, ale to kwestia drobnicy. To oczywiście zależy od kotła. Głowę daję, że na niższej mocy nikt nie odczuwa spadku sprawności kotła. Sprawność kotła to przede wszystkim dobry kocioł w dobrych rękach (dobry palacz) i oczywiście dobre paliwo. Wtedy jest pełen sukces.
Kolega Pawlogen na stare bud. 80m2 ma Skam-P Premium 7kW....
Chyba tez na Irydzie PID, jak nie pokręciłem....
Chyba tez na Irydzie PID, jak nie pokręciłem....
Jeżeli mogę wtrącić słowo tekla współpracował z klimoszem produkował kotły dla klimosza odłączył się i produkuje swoje kotły