Wilgoć w domku na działce.

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
lionheart
Początkujący
Początkujący

Wilgoć w domku na działce.

Post autor: lionheart »

Witam serdecznie.
Mam pytanie dotyczące wilgoci w murowanym domku domku ogrodowym. Domek wykonany jest w technologii z żabinki nie ocieplony. W zimie nikt tam nie mieszka. W 2012 roku doszło do tego,że zgniły mi buty schowane w kartonie oraz kurtka skórzana. Znajomi twierdzą,że zajeżdrza ode mnie stęchlizną. Zamierzam ocieplić domek oraz wykonać wentylację mechaniczną,ale nie wiem czy to już nie jest za póżno. Czy meszek pleśniowy już na zawsze zostanie,smród i wilgoć? Proszę o radę.
Roozzi

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Wilgoć w domku na działce.

Post autor: yanes »

Jak i z czego zrobiona jest podłoga ? Pewnie wszystkie problemy od niej się zaczynają.

IWB

Post autor: IWB »

analiza przyczyn na tym etapie jest nie możliwa, na pewno większość się zgodzi że na tej podstawie i opisie nie można ustalić nic konkretnego. Coś gnije skoro masz pleśń ale czy to podłoga czy ściany nikt nie wie. Napisz coś więcej zrób zdjęcia możliwe dokładne i szczegółowe

lionheart
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie. Niestety na razie nie zamierzam nic zrywać i demolować bo musiałbym mieć conajmniej 50 tyś. na remont,ale mogę powiedzieć,że domek stoi od 30 lat. Wybudowany na fundamentach 80-100cm głębokości izolowany papą,ściany postawione z żabinki otynkowane z zewnątrz i wewnątrz bez ocieplenia. Dach skośny nie jest ocieplony a drzwi i okna nieszczelne. Gdybym więc chciał tam zamieszkać na zimę musiałbym przebudować domek a to koszt jak już pisałem wcześniej ok.50 tyś.złotych. Jednak nie chodzi mi teraz o to co jest przyczyną tego stanu lecz czy bez wyburzania ścian da się usunąć wilgoć i już istniejącą pleśń i stęchliznę, czy poprostu nie da się już nic z tym zrobić? Czy warto mi jeszcze myśleć o przerobieniu tego domku czy poprostu pozostawić stan rzeczy w tym samym miejscu i mieszkać tam tylko latem.
Główne pytanie - ,,Czy i jaki ma sens robienie remontu gdy już jest tam wilgoć,pleśń i stęchlizna?,,
Roozzi

IWB

Post autor: IWB »

zrozum kolego

nie możemy nic więcej powiedzieć bez analizy stanu technicznego tego obiektu
nie ma lekarstwa bez diagnozy to chyba rozumiesz

papa 30 lat temu była tekturowa na lepiku asfaltowym ale jak sądzę już dawno jej nie ma skoro masz takie problemy w tym domu

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: laik2304 »

Chyba chodzi Ci o taką odpowiedz: Tak da się usunąć grzyby wilgoć itp ale to powróci. IWB dobrze Ci mówi, zrób zdjęcia wyślij i może pomożemy. Trzeba zlikwidować przyczynę tej wilgoci.

Na Twoje: Miałbyś dziurawe kalosze i wodę w nich - przez to chorujesz.

Co robisz?? Kupujesz leki i chodzisz dalej z wodą w butach czy może kupujesz nowe kalosze, potem leki i wracasz do zdrowia!

Uwielbiam to tłumaczenie... heh

Pozdrawiam
Dawid2304

lionheart
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za odpowiedzi.
Wiem w czym rzecz tylko musicie mnie zrozumieć,że bezrobotnemu-bezdomnemu łatwo powiedzieć kup sobie nowe kalosze i lekarstwa... Ale gdybym zaczął remontować to jak pisałem wcześniej kosztowałoby mnie to około 50 tyś. Więc na razie pozostawię ten domek w takim stanie jak jest.
Latem trochę podeschnie a od jesieni na nowo będzie gnił. Niestety wszystko rozbija się o kasę.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Laika i IWB.

Roozzi

pitagoras
Początkujący
Początkujący

Post autor: pitagoras »

Przepis na plesn wilgoc i troche ciepla.Teraz wywietrz calkowicie swoje mieszkanie nawet zima niech sie wietrzy ,a latem sprobuj nagrzewnicą wysuszyc ta wilgoc.Przyczyna jest taka ze ta chata nie powinna pozostawac bez ogrzewania na wiecej jak kilka dni bo zaczyna sie wtedy reakcja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”