Wniosek o ustalenie warunków zabudowy

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
media1988
Początkujący
Początkujący

Wniosek o ustalenie warunków zabudowy

Post autor: media1988 »

Witam wszystkich pisze do państwa z prośba o pomoc w wypełnieniu wniosku o ustalenie warunków zabudowy . Chcę otworzyć myjnię samochodowa w budynku który zamierzam dzierżawić w tym budynku dawniej była myjnia samochodowa ale ja zamknięto i budynek stoi nie użytkowany już 3 lata chcę tam otworzyć myjnię udałem się do gminy z pytaniem co muszę spełnić i dostałem wniosek o ustalenie warunków zabudowy tylko nie wiem jak go mam wypełnić . Budynek zamierzam dopiero wydzierżawić więc mam rozumieć ze najpierw dzierżawię budynek potem składam wniosek i czekam na decyzję od gminy proszę o pomoc bo nie wiem od czego mam zacząć najpierw .
1 punkt rozumiem
2 zamierzony sposób zagospodarowania terenu
-funkcja terenu
-sposób jego zagospodarowania
-charakterystyka zagospodarowania terenu
3 charakterystyka przewidzianej zabudowy
-rodzaj budynku
-pow zabudowy
-przybliżona kubatura budynków
-liczba kondygnacji
-rodzaj dachu
4 przewidywane orientacyjne zapotrzebowanie na media
- zapotrzebowanie na wodę
- przewidywany rodzaj odprowadzania ścieków - ilość ścieków
-zapotrzebowanie na energię elektryczną
-przewidywane inne zapotrzebowania z zakresu infrastruktury technicznej
5 charakterystyka parametrów technicznych inwestycji
-proponowane usytuowanie budynków i budowli załączyć z mapką w skali 1:500 z wyrysowaniem przez projektanta obiektami i wymiarami
- dojazd do budynków i urządzeń
-dane dotyczące wyglądu budynku
6 przewidywany termin przystąpienia do realizacji zabudowy

media1988
Początkujący
Początkujący

Re: Wniosek o ustalenie warunków zabudowy

Proszę was o pomoc !!

Jacek Danielewski

Post autor: Jacek Danielewski »

1- Uzyskanie warunków zabudowy nie wymaga posiadania prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Czyli WZiZT można dostać przed podpisaniem umowy i nie wpaść jeśli zamierzenia inwestycyjnego nie będzie można zrealizować lub koszty będą wysokie.

2- Co Pan chce zrobić jest dla mnie niejasne, remont, odbudowa, modernizacja, budowa?
Była już funkcja usługowa zatem tylko modernizacja lub remont i czy na wskutek tych działań wymagane jest pozwolenia na budowę np. modernizacja może mieć wpływ na zwiększenie poboru wody oraz odprowadzania ścieków.

3- Proszę zapoznać się z Art 29 ustawy Prawo budowlane

[i]2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegają-
cych na:
1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wy-
jątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków;[/i]

[i]8) remoncie należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie
budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pier-
wotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się
stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;[/i]

Natomiast jak ma Pan przebudowę np. zwiększy się ilość miejsc obsługi klientów, były trzy stanowiska a będą cztery to jest przebudowa i wymagane jest pozwolenia na budowę.

Pytanie wielkość bo to również kwestia ochrony środowiska i konieczności wystąpienia o wydanie decyzji środowiskowej.

media1988
Początkujący
Początkujący

Budynek ma około 75 m2 jest jedno stanowisko do mycia . To żeby wypełnić ten wniosek muszę najpierw podpisać dzierżawę a potem dopiero wniosek czy zanim podpisze dzierżawę budynku mogę dać wypełnione pismo w raz z mapką do celów projektowych .

Yaskier
Aktywny
Aktywny

Post autor: Yaskier »

żeby złożyć wniosek o WZ nie musi pan być właścicielem ani najemcą (wniosek może złożyć każdy) a jedynie musi pan uzyskać "promesy" gestorów mediów - tzn zapewnienie z Zakładu Energetycznego, Zakładu Wodociągów i Kanlaizacji że mogą obsłużyć planowana przez pana inwestycję. Pozostała część wniosku nie powinna nastręczyć problemów - jeżeli nie planuje pan przebudowy rozbudowy to wystarczy opisać istniejący budynek zaznaczając że pozostaje bez zmian.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”