badanie źródla dzwięku..

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

sanbud333
Początkujący
Początkujący

badanie źródla dzwięku..

Post autor: sanbud333 »

Witam!

Proszę o pomoc.. słyszę w swoim mieszkaniu jak sąsiad rozmawia, pier..., kaszle itd i czasami bardzo wyraźnie.. jakbym był w tym samym pomieszczeniu..czy istnieje jakaś firma albo jakaś aparatura którą sam mogę kupić żeby zbadać którędy wydobywają się te dźwięki? nie wiem czy mam szukać przyczyny w wentylacji, przy rurach ogrzewania czy może mam źle położoną podłogę.. (sąsiadów słyszę z dołu.. ) a nie chciałbym wszystkiego naprawiać po niedawno miałem remont.. proszę Was o pomoc..
ssss

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: badanie źródla dzwięku..

Post autor: Enerbau »

Sama aparatura nie zmieni dochodzących odgłosów. Remont pewnie i tak konieczny. Jeżeli można rozebrać panele, to proponuję wygłuszyć korkiem i z powrotem położyć panele.

Obrazek

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

IWB

Post autor: IWB »

http://stetoskop.pl/stetoskop/cc.php będzie można się w doktora bawić potem

sanbud333
Początkujący
Początkujący

Post autor: sanbud333 »

dziękuję za odp.. domyślam się że aparaturą nic nie zmienię ale nie chciałbym wkładać korka czy stosować innych rozwiązań ze zrywaniem podłogi jeżeli okaże się to bez sensu bo źródłem dźwięku będzie np kanał wentylacyjny..???
ssss

IWB

Post autor: IWB »

Jacek Danielewski - pytaj go bo to specjalista od akustyki jest tu na forum

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”