dywan modny czy nie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: dywan modny czy nie?
To zależy od wzoru. Modne są gładkie.
Dywan to siedlisko bakterii i roztoczy, nie polecam nikomu! JAk się ma ładną podłogę, to po co zasłaniać dywanem?
-
StudioDekor
- Początkujący

- Kontakt:
To zależy kto co lubi. Ja osobiście bardzo lubię dywany. Pokój bez dywanu wydaje mi się taki chłodny i nie przytulny. A dodasz chociaż malutki dywanik i pokój od razu robi się przytulniejszy. I według mnie dywan jest nadal w modzie, przecież jest teraz taki dużych ich wybór. Różne kolory, wzory i faktury.
- grupa-remontowa
- Aktywny

- Kontakt:
Modny dywan jest. Oto przykład:

Ja nie wyobrażam sobie rano stawiać nogi na zimnej desce, albo co gorsza płytce. Wnętrza bez dywanu są optycznie większe mniej przytulne. takie jest moje zdanie
Mnie się nie podobają dywany bardzo wzorzyste, ale ogólnie widać tendencje do powrotu zarówno dywanów jak i tapet, spójrzcie na aranżacje wnętrza włoskiego studia 
Dywan zawsze będzie modny, mimo, że nowoczesne cieszą się duża popularnością ciągle jest zapotrzebowanie na klasykę. Ciekawe są dywany z soft polipropylenu z efektem jedwabiu, wełny bądź postarzałych dywanów ręcznie wiązanych.
-
CiekaweLampy
Może i pokój z dywanem sprawia wrażenie bardziej przytulnego, ale przy obecnym wyborze rodzaju podłogi wydaje się być całkowicie zbędny. Wstając z łóżka wcale nie trzeba stąpać na zimną podłogę, nawet nie mając ogrzewania podłogowego, wystarczą kapcie.
Poza tym podłogę łatwiej utrzymać w czystości. A jeśli w domu mieszka alergik, to dywan może mu tylko zaszkodzić.
Majenusia nie gniewaj się, ale na tym zdjęciu ten dywan wygląda jak wycieraczka, masz może jakieś inne zdjęcie?
W tej chwili nie ma w mieszkaniu żadnego dywanu i powiem szczerze, że nie kierowałem się żadną modą. Dywany zawsze kojarzyły mi negatywnie. Z dzieciństwa pamiętam, że w każdym pomieszczeniu w naszym domu znajdował się ogromny dywan, często o pstrokatych barwach. Zresztą w PRLu się nie wybrzydzało. Dzisiaj jednak nie radziłbym nikomu zakupu dywanów, no chyba że dopasowałyby się do stylistyki mieszkania. Jest jeszcze jeden czynnik dobry dywan, to drogi dywan ja wole te pieniądze przeznaczyć na coś innego.
Projektowanie i aranżacja wnętrz - Warszawa.
to juz nie ma znaczenia, czy dywan bylby tani czy drogi, sa po prostu szkodliwe dla zdrowia, zwlaszcza dla dzieci, u ktorych sie najczesciej je kladzie :/ zdecydowanie lepiej polozyc cos ładnego, np panele wenge afrykańskie, bardzo ladne, ciemne panele, wytrzymałe w dodatku.
Nie mógłbym wyobrazić sobie pomieszczenia bez dywanu (chyba, że z ogrzewaniem podłogowym). Jesli chodzi np. o sypialnie to idealnie sprawdzą się dywany shaggy. Taki posiadam w swojej sypialni i nie widziałbym tego inaczej. W pokoju dziecka to również konieczność.
-
paulusia123
- Początkujący

- Kontakt:
faktem jest że dywany obecnie nie są zbyt modne, aczkolwiek chodniki pod krzesła czy przy komplecie wypoczynkowym można znaleźć w wielu domach. Ja mam alergię i niestety nie powinnam posiadać dywanów..
Jasna sprawa, że dla alergików dywany odpadają.