Przecieka polaczenie zeliwnego kolanka i pcv

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

marcinbieli
Początkujący
Początkujący

Przecieka polaczenie zeliwnego kolanka i pcv

Post autor: marcinbieli »

Hi,
Jak widac na zdjeciu mam nakombinowane w toalecie przejscia z rur PCV do zeliwnego kolanka potem do miedzianej rurki, ktora zasila spluczke toalety. Woda kapie z polaczenia zeliwnego kolanka i pcv, przez co w piwnicy na suficie sa krople.

Potrzebuje porad specjalisty:
1) jak to najlepiej naprawic ?
2) czy czasem nie nalezaloby zrobic tak, ze darowac sobie te przejscia i pociagnac wezyk od plastykowej rury bezposrednio do spluczki (widze, ze nie utraci to estetyki)
3) czy mozna to rozszczelnienie zaleic/uszczelnic czyms na kilka lat, aby w momencie remontu wrocic do tematu ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Przecieka polaczenie zeliwnego kolanka i pcv

Post autor: Bolas »

Nie jestem doświadczony w proponowaniu półrozwiązań na jakiś czas. Osobiście wymieniłbym całość na jeden system. Klejony plastik ma małą wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne więc kręcenie czy chęć rozkręcenia któreś kształtki skończy się prawdopodobnie pęknięciem.
Wg mnie najlepiej wyciąć gwint plastikowy u nasady i zostanie ci miejsce do wlepienia nowego potem albo przejść na miedź lub dociągnąć do spłuczki plastikiem albo wężyk. Tyle że ja osobiście nie wierzę wężykom a te powinno wymieniać się co 2-5lat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”