wycięcie rowka w wylewce pod rurki ogrzewania
wycięcie rowka w wylewce pod rurki ogrzewania
Witam, pytanie to czy nie zaszkodzi istniejącej wylewce wycięcie rowka przez całą kuchnię w celu umieszczenia w nim rurek 15mm do już istniejącego kaloryfera (w tej chwili rurki biegną na zewnątrz wzdłuż ściany). Nie wiem jakiej grubości ta wylewka, ale kamienica poniemiecka z lat 30tych. Będę kładł płytki podłogowe więc idealna okazja do ukrycia rurek...
-
IWB
Re: wycięcie rowka w wylewce pod rurki ogrzewania
jeśli masz wylewkę a nie dechy na legarach jak to bywa
30mm bruzda nie zaszkodzi najwyżej pod klej dasz siatkę z włókna szklanego żeby nie pękało w tym miejscu. Ale bruzdę trzeba wyciąć a nie wykuć to jest różnica a tak spokojnie rury mogą iść w podłodze
30mm bruzda nie zaszkodzi najwyżej pod klej dasz siatkę z włókna szklanego żeby nie pękało w tym miejscu. Ale bruzdę trzeba wyciąć a nie wykuć to jest różnica a tak spokojnie rury mogą iść w podłodze
-
wykonawca max
- Zainteresowany

...proszę rozplanować sobie najpierw rozmieszczenie płytek i cięcie na rurki wykonać w miejscu gdzie łączyć będą się dwie płytki czyli na fudze po to by ewentualna praca podłoża i pęknięcie nie uszkodziło płytek. A najlepiej poprowadzić instalację pod ścianą , może troszkę więcej pracy ale na 100% nic nie pęknie. Pozdrawiam max
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Z rurkami nie ma problemu - ale z izolacją pod rurkami... to jest wyzwanie!
-
IWB
izolacja termiczna czy wodoszczelna pod rurkami ?? - ja tam nie widzę żadnych problemów,
wchodzę planuję frezuję izoluję i wychodzę - 1,5 godzinki zabawy z 2 rurkami.
dobrze że to "nie problem" uszczelnienia rury w stropie to się dopiero dzieje jak masz 110 przez strop żelbetowy 30 cm puścić ....
wchodzę planuję frezuję izoluję i wychodzę - 1,5 godzinki zabawy z 2 rurkami.
dobrze że to "nie problem" uszczelnienia rury w stropie to się dopiero dzieje jak masz 110 przez strop żelbetowy 30 cm puścić ....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Domyślam się, że celem włożenia tych rurek w podłogę jest ciepła powierzchnia podłogi. By to się udało, trzeba izolacją termiczną "ukierunkować" rozchodzenie się ciepła. Czyli pod rurkami powinna być dość gruba izolacja termiczna. Inaczej - Bez izolacji termicznej możliwości rozpraszania ( odprowadzania) ciepła przez beton do konstrukcji, mogą być większe niż dostarczane ciepło przez rurki. W takim wypadku temperatura wcale nie musi osiągnąć wartości pożądanej czy nawet odczuwalnej.
Pomijam kwestię kosztów eksploatacji.
Pomijam kwestię kosztów eksploatacji.
-
IWB
przeniesienie punktu z A do B czyli 2 rurki w otulinie
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wypaczenie zawodowe... przepraszam
Cele położenia tych rurek są dwa: lokacja kaloryfera tam gdzie powinien być , czyli pod oknem oraz ogrzanie poprzez "ciepłe płytki" narożnika kuchni gdzie mi się woda na ścianie wykrapla i ostatnio "futerko" w tym miejscu pojawiło. Jak widać na załączonym obrazku, sąsiaduje z pustostanem (i to w dodatku ostatnie piętro) i mimo że ja zbytnio na ogrzewaniu nie oszczędzam to ten narożnik z przyblokowanym ruchem powietrza poprzez szafki jest mocno wychłodzony - zaznaczam że kuchnia jest prawidłowo wentylowana jako że w łazience mam piecyk gazowy z otwartą komorą spalania. I tu dochodząc do meritum, rurki ogrzewania mi "wchodzą" do kuchni przy kominie który nie jest w rewelacyjnym stanie więc odpada nacięcie rowka w tymże i poprowadzenie rurek po ścianie, pozostaje podłoga. PS. Myślałem że najlepiej jak płytka będzie "trzymała" naciętą podłogę, zatem że rowek winien być przez środek płytek?

-
IWB
no i coś wiemy więcej niż tyle że się domyślamy o co chodzi...
rury możesz puścić po ścianie bez kucia skoro chcesz ogrzewać ścianę za szafką zrób instalację z Cu i będziesz mieć ciepło za szafką ale czy to zmieni fakt wytrącania się wilgoci skoro tam pustostan jest nie ogrzewany
rury możesz puścić po ścianie bez kucia skoro chcesz ogrzewać ścianę za szafką zrób instalację z Cu i będziesz mieć ciepło za szafką ale czy to zmieni fakt wytrącania się wilgoci skoro tam pustostan jest nie ogrzewany
No właśnie szafki są tak na styk że mi tam rurki po ścianie nie wejdą (nawet jeśli puszcze po kominie a schowam w ścianie od okna). Co więcej, genialny lokator przede mną już trochę (około 20mm) ściął komin żeby te szafki wcisnąć.
-
IWB
a podobno na zamówienie szafki tańsze są
wystarczy wyciąć wyrzynarką otwory w nogach/deskach czy co tam jest i naczym się opiera blat w kuchni i rurki ci się zmieszczą, po kiego gwizdka jeszcze sobie życie utrudniać kuciem łataniem i demolką kuchni dla 2 rurek. Ostatnio widziałem podobną przeróbkę na rurach PE zgrzewanych, parę nypli złączek i po sprawie. Grzeje kaloryfer i o to chodziło inwestorowi... proste rozwiązania są też skuteczne
ja się nie zajmuję takimi pier... ale coś zawsze podpowiem
ja się nie zajmuję takimi pier... ale coś zawsze podpowiem
-
btmposadzki
- Początkujący

- Kontakt:
Wykonujemy profesjonalne frezowanie kanałów pod ogrzewanie podłogowe - dolnośląskie!
Filmy z realizacji:
- https://www.youtube.com/watch?v=7Dbh2nh5etc
- https://www.youtube.com/watch?v=CkUk3NVU4lQ
Więcej informacji na: http://www.termolit.pl/frezowanie-pod-o ... ogowe.html
Filmy z realizacji:
- https://www.youtube.com/watch?v=7Dbh2nh5etc
- https://www.youtube.com/watch?v=CkUk3NVU4lQ
Więcej informacji na: http://www.termolit.pl/frezowanie-pod-o ... ogowe.html
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2019, 7:41 przez btmposadzki, łącznie zmieniany 2 razy.
Najlepsze posadzki na ogrzewanie podłogowe!
-
Internalis
- Początkujący

Hejka wszystkim mordki
-
ParkietExpert
- Początkujący

Najważniejsze jest odpowiednie wycięcie i puszczenie przewodów z rurkami grzejącymi. Polecam doczytać i zobaczyć jak bruzdować kanały pod rurki do ogrzewania