gunar cieśla
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: gunar cieśla
nic nie opadnie-spróbuj rozłożyć takie krokwie na dole i spróbować wyrysować zamki
gunar-wycinam dachy z pasją
Aha bo trzymam się rozstawu murłat i liczy się pion.No ale precyzja ustawiania murłat musi być jak najbardziej idealna chcąc wyciąć krokwie na dole. Tak jak mówię, trzeba niektóre rzeczy zobaczyć żeby zrozumieć:)
Dawid2304
popróbuj na małych modelach porobić krokieweczki, a przekonasz się, że cały ustrój krokwiowo-jętkowy opada pionowo w dół
ostatnio klient zrobił mi mały szablon z wyrysowanymi próbami zacięć na krokwi narożnej i prawie mu się udało wyliczyć rzeczywiste wymiaru elementu
szkoda, że architekci prześladują mnie na dwóch ostatnich więźbach
muszę na jednej znosć z poddasza około 5 m3 drewna, a na drugiej taką ilość domówić 
ostatnio klient zrobił mi mały szablon z wyrysowanymi próbami zacięć na krokwi narożnej i prawie mu się udało wyliczyć rzeczywiste wymiaru elementu
szkoda, że architekci prześladują mnie na dwóch ostatnich więźbach
Do narożnej to jeszcze daleko. Wszystko ma sens jeśli się ustawi dokładnie murłatę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawid2304
u mnie jest tak na murłatach
1murłaty zawsze są zgodne co do wymiarów z każdej strony dachu
2wymiary staram się łapać co do milimetra po zewnętrznych krawędziach
3poziom nanoszony niwelatorem geod.
4idealne kąty na murłatach
potem pozostaje tylko
usmiech i zarzucać krokwie i kręcić super wurtha wkrętami.
Zna ktoś może lepsze wkręty do ciesielki?

1murłaty zawsze są zgodne co do wymiarów z każdej strony dachu
2wymiary staram się łapać co do milimetra po zewnętrznych krawędziach
3poziom nanoszony niwelatorem geod.
4idealne kąty na murłatach
potem pozostaje tylko
Zna ktoś może lepsze wkręty do ciesielki?

brak zaufania do dalmierzy i niwelatorów las. spowodował u mnie pomiar taśmą mierniczą i poziomowanie niwelatorem geodezyjnym
Niwelator fajna rzecz ale mierzyłem nim tylko studzienki kan.
Jeśli kąt pokrycia dachowego ma 40st to jaki ma kąt krokiew narożna? Bo krokwie policzę połowa długości domu + okap razy 1/ cos kąta 40st.
I przy wysokości krokwi powiedzmy 16 cm ile trzeba doliczyć dodatku?
Jeśli kąt pokrycia dachowego ma 40st to jaki ma kąt krokiew narożna? Bo krokwie policzę połowa długości domu + okap razy 1/ cos kąta 40st.
I przy wysokości krokwi powiedzmy 16 cm ile trzeba doliczyć dodatku?
Dawid2304
pochylenie narożnej 30.68 stopnia
dłuższy bok krokwi nar. np.20x tg30.68=11.865cm
dłuższy bok krokwi nar. np.20x tg30.68=11.865cm
http://www.e-dach.pl/a/5722,montaz-wiez ... -z-normami tu macie trochę EC
Dawid2304
-
grzegorz andrychiewicz
laik2304 pisze:A skąd ten tg i akurat 30.68?

W rzucie poziomym mamy:
1. Kwadrat o boku a i przekątnej = a razy pierwiastek z dwóch
wiązar zwykły;
1.Podstawa=a
2.wysokość=tgA x a
3.Krokiew zwykła =cosA/a
Wiązar narożny:
1.Podstawa=a razy pierwiastek z ddóch
2.wysokość=tgA x a
Z funkcji kąt narożnej AN=artg (tgA/pierwiastek dwóch) gdzie A=kąt pochylenia dachu
Grzegorz wyjąłeś mi słowa z ust
Sam bym tego lepiej nie napisał
teraz robiłem 4 dachy po kolei z kątem 40 *( ten na zdjęciach i 3 inne) więc pamiętam kąty na pamięć
Podaje ponownie swój numer tel 889588679 klienci się skarżyli ostatnio, że mieli trudności ze znalezieniem mojego numeru
Zobaczcie ile mam wejść
na ten post
Rekord tego forum
teraz robiłem 4 dachy po kolei z kątem 40 *( ten na zdjęciach i 3 inne) więc pamiętam kąty na pamięć
Podaje ponownie swój numer tel 889588679 klienci się skarżyli ostatnio, że mieli trudności ze znalezieniem mojego numeru
Zobaczcie ile mam wejść
Rekord tego forum
Dalej nie wiem skąd to 30.68. Doliczyłem się że krokiew to x w rzucie poziomym razy cos 40st. A narożna to myślałem że 1(tg40 przez pierwiastek z 2) ale to jak dla mnie 1.685
Dawid2304
Kat pochylenia krokwi narożnej=arc tang(tang(A)/pierwiastek kw z (2+(tang(A))^2))
A-kąt pochylenia połaci dachu(dla koperty o jednakowych kątach pochylenia połaci)
A-kąt pochylenia połaci dachu(dla koperty o jednakowych kątach pochylenia połaci)