układ otwarty / zamknięty
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
układ otwarty / zamknięty
Witam;
Kolega ma w domu ogrzewanie w miedzi z typowym układem zamkniętym. Co osobiście mu odradzałem. Po kilku sytuacjach w których się przestraszył postanowił to zmienić.
Kocioł węglowy ma w piwnicy, rówież 2 kaloryfery, zbiornik wyrównawczy, ogrzewacz wody dwu-płaszczowy. Pozostałe 5 kaloryferów ma w mieszkaniu na parterze. Układ oczywiście zamknięty, niby jest zawór bezp. ale on nie działa.
Moja skromna koncepcja jest taka:
Na zasilaniu (czy spływu?) z dowolnego kaloryfera na parterze wyprowadzić rurę do góry (tworząc nowy najwyższy punkt), zabudować dodatkowy zbiornik wyrównawczy i odprowadzić z niego spływ do np. kanalizacji.
Co fachowcy myślą na ten temat? Czy będzie to układ otwarty? Jeśli nie - to co radzicie?
Kolega ma w domu ogrzewanie w miedzi z typowym układem zamkniętym. Co osobiście mu odradzałem. Po kilku sytuacjach w których się przestraszył postanowił to zmienić.
Kocioł węglowy ma w piwnicy, rówież 2 kaloryfery, zbiornik wyrównawczy, ogrzewacz wody dwu-płaszczowy. Pozostałe 5 kaloryferów ma w mieszkaniu na parterze. Układ oczywiście zamknięty, niby jest zawór bezp. ale on nie działa.
Moja skromna koncepcja jest taka:
Na zasilaniu (czy spływu?) z dowolnego kaloryfera na parterze wyprowadzić rurę do góry (tworząc nowy najwyższy punkt), zabudować dodatkowy zbiornik wyrównawczy i odprowadzić z niego spływ do np. kanalizacji.
Co fachowcy myślą na ten temat? Czy będzie to układ otwarty? Jeśli nie - to co radzicie?
Re: układ otwarty / zamknięty
A nie łatwiej wymienić zawór bezpieczeństwa na sprawny i wezwać kogoś do sprawdzenia poprawności wykonania instalacji pod kątem bezpieczeństwa? Różne cuda się w takich instalacjach znajdują, jak instalował jakiś "fachura"...
może i tak, ale orientacyjnie chciałbym wiedzieć co i jak.
-
grzegorz andrychiewicz
Naczynie otwarte ma w spawane trzy mufki
1.Góra naczynia zasilanie z kotła,tu przez trójnik dałbym też odpowietrzenie
2 Dół naczynia powrót z kotła
3 Bok naczynia przelew do kanalizacji
1.Góra naczynia zasilanie z kotła,tu przez trójnik dałbym też odpowietrzenie
2 Dół naczynia powrót z kotła
3 Bok naczynia przelew do kanalizacji
Kocioł na paliwa stałe może pracować na układzie zamkniętym pod warunkiem zastosowania tzw grupy bezpieczeństwa która składa się z naczynia przeponowego, zaworu bezpieczeństwa oraz urządzenia które w momencie gdy na kotle zostanie osiągnięta temp 90'C zacznie dopuszczać do instalacji zimnej wody z sieci a jej nadmiar zostanie przez zaw bezp. usunięty do kanalizacji - i to jedyny sposób podłączenia.
Jest to dość drogi system ale jeżeli nie ma możliwości umieszczenia naczynia wzbiorczego w układzie otwartym jedyne dobre rozwiązanie.
Ja osobiście odradzam i polecam prawidłowe zamontowanie kotła w systemie otwartym tak jak napisał kolega Grzegorz tym bardziej że większość producentów kotłów wyklucza takie podłączanie swoich urządzeń.
Jest to dość drogi system ale jeżeli nie ma możliwości umieszczenia naczynia wzbiorczego w układzie otwartym jedyne dobre rozwiązanie.
Ja osobiście odradzam i polecam prawidłowe zamontowanie kotła w systemie otwartym tak jak napisał kolega Grzegorz tym bardziej że większość producentów kotłów wyklucza takie podłączanie swoich urządzeń.
Dzięki bardzo za odpowiedzi, szczególnie kolego Grzegorz Andrychiewicz!
a ja jestem fanem małopojemnościowych instalacji zamkniętych z czynnikiem grzewczym - mała bezwładność, szybkość reakcji, a dzięki odpowiedniemu czynnikowi - długowieczność i wyższa sprawność... ale jak kto woli... chaty kurne też gdzieś się jeszcze na świecie buduje...
Kolego mowa tutaj o kotłach na paliwa stałe. Masz w opisie domy inteligentne zamontuj trochę inteligencji w siebie i przeczytaj temat od deski do deski. Dom inteligenty tez powinien wykluczać centralne ogrzewanie jako że takie ciężej wysterować niżeli system decentralny.