Wentylacja w kuchni - jak to ogarnąć?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
JacekKowalski
- Zainteresowany

Wentylacja w kuchni - jak to ogarnąć?
Jestem właścicielem knajpy i mam ciągły problem z wentylacją pomieszczenia kuchni -
usuwaniem dymu i zapachów. Nie instalowałem jakiejś specjalnej wentylacji jest standardowa kratka wentylacyjna i okap ale zastanawiam się nad rozszerzeniem bo zdarza się że klienci się skarżą. Czy możecie podsunąć mi jakieś rozwiązanie, bo nie ukrywam że nie za bardzo się na tym znam.
usuwaniem dymu i zapachów. Nie instalowałem jakiejś specjalnej wentylacji jest standardowa kratka wentylacyjna i okap ale zastanawiam się nad rozszerzeniem bo zdarza się że klienci się skarżą. Czy możecie podsunąć mi jakieś rozwiązanie, bo nie ukrywam że nie za bardzo się na tym znam.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wentylacja w kuchni - jak to ogarnąć?
Pewnie drugi wyciąg jest w WC... Jak chodzi to powietrze z kuchni idzie na salę. Najlepiej to zrobić wentylację nawiewno wywiewną, prze tak dużym wydatku - z odzyskiem ciepła
Jeżeli nie ma nawiewów to tak będzie się działo jak mówi pan Tomasz. Wentylatory w kuchni będą zaciągać powietrze z łazienek i kratki wentylacyjnej albo łazienkowy pociągnie zapachy z kuchni i tak koło się zamyka. Wykonać prawidłową wentylację. Na razie ma pan rurę wydechową i to nie jedną brakuje gaźnika więc to nie ma prawa działać.
-
StolarzWrocław
- Początkujący

Jeśli dobrze cię zrozumiałem to ogólnie zaleca się w takich przypadkach zastosowanie nawiewników wyporowych.Taki system poprawi warunki pracy personelu i da odczucie komfortu klientom.
Próbowałeś zamontować nawietrznik??
Najlepiej taki 20cm2 
Jeśli na sale wpływają zapachy kuchenne, to moc wentylatora w okapie jest zbyt mała.
Upraszczając, przepisy wymagają, aby wydajność wentylatora wyciągowego w kuchni zawierała się w przedziale 2- - 30 krotności wymian kubatury kuchni- z tego 80 - 90% przez okapy kuchenne, a pozostałą ilość z pod stropu, aby zapobiegać kondensacji, zapewniając również dopływ powietrza w takiej samej ilości z czerpni zewnętrznej.
W kuchni powinno panować lekkie podciśnienie.
Upraszczając, przepisy wymagają, aby wydajność wentylatora wyciągowego w kuchni zawierała się w przedziale 2- - 30 krotności wymian kubatury kuchni- z tego 80 - 90% przez okapy kuchenne, a pozostałą ilość z pod stropu, aby zapobiegać kondensacji, zapewniając również dopływ powietrza w takiej samej ilości z czerpni zewnętrznej.
W kuchni powinno panować lekkie podciśnienie.
-
JacekKowalski
- Zainteresowany

Czyli jak rozumiem w grę wchodzi głównie zamontowanie instalacji mechanicznej - nawiewowo-wywiewnej, ewentualnie nawiewniki wyporowe?
Czy moglibyście mi zasugerować jakieś konkretne rozwiązania?
Pozdrawiam
-
StolarzWrocław
- Początkujący

Wydaje mi się że instalacja mechaniczna będzie niezbędna. Nikt ci tu nie zasugeruje konkretnych rozwiązań bo do tego trzeba by dokładnie od strony technicznej zapoznać się z problemem, a to najlepiej zrobi wezwany na miejsce fachowiec (widzę, że też jesteś z wrocławia, skontaktuj się ze mną na privie to być może będę mógł się tym zająć). Jeśli chodzi o materiały to możesz sprawdzić semifinland ostatnio dosyć powszechnie są montowane.Czyli jak rozumiem w grę wchodzi głównie zamontowanie instalacji mechanicznej - nawiewowo-wywiewnej, ewentualnie nawiewniki wyporowe?