Jeszcze dopisze, że na piętrze mamy dosyć ciężkie meble, co jest dodatkowym niebezpieczeństwem....
Czy taka grubośc stropu wystarczy?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Czy taka grubośc stropu wystarczy?
Witam. Ostatnio u mnie w domu ( piętrowy dom jednorodzinny), odbywa się remont. Robili podłogę na piętrze i pan robiący mi tą podłogę chciał sprawdzić jaką grubość ma strop, na początek wziął wiertło 8cm i jak się okazało przewiercił się na wylot
. Więc moje pytanie to czy ten w przybliżeniu 8cm (grubość) jest bezpieczny? Nie chciałabym aby całe piętro nam się zawaliło na głowę. Z tego co żeśmy stwierdzili jest to strop betonowy z metalowym szkieletem.
Jeszcze dopisze, że na piętrze mamy dosyć ciężkie meble, co jest dodatkowym niebezpieczeństwem....
-
IWB
Re: Czy taka grubośc stropu wystarczy?
skoro architekt przewidział taką grubość to taka ma być, co zrobisz w tej kwestii ???
dolejesz dodatkowe 5cm betonu i dociążysz strop zbrojeniem ??
najwyżej się zarwie i tyle albo ugnie porządnie pod ciężarem balastu
dolejesz dodatkowe 5cm betonu i dociążysz strop zbrojeniem ??
najwyżej się zarwie i tyle albo ugnie porządnie pod ciężarem balastu
Jest to dom ,,samoróbka", moi rodzice zatrudnili paru panów z wioski i zaczęli budować dom. Nie sądzę aby był wtedy jakiś porządny architekt... Piętro ma około 30 metrów kwadratowych, 4 pokoje + mala łazienka. I tu właśnie nie wiem czy strop wytrzyma ten ciężar. Podczas remontu innego pokoju wylaliśmy podłogę z betonu ale potem ja ,,zdjęliśmy" i porostu położyliśmy kilka belek na których położyliśmy płyty drewniane i na to panele. Tak tez zrobiliśmy tym razem. Ale jedna boję się, że jeżeli przesadzimy z ciężarem mebli to nam się to wszystko zwali na głowę. A mam dwójkę dzieci. Taki wypadek wiec nie jest za bardzo na rękę. Więc chciałabym się dowiedzieć o ile to możliwe czy taka grubość stropu jest bezpieczna czy nie? Czy może jakoś przeciwdziałać? Nie jestem specjalistką wiec proszę o prostą odpowiedz i poradę.
-
IWB
są metody wzmocnienia takich konstrukcji ale .... kasa nie jest mała

Jestem zdecydowana zapłacić nawet każdą kwotę (aby tylko nie przekraczała budowy nowego domu
). Ten dom ma dla mnie duże znaczenie i więc wolałabym go ,,poprawić'' niż się przeprowadzić lub wybudować nowy, ale jednak bezpieczeństwo przede wszystkim.
-
IWB
nie potrafię dokładnie powiedzieć ile to może kosztować bez analizy stanu technicznego budynku, czy wystarczy wzmocnić sam strop czy dodatkowo trzeba ściany i filary wzmacniać to nie jest tak proste jak się wydaje co niektórym, naprężenia i ugięcia trzeba brać pod uwagę a to jedynie można wyliczyć.
Najgorsze jest to że nikt nie co dokładnie kryje się za tym że ten strop ma taką grubość, teraz są stropy filigranowe i ich grubość to 7 cm ale do nich są nadbetony stosowane więc trzeba wszystko dokladnie przeanalizować co się bardziej opłaci czy wzmacnianie tego co jest czy stęplowanie i nadbeton zbrojony...
Najgorsze jest to że nikt nie co dokładnie kryje się za tym że ten strop ma taką grubość, teraz są stropy filigranowe i ich grubość to 7 cm ale do nich są nadbetony stosowane więc trzeba wszystko dokladnie przeanalizować co się bardziej opłaci czy wzmacnianie tego co jest czy stęplowanie i nadbeton zbrojony...
Witam!
Stop jest bezpieczny dopóty, dopóki nie przekroczone zostaną na nim dopuszczalne obciążenia przewidziane przez projektanta.
Proszę sprawdzić wzrokowo czy strop wykonano zgodnie z projektem, np nie zaniżono wysokość konstrukcyjnej, nie użyto kształtowników stalowych o mniejszym i niższym przekroju, jaka jest jego rozpiętość, czy ściany i elementy konstrukcji na których opiera się strop pokrywają się z projektem. Co prawda ilość zbrojenia i wytrzymałość betonu będzie tutaj trudna do określenia. W przypadku zauważonych nieprawidłowości należy skorzystać z rzeczoznawczy budowlanego który oceni stan stropu i/lub biura projektowego, które przeliczy nośność stropu i zaprojektuje ew jego wzmocnienia.
Pozdrawiam
Stop jest bezpieczny dopóty, dopóki nie przekroczone zostaną na nim dopuszczalne obciążenia przewidziane przez projektanta.
Proszę sprawdzić wzrokowo czy strop wykonano zgodnie z projektem, np nie zaniżono wysokość konstrukcyjnej, nie użyto kształtowników stalowych o mniejszym i niższym przekroju, jaka jest jego rozpiętość, czy ściany i elementy konstrukcji na których opiera się strop pokrywają się z projektem. Co prawda ilość zbrojenia i wytrzymałość betonu będzie tutaj trudna do określenia. W przypadku zauważonych nieprawidłowości należy skorzystać z rzeczoznawczy budowlanego który oceni stan stropu i/lub biura projektowego, które przeliczy nośność stropu i zaprojektuje ew jego wzmocnienia.
Pozdrawiam