Ocieplenie piwnicy od strony tarasu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
brzezinektg
- Początkujący

Ocieplenie piwnicy od strony tarasu
Witam
Przeprowadzam remont pomieszczenia piwnicy. Mam problem z ścianą zewnętrzną do której przylega betonowy taras. Latem ściana w czasie deszczów była wilgotna i pojawił się na niej grzyb. Grzyb usunąłem środkiem grzybobójczym, a ścianę zaizolowałem preparatem Suchy Mur, co sprawiło że ściana jest sucha. Jednak po pewnym czasie w górnej części ściany pojawił się nalot pleśni. Pomieszczenie jest bez wentylacji i ogrzewania. Od strony zewnętrznej nie mogę nic zrobić. Taras jest od środka wypełniony piaskiem i złomem, wszystko to zalane betonem. Nie jest odizolowany od ściany domu.
Myślałem nad zaizolowaniem ściany od wewnątrz przy użyciu styropianu 3cm, ale czy to pomoże? Ściana ma długość 10m i 2,2 wysokości.
Proszę o szybką odpowiedź.
Przeprowadzam remont pomieszczenia piwnicy. Mam problem z ścianą zewnętrzną do której przylega betonowy taras. Latem ściana w czasie deszczów była wilgotna i pojawił się na niej grzyb. Grzyb usunąłem środkiem grzybobójczym, a ścianę zaizolowałem preparatem Suchy Mur, co sprawiło że ściana jest sucha. Jednak po pewnym czasie w górnej części ściany pojawił się nalot pleśni. Pomieszczenie jest bez wentylacji i ogrzewania. Od strony zewnętrznej nie mogę nic zrobić. Taras jest od środka wypełniony piaskiem i złomem, wszystko to zalane betonem. Nie jest odizolowany od ściany domu.
Myślałem nad zaizolowaniem ściany od wewnątrz przy użyciu styropianu 3cm, ale czy to pomoże? Ściana ma długość 10m i 2,2 wysokości.
Proszę o szybką odpowiedź.
-
IWB
Re: Ocieplenie piwnicy od strony tarasu
widzisz że nie ma problemu z izolacją zewnętrzną wodoszczelną ściany pod tarasem czyli tam gdzie się nie dostaniesz metodą tradycyjną ... ale jak pewnie zauważyłeś w castoramie nie ma takich ani narzędzi ani chemii do tego
uszczelnij taras od góry i pozakładaj fasety a problem zniknie
styropian ci wody nie powstrzyma jeśli taras jest dziurawy jak sitko
każdy jest bohaterem w swoim domu ale za izolacje wodoszczelne i parochronne nie powinien się zabierać nie mając zielonego pojęcia o tym lub mając tylko wiedzę internetową

uszczelnij taras od góry i pozakładaj fasety a problem zniknie
styropian ci wody nie powstrzyma jeśli taras jest dziurawy jak sitko
każdy jest bohaterem w swoim domu ale za izolacje wodoszczelne i parochronne nie powinien się zabierać nie mając zielonego pojęcia o tym lub mając tylko wiedzę internetową

-
brzezinektg
- Początkujący

Ale ściana nie jest mokra. Tylko przemarza.
-
IWB
Latem ściana w czasie deszczów była wilgotna i pojawił się na niej grzyb - sam tak napisałeś więc czemu się dziwisz że mokra przegroda z uszkodzoną fasetą na tarasie przemarza ...
na początek likwiduje się przyczyny zawilgocenia potem "osusza" a na koniec zabezpiecza przed zawilgoceniem skoro na tarasie przemarza płyta to brak jest izolacji pod płytą i na ścianie budynku
to że dasz styropian od wewnątrz nie zmieni faktu przemarzania ( mostek termiczny)
na początek likwiduje się przyczyny zawilgocenia potem "osusza" a na koniec zabezpiecza przed zawilgoceniem skoro na tarasie przemarza płyta to brak jest izolacji pod płytą i na ścianie budynku
to że dasz styropian od wewnątrz nie zmieni faktu przemarzania ( mostek termiczny)
-
brzezinektg
- Początkujący

A montaż kaloryfera i kratki wentylacyjnej coś pomoże?
-
IWB
wentylacja na pewno pomoże w cyrkulacji powietrza i jest wskazana ale czy jest sens montować kaloryfery i grzać coś co jest nie szczelne ???
poczekaj do wiosny i zrób tak jak należy wszystko łącznie z izolacją płyty tarasowej
teraz sam wiesz że temperatura nie pozwala na to ( choć są metody izolacji nawet przy - 5 st C ale raczej takich izolacji nie kupisz ) wystarczy odpowiednio odciąć strefę cokołową i przygotować płytę na styku ściany taka izolacja i uszczelnienie to jeden dzień dla kogoś kto zna się na tym co robić
my także zimą robimy izolacje ale są droższe od tych które latem się robi
poczekaj do wiosny i zrób tak jak należy wszystko łącznie z izolacją płyty tarasowej
teraz sam wiesz że temperatura nie pozwala na to ( choć są metody izolacji nawet przy - 5 st C ale raczej takich izolacji nie kupisz ) wystarczy odpowiednio odciąć strefę cokołową i przygotować płytę na styku ściany taka izolacja i uszczelnienie to jeden dzień dla kogoś kto zna się na tym co robić
my także zimą robimy izolacje ale są droższe od tych które latem się robi
-
brzezinektg
- Początkujący

Pomieszczenie jest ciepłe (około 17 stopni zimą). Ściany całej piwnicy są suche, ciepłe i zaizolowane, tylko ta jedna, od strony tarasu była wilgotna. Ale od czasu, kiedy ją uszczelniłem jest sucha. jedynie w górnej jej części powstała pleśń (w pobliżu nieizolowanych rur od CO). Tarasu raczej uszczelnić nie mogę. Muszę więc zaradzić jakoś od środka.
-
brzezinektg
- Początkujący

Czy nie ruszając tarasu można zrobić to od środka?