Ile kw na domu jednorodzinne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ile kw na domu jednorodzinne
Witam
Mam pytanie buduje drugi dom na mojej działce i chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli podłącze ten drugi dom do mojego WLZ to starczy mi moc 9 Kw a zab.przedlicznikowe 20A.(bo taka mam obecnie taryfę na jeden dom)
Czy starczy tyle czy trzeba udac sie do ZE o zwiekszenie mocy i zmiane zabezpieczenie?
Pozdro
Mam pytanie buduje drugi dom na mojej działce i chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli podłącze ten drugi dom do mojego WLZ to starczy mi moc 9 Kw a zab.przedlicznikowe 20A.(bo taka mam obecnie taryfę na jeden dom)
Czy starczy tyle czy trzeba udac sie do ZE o zwiekszenie mocy i zmiane zabezpieczenie?
Pozdro
Re: Ile kw na domu jednorodzinne
witam,
wydaje mi sie, że 9 kW to takie minimum na 1 budynek mieszkalny wolnostojący.
wydaje mi sie, że 9 kW to takie minimum na 1 budynek mieszkalny wolnostojący.
Mi się jednak wydaje, że zapotrzebowanie na moc to nie "widzimisię" ale konkretne policzenie mocy urządzeń, które są (będą) użytkowane.plum78 pisze:wydaje mi sie, że 9 kW to takie minimum na 1 budynek mieszkalny wolnostojący.
Na dzień dzisiejszy i na następne 30 lat w przyszłość potrzeba co najmniej 30 kW. Ja sam mam mieszkanie w bloku i taką moc zainstalowaną. Dom można zawsze rozbudować, zmienić ogrzewanie, a wtedy może mocy zabraknąć. Tak jak zbich 70 pisał. Policzyć całą moc zainstalowaną i dodać jeszcze 20 kW rezerwy. Wtedy można spać w miarę spokojnie 
-
elpapiotr
Witam.
Że co ? A o współczynniku jednoczesności słyszał cokolwiek, czy tylko rąbnął z grubej rury ?Enerbau pisze:Policzyć całą moc zainstalowaną i dodać jeszcze 20 kW rezerwy. Wtedy można spać w miarę spokojnie
A o ogrzewaniu powierzchniowym na podczerwień w mieszkaniu słyszał ? Czyż wartość WJ nie wynosi w takim przypadku 1?
-
elpapiotr
Witam.
Już widzę, jak w lato grzeją, aż ściany czerwone, niezależnie od energooszczędności.
Już widzę, jak w lato grzeją, aż ściany czerwone, niezależnie od energooszczędności.
Z tą rezerwą 20kW to trochę Kolega przesadził. Na samą moc przyłączeniową trzeba wywalić kilka tysięcy, nie licząc kosztów dostosowania instalacji. Tylko po to aby "spać spokojnie"??? Można spać spokojnie za mniejsze pieniądze.Enerbau pisze: Tak jak zbich 70 pisał. Policzyć całą moc zainstalowaną i dodać jeszcze 20 kW rezerwy. Wtedy można spać w miarę spokojnie
Nie wiem jakich urządzeń elektrycznych używają koledzy w domu. Mogę podać tylko na swoim przykładzie bez ogrzewania elektrycznego.
1. Piec elektryczny z piekarnikiem 7,0 kW
2. Czajnik do wody 2,2 kW.
3. Zmywarka 1,2 kW
4. Maszyna do kawy 1,7 kW
5. Pralka 2.0 kW
6. Odkurzacz 2,4 kW
7. Telewizor 0,7 kW
8. Przepływowy podgrzewacz do wody 23,0 kW
+ inne drobniejsze odbiorniki.
Razem ponad 40 kW mocy zainstalowanej.
Mieszkam sam.
1. Piec elektryczny z piekarnikiem 7,0 kW
2. Czajnik do wody 2,2 kW.
3. Zmywarka 1,2 kW
4. Maszyna do kawy 1,7 kW
5. Pralka 2.0 kW
6. Odkurzacz 2,4 kW
7. Telewizor 0,7 kW
8. Przepływowy podgrzewacz do wody 23,0 kW
+ inne drobniejsze odbiorniki.
Razem ponad 40 kW mocy zainstalowanej.
Mieszkam sam.
-
elpapiotr
Witam.
A mogę się dowiedzieć, jakie zabezpieczenia (wielkość) kolega posiada przed licznikiem ?
A mogę się dowiedzieć, jakie zabezpieczenia (wielkość) kolega posiada przed licznikiem ?
Musiałem sie pofatygować do piwnicy. 63 A
-
elpapiotr
To tylko pogratulować ... opłat za energię elektryczną 
Nawet w Piekarniach nie stawia się zabezpieczeń przedlicznikowych o takiej wartości , gratuluję Panu "zabezpieczenia swojego domu na niezbędną moc" 
Co do opłat za energię, to zużywam rocznie ok. 2400 kWh energii. Więc jakoś to przeżyję
Nie mam swojego domu, tylko mieszkam w bloku. Jeżeli piekarnia jest wielkości mojej kuchni, to zapewne nie potrzebuje większej mocy
Nie mam swojego domu, tylko mieszkam w bloku. Jeżeli piekarnia jest wielkości mojej kuchni, to zapewne nie potrzebuje większej mocy
-
elpapiotr
I po co było instalować taką moc, skoro kolega zużywa średnio, na godzinę 0,27 kWh.
Równowartość ok. trzech żarówek.
Po co było wnioskować o maksymalną moc dla pomiaru bezpośredniego, skoro i tak tej mocy się nie zużywa ? Reszta jest ozdobą ?
Bezsens.
Równowartość ok. trzech żarówek.
Po co było wnioskować o maksymalną moc dla pomiaru bezpośredniego, skoro i tak tej mocy się nie zużywa ? Reszta jest ozdobą ?
Bezsens.