i-Future pisze:
Nie do końca. Co prawda nie Fabaro jest rozwiązaniem tego problemu natomiast termostat Danfoss na protokole z-wave załatwia nam sprawę za 182 zł netto (jeszcze raz zaznaczam, nie jestem z Fibaro

)
Jak zwykle prawda w wykonaniu sprzedawców fibaro mija się trochę z rzeczywistością.
Po pierwsze nie 182 zł netto, a 224 zł brutto, bo tyle zapłaci klient.
Po drugie nie 224 zł brutto, tylko 4 razy 224 zł brutto czyli prawie 900 zł.
Po trzecie nie prawie 900 zł, tylko 900 zł plus 8 baterii alkalicznych, które trzeba wymieniać przynajmniej raz w roku. Czyli ponad 900 zł.
Po czwarte nie ponad 900 zł tylko prawie 3500 zł, gdyż potrzebna jest jeszcze centralka fibaro, bo bez centralki zastosowanie tych sterowników to taka sama bzdura jak użycie KNX do sterowania tylko ogrzewaniem. Bez centrali lepszym jest proponowane już przeze mnie rozwiązanie
dendrytus pisze:
Gdyby przyszedł do mnie klient niemający systemu KNX w domu, to zaproponowałbym mu rozwiązanie bezprzewodowe za 500 zł z VAT i montażem.
Po piąte nie 3500 zł tylko prawie 6000 zł, bo przecież potrzebny jest jeszcze przynajmniej iPhone, żeby tym wszystkim sterować. Specjalnie nie pisałem o iPadzie, bo większy ekran nam nic nie da, a urządzenie jest droższe.
Można by co prawda użyć tabletu z androidem z biedronki za 300zł, ale powszechnie wiadomo, że takie rozwiązanie jest dla "plebsu", więc średnio to działa z fibaro. Z Galaxy S3 również działa średnio, bo jest na androidzie.
Oczywiście jak mamy starszy telefon lub np lumie na WP to raczej nie pobawimy się ogrzewaniem.
Można co prawda przez przeglądarkę, ale wtedy łatwiej podejść do regulatora na kaloryferze i zrobić to ręcznie
Czyli mamy to samo
dendrytus pisze:
Gdyby przyszedł do mnie klient niemający systemu KNX w domu, to zaproponowałbym mu rozwiązanie bezprzewodowe za 500 zł z VAT i montażem.
tylko prawie 9x drożej w wykonaniu fibaro. A dlaczego aż 9x, bo odjąłem swoją robociznę od 500 zł uznając że klient może sobie sam założyć i zaprogramować regulatory, więc wychodzi 400 zł z vat za cztery regulatory.
PS.
Miło by było gdybyś następnym razem stosował te same standardy zarówno wobec mnie jak i siebie.
Podawane przeze mnie ceny to ceny z VAT.
dijej pisze:
Poczytaj sobie o
http://www.telmatik.pl/ ceny modułów porównywalne z zakupem INT-IORS a możliwości o wiele większe i
A co do cen KNX to najtaniej kupimy tu
http://intelektronik.pl/oferta.php
nie obciążają prądowo systemu alarmowego (awaryjnego zasilania w przypadku zaniku prądu z sieci 230V) a jest to istotne dla działania systemu alarmowego.
Z tym nie ma problemu, bo i tak przy rozbudowanym systemie trzeba stosować dodatkowy zasilacz z którego możemy zasilać INT-IORS.
Przy bardziej rozbudowanym systemie na Satelu i tak zabraknie wejść by powiązać i tak już ubogą logikę Satela.
Owszem, ale my mówimy tu o domach, 128 we/wy jest wielkością wystarczającą.
KNX nie jest rozwiązaniem na wszystkie bolączki tego świata, nie chcę porównywać poszczególnych rozwiązań w sensie cenowym, Każde rozwiązanie jest dla innej grupy klientów.
Owszem, ale KNX jest przystosowany do automatyki budynkowe i tam sprawdza się idealnie.
Cytat
More than 11,000 KNX devices went into the construction of Terminal 3 at Beijing Capital International Airport. They regulate the lighting, air-conditioning and heating systems, and transmit error messages.
Beijing Airport Terminal 3, which boasts an area of 986,000 square metres, is the largest airport building in the world. It opened in February 2008.
Podobno jest gdzieś budowane lotnisko, które będzie wykorzystywać konkurencyjny z wave.
Ciekawe ile będą wydawać na bateryjki i ich wymianę.