Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.
Mam taki problem. Coś się stało z zasilaniem oświetlenia w łazience - byłem pewny, że transformator elektroniczny uległ uszkodzeniu ale od wczoraj nie mam również oświetlenia w WC. Zmierzyłem w WC napięcie 80V.Czy jest możliwe, że jeden z dwóch kabli z wyprowadzenia uległ uszkodzeniu? Na rozdzielaczu jest ok 230. Proszę o pomoc.
Czy jest napięcie pomiędzy zaciskami 4 i 13 ?
Skoro nie ma i kuchnia, i łazienka zasilania, sprawdzić bezpiecznik tego obwodu,
One (nr 4 i nr 13) odpowiadają za zasilanie oświetlenia kuchni i łazienki.
Zacisk 4 jest zaciskiem "zerowym", zacisk 13 - fazowy.
Są po dwie żyły pod nimi, bo zasilają dwa obwody.
W dalszej części instalacji, pod wyłącznikiem lub lampą każdego obwodu jedna z żył przewodu jest nie przecięta i przewód biegnie albo do lampy, albo do wyłącznika (gdzie było bliżej). Przecięcie jest podłączone właśnie do jednego z tych aparatów. Łatwo sprawdzić - po jednakowych kolorach.
Ten "rozdzielacz" to rodzaj CPR-ki, stosowanej swego czasu w budownictwie, przy instalacji 2-żyłowej.
Inną formę CPR-ki można poznać po tych samych kolorach żył przewodów na zaciskach, ale od niej odchodziły po dwa przewody, a przecięcie jednej żyły było jakoby w środku tego przewodu.
PS. Podłączenie przewodów pod rozdzielaczem nie zgadza sie ze "schematem", tak więc już ktoś grzebał w tej instalacji.