Docieplenie poddasza
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
markopolo1
- Początkujący

Docieplenie poddasza
Witam , jestem na etapie docieplenia poddasza,mam pytanie odnośnie profili cd 60,`fachowiec który to robi nie łączy końców frofili łącznikiem tylko zakłada podwójne wieszaki(do końca jednego wieszak i do poczatku drugiego też wieszak),czy to prawidłowy krok?
Re: Docieplenie poddasza
Witam,
Nieprawidłowo. Proponuję mu pokazać instrukcję z Rigipsu lub Knaufa.
Nieprawidłowo. Proponuję mu pokazać instrukcję z Rigipsu lub Knaufa.
sławek
ja takze uwazam ze nie poprawnie, ja uzywalem zwyklych lacznikow, nie poszlo ich zbyt duzo a ladnie usztywniaja konstrukcje... nic mi sie nie ruszalo wtedy, jak bedzie na samych wieszakach i nie polaczone razem to bedzie tak jakby "plywac"... ale to tylko moje skromne zdanie 
pozdrawiam...
pozdrawiam...
-
xstaszek80
- Początkujący

Witam to jest nieprawidłowe, profile łączy się łącznikami do profili i powinien dać podwójny stelaż na łącznikach krzyżowych żeby płyty nie pękały na łączeniach. co do ocieplenia wszystkim to radzę między krokwie wełna 15 i 10 pod stelaż bo 60% ciepła ucieka przez dach. Chętnych z okolic Rybnika Raciborza zapraszam 884-655-779
- robert_zaorski
- Początkujący

- Kontakt:
Hehhe, a ja zamiast wełny radzę wełnę celulozową, instalowaną metodą wdmuchiwania.
60% ciepła uciekającego przez dach to niestety przesada. Niemniej prawidłowa izolacja dachu ma kluczowe znaczenie dla komfortu cieplnego pomieszczeń, zarówno latem, jak i zimą. No i co za tym idzie, ma znaczenie dla naszych portfeli.
60% ciepła uciekającego przez dach to niestety przesada. Niemniej prawidłowa izolacja dachu ma kluczowe znaczenie dla komfortu cieplnego pomieszczeń, zarówno latem, jak i zimą. No i co za tym idzie, ma znaczenie dla naszych portfeli.
Derowerk - specjaliści od ociepleń
Maszyny do wdmuchiwania izolacji, celulozowe izolacje termiczne, taśmy, membrany i folie parochronne.
Maszyny do wdmuchiwania izolacji, celulozowe izolacje termiczne, taśmy, membrany i folie parochronne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może mi Pan to wyjaśnić::robert_zaorski pisze:Hehhe, a ja zamiast wełny radzę wełnę celulozową, instalowaną metodą wdmuchiwania.
Postawiłem dwie konstrukcje o identycznej kubaturze wewnątrz. Jedna namiot z płótna gumowanego na grubym styropianie, druga namiot z grubego styropianu na płótnie gumowanym.
Ogrzewałem identycznie elektrycznie... i Ta pierwsza konstrukcja zużyła prawie 2 x mniej energii!!
- robert_zaorski
- Początkujący

- Kontakt:
Wow! Ciekawe porównanie i niezwykła pasja badania tych zagadnień.Może mi Pan to wyjaśnić::
Postawiłem dwie konstrukcje o identycznej kubaturze wewnątrz. Jedna namiot z płótna gumowanego na grubym styropianie, druga namiot z grubego styropianu na płótnie gumowanym.
Ogrzewałem identycznie elektrycznie... i Ta pierwsza konstrukcja zużyła prawie 2 x mniej energii!!
Mógłbym zobaczyć zdjęcia tych konstrukcji? I chyba trzeba będzie przenieść to zagadnienie na oddzielny temat?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od 23 lat zajmuje się instalacjami do domów 10-30kWh/m2 rocznie - a od nowego roku domami zero.
Przy identycznych izolacjach do gruntu ucieka więcej niż ściana i dachem razem.
Wynika to zarówno z praktyki jak i wyliczeń - definicja współczynnika przenikania ciepła!
Przy identycznych izolacjach do gruntu ucieka więcej niż ściana i dachem razem.
Wynika to zarówno z praktyki jak i wyliczeń - definicja współczynnika przenikania ciepła!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jest Pan "kotłownią" 100W - to na jakieś 3 m3. Ma Pan dziś przenocować w namiocie 3 m3 - gdzie Pan najwięcej ( by nie napisać GŁÓWNIE) włoży styropianu!
Spotykam potoczne opinie, że najwięcej ciepła ucieka przez głowę. A za oknem, nie widziałem nikogo w sandałach czy klapkach i nikogo w papasze!
Spotykam potoczne opinie, że najwięcej ciepła ucieka przez głowę. A za oknem, nie widziałem nikogo w sandałach czy klapkach i nikogo w papasze!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Niedopuszczalne jest podawanie strat ciepła w procentach!!!bo 60% ciepła ucieka przez dach.
Poczytajcie czym się różnią procenty od kWh!
- robert_zaorski
- Początkujący

- Kontakt:
Chciałbym też podzielić się z Wami ociepleniem poddasza wykonanym na zabytkowym Zamku w Uniejowie. Fajnie, że takie realizacje udaje się przeprowadzić ekologicznym materiałem izolacyjnym.
http://www.youtube.com/watch?v=f2PUW9mmaqk
http://www.youtube.com/watch?v=f2PUW9mmaqk
-
KatarzynaS
- Aktywny

- Kontakt:
Aż tyle to nie. Szacuje się, że ok połowę z tego co Pan podał.xstaszek80 pisze:co do ocieplenia wszystkim to radzę między krokwie wełna 15 i 10 pod stelaż bo 60% ciepła ucieka przez dach.
Służę pomocą
e-Rzecznik KI
e-Rzecznik KI