Prześwitujące paski na ścianie co zrobić ???
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

Prześwitujące paski na ścianie co zrobić ???
Witam wszystkich,
Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że jestem początkujący w wszelkich pracach remontowych.
Jakieś dwa tygodnie temu pomalowałem jedną ścianę w łazience. Wiem, że wcześniej była gruntowana i pomalowana delikatnie pędzlem.Jest to ściana która będzie fakt zakryta przez fronty drewniane gdzie będą zrobione półki ale w związku z tym, że zostało mi trochę farby chciałem ją pomalować dokładniej.
Niestety na małym kawałku (na samym środku) farba którą położyłem (lateksowa farba do ścian Akrylit W) nie zakryła odpowiednio całej ściany i są nieładnie wyglądające prześwitujące paski.
Dodam, że ściana ta została już 2 razy (pierwszy raz 2 tygodnie temu, drugi - tydzień temu) malowana wyżej wymienioną farbą niestety pasek nie pokryty cały czas jest widoczny.
Co w chwili obecnej powinienem zrobić ?
Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji postaram sie odpowiedzieć.
Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że jestem początkujący w wszelkich pracach remontowych.
Jakieś dwa tygodnie temu pomalowałem jedną ścianę w łazience. Wiem, że wcześniej była gruntowana i pomalowana delikatnie pędzlem.Jest to ściana która będzie fakt zakryta przez fronty drewniane gdzie będą zrobione półki ale w związku z tym, że zostało mi trochę farby chciałem ją pomalować dokładniej.
Niestety na małym kawałku (na samym środku) farba którą położyłem (lateksowa farba do ścian Akrylit W) nie zakryła odpowiednio całej ściany i są nieładnie wyglądające prześwitujące paski.
Dodam, że ściana ta została już 2 razy (pierwszy raz 2 tygodnie temu, drugi - tydzień temu) malowana wyżej wymienioną farbą niestety pasek nie pokryty cały czas jest widoczny.
Co w chwili obecnej powinienem zrobić ?
Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji postaram sie odpowiedzieć.
początkujący z mazowsza
Re: Prześwitujące paski na ścianie co zrobić ???
To po co to malowałaś jak wiedziałeś, że robisz źle?
Prawda jest taka, że pomalujesz jeszcze z 2 razy i nie będzie widać, ale po czasie wszystko ci odpadnie albo jak będziesz chciał kiedyś przemalować. Tu masz fajnie to wszystko opisane co i jak http://www.majic.pl/2012/06/jak-prawidl ... st-trudne/
Prawda jest taka, że pomalujesz jeszcze z 2 razy i nie będzie widać, ale po czasie wszystko ci odpadnie albo jak będziesz chciał kiedyś przemalować. Tu masz fajnie to wszystko opisane co i jak http://www.majic.pl/2012/06/jak-prawidl ... st-trudne/
Oszczędny płaci dwa razy - Pamiętaj!
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

Wierz mi jakbym wiedział to bym najpierw przeczytał coś w necie a następnie zabrał się do pracy.
Wiedziałem, że to co wykonam nie będzie miało wpływu na wygląd zewnętrzny łazienki dlatego spróbowałem poza tym byłem w miarę przekonany, że jak już było gruntowane to teraz wystarczy pomalować wałkiem i po pracy.
Generalnie byłoby ok jakby nie ta właśnie mała część gdzie farba nie pokryła dobrze nawierzchni.
Oczywiście dziękuję za link ale czy mógłbyś mi napisać co dokładnie powinienem zrobić w mojej konkretnej sytuacji .
Czy w ogóle raz jeszcze gruntować jeśli tak to czy całą ścianę czy tylko ten mały kawałek gdzie są farba nie została w pełni przykryta ?
Czy powinien użyć farby podkładowej czy może coś jeszcze innego zrobić ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Wiedziałem, że to co wykonam nie będzie miało wpływu na wygląd zewnętrzny łazienki dlatego spróbowałem poza tym byłem w miarę przekonany, że jak już było gruntowane to teraz wystarczy pomalować wałkiem i po pracy.
Generalnie byłoby ok jakby nie ta właśnie mała część gdzie farba nie pokryła dobrze nawierzchni.
Oczywiście dziękuję za link ale czy mógłbyś mi napisać co dokładnie powinienem zrobić w mojej konkretnej sytuacji .
Czy w ogóle raz jeszcze gruntować jeśli tak to czy całą ścianę czy tylko ten mały kawałek gdzie są farba nie została w pełni przykryta ?
Czy powinien użyć farby podkładowej czy może coś jeszcze innego zrobić ?
Z góry dziękuję za pomoc.
początkujący z mazowsza
Tak jak napisałem wcześniej, możesz pomalować jeszcze z 2 razy i powinno zniknąć, natomiast zapewne za jakiś czas problem wróci i będziesz musiał się cofnąć do początku i zrobić to porządnie.
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

ok, a czy jest sens teraz na przykład bawić się z gruntowaniem a potem ponownie położeniem farby czy nie za bardzo ?
początkujący z mazowsza
Raczej nie ma to sensu bo i tak nie szczepisz tego co jest już pod farbą (2 warstwy) ja bym malował jeszcze z 2 razy tą farbą (myślę że to max) i liczył się z tym, że jak będziesz poprawiać za ileś lat to będzie więcej roboty bo będzie trzeba wrócić do początku przygotowania powierzchni.
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

Ok dzięki za dotychczasowe rady , a czy teraz jak mam ponownie przemalować powierzchnię to
powinienem malować całość czy ten tylko kawałek nie przykryty ?
powinienem malować całość czy ten tylko kawałek nie przykryty ?
początkujący z mazowsza
dużo zależności, pisałeś, że to farba strukturalna więc nie wiem dokładnie jaka jest struktura, podaj więcej szczegółów, zdjęcia. przy zwykłej farbie można robić tak jak w lakiernictwie samochodowym ( malować punktowo tylko mocno cieniować).
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

sorki za małą pzrerwa w odp.
Jeśli chodzi i farbę to jest to Farba lateksowa Akrylit W Śnieżnobiała 5l, szczegóły w poniższym linku
http://www.nomi.pl/pl-PL/produkt/463858 ... obiala_5l_
Jeśli chodzi i farbę to jest to Farba lateksowa Akrylit W Śnieżnobiała 5l, szczegóły w poniższym linku
http://www.nomi.pl/pl-PL/produkt/463858 ... obiala_5l_
początkujący z mazowsza
Przecież to nie jest farba strukturalna.
Ogólnie jak dla mnie to jest farba. Bardzo słabe parametry i nic dziwnego, że takie cyrki się dzieją.
Na przyszłość popatrz sobie w farby typu majic, para , benjaminmoore, california paints itp.
A do tego tematu to pomaluj jeszcze z 2 razy (ja bym malował całość) i powinno być po problemie.
Z czystej ciekawości policz sobie ile farby zużyłeś i ile Ciebie to kosztowało (roboty + produkty).
Ja jak robię to na 37m2 (na gotowo) kupuję farbę za 118zł (w kolorze) amerykańską + narzędzia 90 zł też amerykańskie i nie mam "cyrków".
Ogólnie jak dla mnie to jest farba. Bardzo słabe parametry i nic dziwnego, że takie cyrki się dzieją.
Na przyszłość popatrz sobie w farby typu majic, para , benjaminmoore, california paints itp.
A do tego tematu to pomaluj jeszcze z 2 razy (ja bym malował całość) i powinno być po problemie.
Z czystej ciekawości policz sobie ile farby zużyłeś i ile Ciebie to kosztowało (roboty + produkty).
Ja jak robię to na 37m2 (na gotowo) kupuję farbę za 118zł (w kolorze) amerykańską + narzędzia 90 zł też amerykańskie i nie mam "cyrków".
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

Dzięki za info.
Na pewno dam znać ile farby poszło i ile mniej więcej musiałem wydać.
Dodam, że dla mnie zużycie tej farby to nie był problem ponieważ została mi po tym jak inna osoba malowała mi łazienkę.
Na pewno dam znać ile farby poszło i ile mniej więcej musiałem wydać.
Dodam, że dla mnie zużycie tej farby to nie był problem ponieważ została mi po tym jak inna osoba malowała mi łazienkę.
początkujący z mazowsza
-
PIOTREK8787-laik
- Początkujący

Witam,
Na tą ściankę w łazience (3 m2) zużyłem 0,5-0,7 l
Na akcesoria od razu dodam, że na pewno przydadzą mi się w przyszłości wydałem około 80-100 zł
Za to kupiłem 2 wałki duże, dwa małe, pędzel, kuweta, 2 uchwyty do wałków.
Pozdr.
Na tą ściankę w łazience (3 m2) zużyłem 0,5-0,7 l
Na akcesoria od razu dodam, że na pewno przydadzą mi się w przyszłości wydałem około 80-100 zł
Za to kupiłem 2 wałki duże, dwa małe, pędzel, kuweta, 2 uchwyty do wałków.
Pozdr.
początkujący z mazowsza