Drewno na ogrzewanej podłodze
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Drewno na ogrzewanej podłodze
Dzień dobry
Planuję na ogrzewanej podłodze położyć drewno czyli parkiet.Problem w tym że tylko połowa podłogi bedzie ogrzewana a druga połowa nie (salon - jadalnia).Nie wiem czy można położyć jedną płaszczyznę drewnianej posadzki czy może należy ją rozdzielić tam gdzie przebiega dylatacja między częścia ogrzewaną a nieogrzewaną?
Prosze podzielić sie ze mną swoim doświadczeniem i poradzić jak należy postąpić właściwie.
Pozdrawiam
Planuję na ogrzewanej podłodze położyć drewno czyli parkiet.Problem w tym że tylko połowa podłogi bedzie ogrzewana a druga połowa nie (salon - jadalnia).Nie wiem czy można położyć jedną płaszczyznę drewnianej posadzki czy może należy ją rozdzielić tam gdzie przebiega dylatacja między częścia ogrzewaną a nieogrzewaną?
Prosze podzielić sie ze mną swoim doświadczeniem i poradzić jak należy postąpić właściwie.
Pozdrawiam
Re: Drewno na ogrzewanej podłodze
Należy rozdzielić. Szlichty też można wykonać z różnych materiałów. A jaki parkiet będzie na ogrzewaniu.
Na pewno trzeba oddzielić i na pewno trzeba przykleić do wylewki
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli jest normatywna izolacja termiczna - nie będzie problemów. Jeżeli nie... grunt swoje odbierze.jck62 pisze:Dzień dobry
Pozdrawiam
Dzien dobry
Dziekuje za zainteresowaniem sie tematem i za chęć pomocy.
Rozumiem z jakiego powodu należałoby rozdzielić obydwie powierzchnie. po prostu rozna rozszeżalnosć cieplna podlogi ogrzewanej i tej nieogrzewanej..Natomiast bardzo tajemniczo brzmi - przynajmniej dla mnie - "normatywna izolacja" , "grunt swoje odbierze" ?Strop , o którym piszę nie leży na gruncie.
Na podłodze planuję położyc ( przykleić) teak birmański , firma , która bedzie układać mi podłogi ma duże doświadczenie ale niestety nie są zgodni co do tego czy powierzchnie należy rozdzielić.
Zależy mi na wypowiedzi osób , które miały podobne dylematy i już podjęły decyzje i mają doświadczenie w ekspoloatacji swoich podłog rozdzielonych a może i nie rozdzielonych.
Pozdrawiam
Rozumiem z jakiego powodu należałoby rozdzielić obydwie powierzchnie. po prostu rozna rozszeżalnosć cieplna podlogi ogrzewanej i tej nieogrzewanej..Natomiast bardzo tajemniczo brzmi - przynajmniej dla mnie - "normatywna izolacja" , "grunt swoje odbierze" ?Strop , o którym piszę nie leży na gruncie.
Na podłodze planuję położyc ( przykleić) teak birmański , firma , która bedzie układać mi podłogi ma duże doświadczenie ale niestety nie są zgodni co do tego czy powierzchnie należy rozdzielić.
Zależy mi na wypowiedzi osób , które miały podobne dylematy i już podjęły decyzje i mają doświadczenie w ekspoloatacji swoich podłog rozdzielonych a może i nie rozdzielonych.
Pozdrawiam
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Znając moc cieplną podłogi, opór cieplny okładziny drewnianej możemy określić układ temperatur w konstrukcji podłogi, co z kolei pozwoli nam wyznaczyć odkształcenia temperaturowe w przypadku podkładu betonowego oraz odkształcenia-naprężenia w odniesieniu do drewnianej okładziny podlogowej. Dopiero wówczas możemy stwierdzić czy jest konieczna dylatacja lub czy odpowiednio elestyczna spoina klejowa pozwoli wykonać posadzkę z drewna w pełnej połaci. Jak widziśz nie jest to takie proste i w sytuacji gdy parkieciarz "nie łapie o co chodzi" lepiej przenieść dylatacje z podkładu grzewczego na posadzkę drewnianą. Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Izolacja termiczna ukierunkowywuje działanie ciepła, co przy ogrzewaniu płaszczyznowym jest niezmiernie ważne.jck62 pisze:Dzien dobry
Pozdrawiam
Czy to będzie ogrzewanie elektryczne? Można wtedy zastosować termostaty mierzące powierzchnię podłogi.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Z pierwszego postu wynika, że jest to ogrzewanie wodne umieszczone w podkładzie, który jest oddzielony szczeliną dylatacyjną od pozostałej części wylewki.
Kwestia izolacji podłogi na gruncie ma istotne znaczenie, znacznie większe niż w przypadku podłogi nad pomieszczeniem ogrzewanym.
Zainteresowanych i zorientowanych technicznie zapraszam na:
www.galeriaparkietu.eu
tam w poradach w temacie podkładów grzewczych są przedstawione podstawowe zależności występujące przy posadzkach drewnianych zainstalowanych na podkładach grzewczych. Pozdrawiam.
Kwestia izolacji podłogi na gruncie ma istotne znaczenie, znacznie większe niż w przypadku podłogi nad pomieszczeniem ogrzewanym.
Zainteresowanych i zorientowanych technicznie zapraszam na:
www.galeriaparkietu.eu
tam w poradach w temacie podkładów grzewczych są przedstawione podstawowe zależności występujące przy posadzkach drewnianych zainstalowanych na podkładach grzewczych. Pozdrawiam.
Witam
Dziekuję Galerii Parkietu w Mławie.
Myślę że gdyby nawet dokonać obliczeń i wynik potwierdzał że można nie rozdzielać powierzchni to nie ma gwarancji że podłoga bedzie pracowała właściwie w miejscu dylatacji między jastrychami.Kombinowanie później co zrobić np. z podniesioną podłogą może mnie drogo kosztować.
Tyle , ze teraz gdy zdecydowałem że dylatację wykonam,rodzi się pytanie jak szeroką dylatację zastosować , czy 5 mm wystarczy?
Pozdrawiam
Dziekuję Galerii Parkietu w Mławie.
Myślę że gdyby nawet dokonać obliczeń i wynik potwierdzał że można nie rozdzielać powierzchni to nie ma gwarancji że podłoga bedzie pracowała właściwie w miejscu dylatacji między jastrychami.Kombinowanie później co zrobić np. z podniesioną podłogą może mnie drogo kosztować.
Tyle , ze teraz gdy zdecydowałem że dylatację wykonam,rodzi się pytanie jak szeroką dylatację zastosować , czy 5 mm wystarczy?
Pozdrawiam
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wystarczy w zupełności. Pozdrawiam.
Raz jeszcze dziekuje bardzo za informacje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam