Jaki kocioł C.O na 50m mieszkanie w bloku mieszkalnym

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

eryk_pit
Początkujący
Początkujący

Jaki kocioł C.O na 50m mieszkanie w bloku mieszkalnym

Post autor: eryk_pit »

Witam , temat pewnie się często powtarza ale muszę zasięgnąć konkretnych informacji, kupiłem mieszkanie w bloku mieszka tam pięć rodzin, moje mieszkanie mieści się na pierwszym piętrze które jest również ostatnim jest tam C.O z piecem w kuchni ale ja chcę go przenieść do piwnicy i zmienić piec ,blok jest z 1986r mieszkanie ma 49,88m i tu pytanie na jaki piec powinienem się zdecydować ?myślę o piecu z podajnikiem wygoda i porządek lecz czy są tak małe piece?może coś doradzicie,z góry dziękuję

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Jaki kocioł C.O na 50m mieszkanie w bloku mieszkalnym

Post autor: karoka65 »

Co do kotła z podajnikiem to najmniejsze spod lady produkuje jarecki ( mam je w ofercie), Seryjnie najmniejsze to 10, 11 i 12kW. Możesz wstawić w miejsce starego kociołek tzw. z fajerkami. Podłączasz pod niego centralne ale ma też płytę grzejną jak normalna kuchnia węglowa. Gotujesz obiad, jak już nie potrzebujesz gorącej płyty, przymykasz przepływ spalin na płytę i grzeje samo centralne. Małe, zgrabne i ładnie wygląda.
Można też pomyśleć i jakimś dobowym "górniaku" na miał.

eryk_pit
Początkujący
Początkujący

Witam, tam pewnie można ale kuchnia jest mała a ja nie chce pieca w kuchni, noszenia węgla itp. jest piwnica którą można zagospodarować ma 20m powierzchni i jest w pionie mieszkania, a co do miałowego to myślałem nad tym ale może jest taki piec w którym można palić miałem -eko węglem lub drewnem? :lol: aaaa i jeszcze jedno czy muszę mieć wkład kominowy ?

Prodmax
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Prodmax »

Najlepiej spytaj kominiarza lub hydraulika przecież każdy bezpłatnie Ci to powie.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Rozumie, że między tobą a piwnicą jest jeszcze mieszkanie. Najpierw dowiedz się czy ktoś pozwoli przeprowadzić "twoją" instalację przez swoje mieszkanie i na jakich warunkach. Oczywiście do przeróbek będziesz też potrzebował zgody zarządcy budynku.

eryk_pit
Początkujący
Początkujący

To wszystko mam już załatwione na piśmie, martwi mnie tylko jaki piec i czy kaloryfery będą dobrze dobrane do niego, no i ten wkład kominowy czy będzie musiał być ale to już pewnie z kominiarzem lub hydraulikiem jak już ktoś wcześniej nadmienił, i jeszcze jedno czy rurki z wodą można poprowadzić kominem wentylacyjnym?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Absolutnie. Szachty wentylacyjne to nie szybiki prawo budowlane zakazuje prowadzenia w nich jakiejkolwiek instalacji. Komin - kominiarz nie hydraulik. Przedstaw rzuty i dokładną wycenę to może ktoś znajdzie czas na obliczenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”