Zastanawia mnie dlaczego XPS nie jest powszechnie stosowanym materiałem do ocieplania ścian zewnętrznych. Materiał ten posiada niską nasiąkliwość, dużą wytrzymałość mechniczną, niski współczynnik przewodnośći cieplnej. Czyli wszystko co dobra izolacja mieć powinna. A mimo to na naszych budowach wciąż prymat wiedzie EPS. Co ciekawe...
Ostatnie wymogi w odniesieniu do EPS są łagodniejsze i umożliwiają wprowadzenie do obrotu styropianu gorszego niż jeszcze kilka lat temu. Cena czyni cuda???
XPS na fasadach
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
IWB
Re: XPS na fasadach
XPS jest 3-4 krotnie droższy choć ma lepsze właściwości ale nie martw się stosuje się go na elewacjach tylko mało kto zdaje sobie sprawę z tego iż 5cm XPS to jak 15 EPS
na fundamentach tylko XPS stosuję i to od środka a nie od zewnątrz jak większość partaczy
na zewnętrznej części fundamentów są tylko maty ochronne
na fundamentach tylko XPS stosuję i to od środka a nie od zewnątrz jak większość partaczy
na zewnętrznej części fundamentów są tylko maty ochronne
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może dlatego, że przyklejanie styropianu na fasadzie jest mało skuteczne i niezdrowe!P_S_O pisze:Zastanawia mnie dlaczego XPS nie jest powszechnie stosowanym materiałem do ocieplania ścian zewnętrznych. Materiał ten posiada niską nasiąkliwość, dużą wytrzymałość mechniczną, niski współczynnik przewodnośći cieplnej. Czyli wszystko co dobra izolacja mieć powinna. A mimo to na naszych budowach wciąż prymat wiedzie EPS. Co ciekawe...
Ostatnie wymogi w odniesieniu do EPS są łagodniejsze i umożliwiają wprowadzenie do obrotu styropianu gorszego niż jeszcze kilka lat temu. Cena czyni cuda???
Nie dość, że styropian będzie chłoną wodę, to nie zatrzyma ciepła!
Aby grubość 15 cm zastąpić 5 cm trzebaby materiału o wspołczynniku przewodzenia ciepła w granicach 0,01. XPS z pewnością tak rewelacyjny nie jest. Ale z pewnością po latach w przeciwieństwie do wielu innych materiałów izolacyjnych zachowuje swoje właściwości.
Pozdrawiam,
P_S_O
P_S_O