jeszcze nie kupilem projektu domu wiec nie znam wszystkich szczegolow poieszczenia w ktorym ma stac kociol.
Z tego co widze to i tak kotlownia jest zaprojektowana na gaz wiec trzeba bedzie ja przerobic i tym zajmie sie juz pan adaptujacy projekt. Tyle, ze zrobimy to dopiero po odtrzymaniu zgody na budowe zglaszajac jako zmiane technologii, tak podobno latwiej niz od samego poczatku przeprojektowywac kotlownei na paliwo stale. wtedy urzednik moze zaczac szukac dziury w calym i zacznie sie: ze nie ma wydzielonego miejsca na skladowanie opalu, ze wymiary kotlowni za male, ze nie ma tego a tamtego.
Z tego co juz udalo mi sie wyczytac na forum widze, ze nie bedzie problemu z zmieszczeniem kotla z podajnikiem, tym bardziej ze wcale nie potrzebny mi 20 kW a nawet 17 czy 16 moze byc zbyt duzy.
Zastanowie sie mocno nad 12 kW i wogole jak chce rozwiazac CW w lecie. jezeli piec to musialby pracowac w bardzo niskim zakresie mocy wiec cos powyzej 15 kW bez zamiany palnika na mniejszy nie wchodzi w rachube.
Lepiej zastanowic sie czy 12 kW wystarczy mi na mrozy -25 i dogrzanie CW jezeli tak to nie mam co kombinowac i przewymiarowywac mocy kotla na moj projekt. Ocieplac dom bede napewno min 15 cm styro, okna PCV min 3 szybowe wiec coraz bardziej przekonuje sie ze 12 kW wystarczy.
Bardzo dziekuje wszystkim za okazanie duzej cierpliowsci i chec pomocy, w tych czasach to bardzo cieszy, ze mozna znalezc kogos kto cierpliwie tlumaczy i poswieca na to swoj czas.
Jarcecki79, karoka65 czy zawijan pomimo drobnych spiec robicie swietna robote i tak trzymajcie!
Wole sto razy polegac na waszej opinii niz na kims obcym. Wasze watki i wpisy daja mi pewien zasob wiedzy i pozwalaja mi samemu zdecydowac co bedzie dla mnie najlepsze jaki palnik, jaka moc i jaki rodzaj pieca. Nie musze zdawac sie na "dyplomowanych budowlancow", ktorzy doradzaja mi 20 kW a na wszelki wypadek nawet 25 kW