Kalenica - Brak wentylacji
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Kalenica - Brak wentylacji
No to ja niestety tam nie dotrę, za daleko a nie wybieram się w najbliższym czasie w Twoje okolice.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawid2304
Właśnie jeszcze nie zacząłem układać wełny bo boje sie że brak wentylacji wykończy ją za jakiś czas. Mam w tym miesiącu zamiar układać wełnę ale czekam co zrobić z wentylacją. Znalazłem rzeczoznawce z Polskiego Towarzystwa Dekarzy i jutro o 7 rano ma przyjść bo firma, która to robiła powiedziała że coś poprawią w sobote ale im już nie ufam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A jakim cudem brak wentylacji może mieć wpływ na wełnę?Mateo400 pisze:Właśnie jeszcze nie zacząłem układać wełny bo boje sie że brak wentylacji wykończy ją za jakiś czas. Mam w tym miesiącu zamiar układać wełnę ale czekam co zrobić z wentylacją. Znalazłem rzeczoznawce z Polskiego Towarzystwa Dekarzy i jutro o 7 rano ma przyjść bo firma, która to robiła powiedziała że coś poprawią w sobote ale im już nie ufam.
Takie mundre artykuły przeczytałem, że jak nie będzie przewiewu to wilgoć będzie gromadzić się u góry, a wełna jest jak gąbka.
Rozumiem że jestem w błędzie?
Rozumiem że jestem w błędzie?
Dzisiaj był u mnie rzeczoznawca i zaproponował żeby pomiędzy belkami (w kalenicy) powiercić po 3-4 dziury wielkości 5 złotowej monety na wylot przez papę. Zrobić to trzeba od dołu od strychu. Myślicie że to wystarczy?
-
grzegorz andrychiewicz
Wyrwał zęba,czy raczej za "co łaska" ?Mateo400 pisze:Dzisiaj był u mnie rzeczoznawca
Właśnie dziwne bo sucho nic nie pobrał, a ja też się zbytnio do tego nie kwapiłem.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Można przewiercić od spodu. Ale trzeba zrobić to z wyczuciem , żeby nie uszkodzić taśmy pod gąsiorem ( jeśli jest) lub gąsiora. Jan.